Cikk keresés:    

Visszatérhettek a felfüggesztettek

2021. 02. 28., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) vezetősége szeptemberben felfüggesztette hat szabadfogású sportoló válogatott tagságát. A helyzet azóta rendeződött, az érintettek csatlakozhattak a nemzeti együttes programjához.

  • „Huszonhat emberből tizenegy jelent meg a miskolci edzőtábor második hetén, elfogadhatatlan magyarázatok miatt. Még a saját egyesületük sem tudott arról, hogy nem vesznek részt a foglalkozáson... A szakvezetés, Dvorák László és Bánkuti Zsolt jelezte a szövetség felé a történteket. Tudtuk, hogy korábban is voltak problémák a válogatottban, de ez végleg kiverte a biztosítékot: a csapat edzőivel egyeztetve meghoztuk a döntést. Az érintett sportolóknak a Körcsarnokban, Bacsa Péter alelnök nagymértékű tiszteletlenség mellett felvázolta a helyzetet: gúnyos mosolyok és közbeszólások kísérték a mondandóját. A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy csupán egyvalakitől érkezett olyan visszajelzés, hogy megbánta a tettét” – nyilatkozott az MBSZ kétszeres kötöttfogású világbajnok szakmai igazgatója, Bácsi Péter szeptember elején arról, miért függesztette fel a szövetség hat szabadfogású versenyző, Veréb István, Mester Milán, Szurovszki Patrik, Lukács Botond, Juhász Balázs és a nehézsúlyú Nagy Mihály válogatott tagságát.

  • „Ha valaki észhez tér és látom rajta, változni akar, akár fél év múlva visszatérhet, ellenkező esetben tizenkét hónapnál tovább is húzódhat a büntetés” – mondta akkor Dvorák László szövetségi kapitány.

Úgy tűnik a történet a pozitívabb eshetőséggel folytatódik, lévén, hogy a szóban forgó versenyzők szinte mindegyike immár Ukrajnában táborozik a válogatottal.

  • „Nagy Mihályon kívül az összes srác megkeresett, és jelezte, hogy birkózó szeretne lenni – így Dvorák László. – Ha jól tudom, Misi felhagyott a sporttal; sajnálom, hogy így alakult, de csak ő maga döntheti el, mi az igazán fontos neki. A többekkel egyenként leültem, és négyszemközt megbeszéltük a helyzetet. Néhányuk életében azóta nagy változások történtek, így időre van szükség, mire minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Úgy vélem, mindenki megérdemel még egy esélyt, engem nem a bosszú vezérelt, csak azt szeretném, hogy rend uralkodjon a válogatottban. Majd az idő eldönti, jó döntés születette-e azzal, hogy visszaengedtük őket, de jelen pillanatban úgy érzem, minden rendben lesz a folytatásban.”

A háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes, vb-harmadik Veréb István 33 évesen tokiói olimpiai kvótát szerezne a 86 kilogrammosok között.

  • „Felülemelkedve a nehézségéken megbeszéltük a nézeteltéréseinket a kapitánnyal. Örülök, hogy tisztáztuk a helyzetet. Amondó vagyok, mindenkinek az a legjobb, ha minél többen kvalifikálják magukat a játékokra. Egyértelmű célom, hogy szőnyegre lépjek a japán fővárosban, és ezért mindent megteszek. Százszázalékos erődobással dolgozom nap, mint nap, és biztos vagyok abban, hogy ugyanezt a többi srác nevében is kijelenthetem; mindegyikük szeretne eredményes birkózóvá válni. Furcsa féléven vagyunk túl, rengeteget tanulsággal járt. Szerencsére azért edzettünk, de közel sem úgy, ahogyan azt az edzőtáborokban tehettük volna. Ami engem illet: decemberben bokasérüléssel bajlódtam, ám immár jó formában vagyok, nagyon hasznos napokat tudhatok magam mögött Ukrajnában” – magyarázza Veréb István.

Az MBSZ ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter így látja a szituációt:

  • „Örülök az egyezségnek, hiszen a magyar birkózásnak az az érdeke, hogy a legjobbak képviseljék hazánk színeit a világversenyeken. A központi felkészülésnek továbbra sincs alternatívája egyik szakágban sem. Remélem, a történtek intő példaként szolgálnak mindenkinek, és a jövőben nem fordul elő ehhez hasonló eset.”