Hessky Pál

Magyar Birkózó
Hírességek Csarnoka


Hessky Pál

Kategória: versenybíró

Az 1952. évi olimpia, a két magyar birkózó aranyérem hatására ment le a Fradi birkózóihoz a Mester utca 19. szám alatti iskola tornatermébe, hogy birkózó legyen. Papp Laci bácsi, a rá jellemző stílusban azt ígérte, hogy olimpiai bajnokot nevel belőle!

Egy durva iskolai sérülés után le kellett mondania a versenyzői folytatásról.

1970-ben kiment a magyar bajnokságra és ott örömmel üdvözölték egymást Kruj Ivánnal és egykori intézőjével, Lukácsa Bélával. A rákövetkező csütörtöktökön már a szövetségben volt és azon nyomban, szombaton el is kezdődött bírói pályafutása azzal, hogy időmérő lett. Elsősorban Lukácsa Béla támogatásával lépteld lassan-lassan előre, titkárként, majd bíróvizsga után bíróként.

A következő fokozat a nemzetközi bírói vizsga volt Lodzban. Várnában fújt előszőr Európa-bajnokságon, ahol Bíró Laci Európa bajnok lett. Utána izgalmas évek következtek, amelyek során –bírói igazolványa (Carte Internationale D’Arbitre) tanúsága szerint – harminckét világeseményen, ezek között három olimpián is bíráskodott. 1992-ben a FILA aranysíppal tüntette ki.

Bírói pályafutása befejezése után az FTC birkózó szakosztályi és szövetségi vezetőként vett részt szeretett sportága életében.