Cikk keresés:    

Weisz Richárdra és az első olimpiai bajnoki címünkre emlékeztünk

2023. 07. 25., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az MTK Baráti Kör és a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság 2023. július 24-én, hétfőn 11 órakor a Kozma utcai izraelita temetőben megemlékezett Magyarország első birkózó olimpiai bajnokának, Weisz Richárd 1908-as londoni győzelméről, az aranyérem megszerzésének 115. évfordulóján. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) képviseletében Ancsin László főtitkár mondott beszédet a legenda síremlékénél.

Weisz Richárd 1879. április 30-án, Budapesten született. A szóbeszédek úgy tartják, hogy gyermekként jobbára a fékezhetetlen magatartásával tűnt ki társai közül. A tornasport mellett evezésben és atlétikában is jeleskedett, s végül rátalált arra a sportágra, amelyikben igazán kibontakozhatott, a birkózásra. 

Karrierje során kilencszer ünnepelt országos bajnoki címet, és az 1908-as londoni olimpiára nagy önbizalommal utazott. Nehézsúlyban (+93 kg) hét induló volt, Weisz három mérkőzést vívott, mégis több időt töltött a szőnyegen, mint manapság bármelyik olimpiai bajnok. A dán Jensen testvérek ellen kezdett, természetesen nem egyszerre küzdött ellenük, előbb a kisebbik, Carl kapott ki a magyartól – 13 percig állta Weisz rohamait, tus lett a vége –, majd az idősebb és erősebb Sören Marius maradt alul (háromszor is földre vitte az MTK kiválósága, és noha két vállra nem tudta fektetni, már 20 perc, vagyis az első etap után kihirdették a győzelmét). A másik ágon a félelmetes orosz Alekszandr Petrov jutott döntőbe, s a várakozásoknak megfelelően óriási harcot hozott az aranycsata: 60 (20+10+20+10) percig gyűrték egymást a felek. Az első felvonásban Weisz támadhatott, levitte, és két vállra is fektette Petrovot, de az érvényes küzdőfelületen kívül, így nem lehetett megadni a tust. A 10 perc hosszabbítást végigtámadta a magyar, a második 20 percben az orosz támadhatott, de Weisz őrizte jelentős előnyét, így érthető volt, hogy az újabb ráadásban sem kockáztatott. Végül kihirdették a győzelmét. Egyértelmű volt! Weisz Richárd 1908. július 24-én a magyar sport hetedik és a magyar birkózás első olimpiai bajnoka lett. Győzelme után az ország legerősebb embereként tisztelték.

Weisz Richárd 1945. december 4-én epegyulladás következtében veszítette életét. Az MTK Baráti Kör, a Magyar Futballmúlt Kegyeleti Társaság és a Magyar Birkózók Szövetsége 2023. július 24-én a legenda síremlékénél emlékezett meg londoni győzelméről.

Ancsin László MBSZ-főtitkár beszédében így fogalmazott: „Ha nincs Weisz Richárd, nem tartana ott a magyar birkózás, mint ahol tart, ő a kiindulási pontja, az origója további sikereinknek, eredményeinknek. Sportágunk legnagyobbjai közé tartozott, akinek a szellemisége, öröksége ma is meghatározó. Szövetségünk vezetősége nevében ezúton hajtunk fejet előtte korszakos diadala évfordulóján.”