Szőnyi János

Magyar Birkózó
Hírességek Csarnoka


Szőnyi János

Kategória: Edző (kötöttfogás)

Versenyzőként súlyos sérülés akadályozta a karrierje kiteljesedését. A kiváló nevelőedző, korábbi szövetségi kapitány, a Ferencváros birkózósportjának legsikeresebb trénere igazán kiérdemelte az elismerést. Kiemelkedő színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapta meg, aki szövetségi kapitányként az olimpiai, világ- és Európa-bajnokságokon 6 arany-, 8 ezüst-, és 11 bronzéremhez segítette hozzá birkózóinkat 1990 és 92 között.

Klasszisokat nevelt Szőnyi János. A legnevesebbek közé tartozik Komáromi Tibor, Sike András, Gáspár Tamás és Szegvári Lajos is. Hiába, a Fradi birkózó szakosztályát nem véletlenül tartották számon a legjobbak között. Kétségtelen, hogy a barcelonai olimpia két magyar bajnoka, – bár nem a Ferencvárost erősítették -, Farkas Péter és Repka Attila is sokat köszönhet neki.

Mesteredző címmel tüntették ki 1989-ben.

Szőnyi János tanácsadóként segítette-segíti honi birkózósportunkat, egyúttal a Magyar Birkózók Szövetsége Bajnokok és Mesteredzők Bizottságának elnökeként is tevékenykedik.