Cikk keresés:    

Visszatérhetnek az orosz és fehérorosz birkózók a nemzetközi versenyekre

2023. 04. 06., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW/Kadir Caliskan, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) a hivatalos honlapján közölte, úgy döntött, hogy engedélyezi az orosz és a fehérorosz sportolók részvételét a versenyein, az azonban egyelőre még nem tisztázódott teljesen, hogy egészen pontosan kik indulhatnak azokon.

A NOB végrehajtó bizottsága március 28-án javasolta a két ország birkózóinak visszaengedését a nemzetközi sportba azzal a feltétellel, hogy csak semlegesként vehetnek részt a versenyeken, és csak olyanok, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem tagjai katonai vagy nemzetbiztonsági szerveknek.

Az UWW legfőbb döntéshozó szerve, a büró a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlását figyelembevéve kedden úgy határozott, hogy az orosz és fehérorosz sportolók az U15-ös és U17-es versenyeken semleges színekben elindulhatnak, míg az idősebb korosztályok, így a felnőttek esetében külön bizottság pontosítja a részvétel feltételeit. 

A Magyar Birkózók Szövetsége ügyvezető alelnökétől, az UWW-büró tagjától, Bacsa Pétertől megtudtuk, hogy az orosz és a fehérorosz birkózók az április 17. és 23. között zajló zágrábi Európa-bajnokságon még biztosan nem indulhatnak: „A kontinensviadal nevezései folyamata lezárult, így ezt a megméretést nem érinti a mostani döntés. Az UWW megvárja, hogy a NOB pontosítsa a vonatkozó ajánlását, és utána, valószínűleg nyár elején rendkívüli közgyűlés keretein belül dönt arról is, hogy az olimpiai kvalifikációs sorozatban részt vehetnek-e. A problémát az okozza, hogy a legtöbb orosz válogatott sportoló a Dinamo vagy a CSZKA színeiben versenyez, ezek az egyesületek olyanok, mint itthon a Budapesti Honvéd, tehát katonasághoz köthetők. Hiába van olyan sportoló, akinek még fegyver sem volt a kezében, ha közben katonai klubot képvisel. Ezeket a kérdéseket kell tisztázni. Az U15-ösök és az U17-esek esetében egyértelmű a helyzet, ők már most zöld utat kaptak” – így Bacsa Péter.

A szakember azt is elmondta, az MBSZ maximálisan kiáll a NOB és az UWW álláspontja mellett: „Mi is úgy véljük, hogy a sportot nem szabad keverni a politikával, a viadalok úgy teljesek, ha az összes ország képviseltetheti magát. Oroszország a legerősebb birkózónemzet, nélküle foghíjasak a világversenyek. A sportolóknak nincs ráhatásuk a politikára, nem tehetnek a kialakult helyzetről, ahogyan a háborúról sem.”

Mint ismert, az U15-ös Európa-bajnokságnak Magyarország, Kaposvár ad otthont július 6. és 9. között. Ezzel kapcsolatban Bacsa Péter úgy fogalmazott: „Több kérdés megfogalmazódott az esetleges bojkott vagy provokáció ügyében. Folyamatosan kapcsolatban leszünk az UWW-vel, az biztos, hogy megemelt biztonsági szinten rendezzük meg az eseményt.”

Az UWW a közleményében egyébként azt is leszögezi, az orosz és a fehérorosz kormányt vagy állami tisztviselőket sújtó szankciók továbbra is fennállnak, az UWW égisze alatt semmilyen nemzetközi eseményt nem rendeznek a két érintett ország területén.

Nenad Lalovics UWW-elnök így fogalmazott: „A birkózásnak és a sportnak megvan az a különleges képessége, hogy közelebb hozza az embereket és a kultúrákat egymáshoz. Nagy lehetőség rejlik benne, hiszen elősegítheti a békét, a különböző közösségek, országok és régiók közötti toleranciát.”