Cikk keresés:    

Egyről a kettőre

2021. 03. 14., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A szabadfogású férfiválogatott szövetségi kapitányával, Dvorák Lászlóval beszélgettünk arról, milyen formában vannak a csapat tagjai a március 18. és 21. között Budapesten zajló birkózó európai olimpiai kvalifikációs verseny előtt. Persze azt is megtudtuk, hány kvótát remél a kapitány.

A felkészülés utolsó szakaszában, Mátraházán készül nemzetközi edzőtáborban a Dvorák László szövetségi kapitány által irányított szabadfogású válogatott a budapesti BOK-csarnokban esedékes európai olimpiai kvalifikációs versenyre. A fogásnem nyitja a csütörtökön kezdődő megméretést, és már a rajt napján kiderül, a világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmailon (65 kg) kívül szerez-e újabb magyar színekben versenyző sportoló kvótát a 2021-re halasztott tokiói játékokra, s ha igen, hány.

Dvorák mester szerint négy birkózónak lehet esélye a kvalifikációra; közülük a legnagyobb sansza a londoni és a Rio de Janeiró-i játékok résztvevőjének, az Eb-második Ligeti Dánielnek van a 125 kilogrammosok között.

  • „Remekül sikerült a felkészülése, Bánkuti Zsolt edzővel január végén Törökországba utazott edzőtáborba, ahol minőségi, vele azonos súlyú partnerekkel készülhetett. Úgy látom, jó formában van, és ha minden a tervek szerint alakul, odaérhet a döntőbe (merthogy csak a verseny első és második helyezettjének jár a kvóta – a szerk.)” – vélekedik a kapitány.

Összességében már azzal elégedett lenne, ha legalább egy birkózó kiharcolná a Japánba szóló repülőjegyet. Kiemelte, optimális esetben ez a szám akár kettő is lehet.

  • „Ehhez mindennek tökéletesen kell alakulnia. Óriási fegyvertény lenne, ha sikerülne.”

Ligeti mellett a 86 kilogrammosok között szereplő, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István is „tapasztalt, ravasz rókának nevezhető”.

  • „Ő már egyetlen felesleges mozdulatot sem csinál, tudja, mikor mire van szüksége a győzelemhez – folytatja Dvorák. – El kell mondanom, hogy a válogatottba való visszatérése után teljesen más együtt dolgozni Jimmyvel; száznyolcvan fokos fordulatot vett a hozzáállása. Fegyelmezetten készül, ott szeretne lenni Tokióban.”

A tavalyi felnőtt Európa-bajnokság ötödik helyezettje, Kuramagomedov Murad a 74 kilogrammosok mezőnyében brillírozna.

  • „Úgy volt, hogy nagy csatában lesz a válogatottságért a junior Eb-harmadik Vida Csabával, de utóbbi sajnos megsérült a lengyelországi nemzetközi versenyen februárban – az oldalsó térdszalagja részlegesen szakadt, ami miatt hat-nyolc hét kényszerpihenőre szorul. Motiválták egymást a srácok, Muradnak is nagyon jót tett, hogy érezte, Csaba ott van a sarkában – begyújtotta a rakétáit, és kiváló állapotban van.”

Két utánpótláskorú sportoló is szerepelhet Budapesten: a kadétvilágbajnoki ezüstérmes, még mindig csak juniorkorú Korcsog Milán és a junior Eb-n harmadik, 22 éves Halidov Gamzatgadzsi (57 kg). Gamzat nagy skalpokat gyűjtött mostanában: a december végi, belgrádi felnőtt egyéni világkupán például az indiai vb-bronzérmes, már olimpiai kvótás Kumar Ravit is legyőzte.

  • „Halidov remek formában van, és ezt a felkészülési versenyeken is bizonyította. A legnagyobb ellenfele a súlya lesz; hatvanhárom kilóról indult, szóval hat kilóval kell bajlódnia úgy, hogy utána bírja szuflával a meccseket. Milánnak a tapasztalatszerzés a legfőbb feladata, de hozzá kell tennem, hogy a táborokban ő sem került alárendelt szerepbe a nála jóval tapasztaltabb riválisokkal szemben. A magasságából adódóan ő lehet a jövő szabadfogású nehézsúlyú birkózója” – zárta le Dvorák.

Még egyszer: a szabadfogásúak viadalával rajtol a kvalifikációs verseny, és már a nyitónapon megtudjuk, bővül-e a magyar szakági birkózók olimpiai csapata (csütörtökön az elődöntőkig zajlanak a küzdelmek, pénteken rendezik a helyosztókat), hiszen – ne feledjük! – csak az aranycsatába jutott versenyzők szereznek kvótát.