Kruj Iván

Magyar Birkózó
Hírességek Csarnoka


Kruj Iván

Kategória: Versenybíró 

Kruj Iván 1949-ben igazolt a Fradihoz, ahol 1962-ig versenyezett, s nagyon korán elkezdte az edzősködést dr. Papp László mellett. Miután végig járta a szamárlétrát, 1966-ban az ifjúsági válogatott edzője lett. A következő évtől a szabadfogású válogatottat is irányította, egészen 1973-ig. A Ferencvárosban betöltötte a vezetőedzői és a szakosztály-igazgatói pozíciót is, emellett a klub elnökségének is tagja volt. 2006-tól tevékeny részt vállalt az Erzsébeti SMTK birkózó-szakosztályának újjáélesztésében, a helyi birkózócsarnokot is róla nevezték el.

A legmagasabb szintre csodás nemzetközi karriert építve versenybíróként jutott. 1969-ben tette le a vizsgát Modenában, azon az Európa-bajnokságon már működött is, itt és az 1971-es szófiai vb-n olyan jól tette a dolgát, hogy az 1972-es müncheni olimpián több döntőt vezethetett.

Kruj Iván 1972-től 2004-ig összesen kilenc olimpián bíráskodott, 1983-ban a nemzetközi szövetség bíróbizottságának is tagja lett. A 2004-es athéni olimpián fejezte be harmincöt éves pályafutását, 2009-ben az oklahomai Stillwaterben létrehozott Hírességek Csarnokának (Hall of Fame) tagjai közé választották. Előtte ezt az elismerést csak három bíró kapta meg: az egyiptomi Adel Musztafa, a finn Lassi Toivola és az iráni Mehdi Haledi.

Kruj Ivánt 2009-ben iktatták be a FILA Hall of Fame hírességei közé.