Cikk keresés:    

Vida kiszállt, de Bánkuti bizakodik Baku előtt

2024. 03. 24., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az április 5-én kezdődő európai olimpiai kvalifikációs verseny helyszínén, Bakuban edzőtáborozik szabadfogású birkózóválogatottunk, amelynek négy tagja lép szőnyegre a kvótáért. Bánkuti Zsolt szövetségi kapitány sportolóink állapotáról és a várakozásairól is nyilatkozott.

A csapat március 15-én érkezett meg Azerbajdzsán fővárosába, ahol a hazaiak mellett bolgár, északmacedón, türkmén, spanyol, német, román és olasz birkózókkal készül együtt, hatalmas helyen, 14 szőnyegen. Érdekesség, hogy Bánkuti Zsolték nem maradnak ott a verseny kezdetéig, előtte hazatérnek egy hétre.

„Az a tapasztalatom, hogy a versenyeket megelőző utolsó néhány napon jobb otthon lenni, nyugalomban feltöltődni. Ligeti Dániel például különösen igényli ezt. Ő apróbb betegséggel küzdött, antibiotikumot kellett szednie, de szerencsére már jól van” – meséli a szabadfogású szövetségi kapitány.

A Bakuban szereplő sportolóink közül egyedül az Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) nem vesz részt a táborban, ő Oroszországban dolgozik.

A csapat összetételét illetően fontos változás történt az elmúlt néhány hétben, hiszen a junior Európa-bajnoki bronzérmes Vida Csaba úgy döntött, abbahagyja a birkózást, így helyette Püspöki Patrik képviseli a magyar színeket a 86 kilogrammosok között.

„Nagyot vállalt tavaly azzal, hogy nyolcvanhat kilóban megpróbál kijutni az olimpiára. Az igazság az, hogy nem ez az ő ideális súlycsoportja, hanem a hetvenkilenc kiló, amely nem olimpiai kategória. A mostani Európa-bajnokságig minden rendben ment, de nem úgy jött össze a verseny, ahogyan azt szerette volna. Láttam rajta, hogy tele van a hócipője, s mivel megélhetési problémák is előkerültek, úgy döntött, abbahagyja. Mondtuk neki, hogy megértjük, de nagyon rossz az időzítés: furcsa négy héttel a kvalifikációs verseny előtt így határozni. Sajnálom, hogy így alakult.”

Kíváncsiak voltunk arra is, Bánkuti Zsolt miként látja a bakui erőviszonyokat.

„A hetvennégy kiló brutális, rengeteg kiváló európai birkózó maradt a mezőnyben, Kuramagomedov Muradtól bravúr kellene a kvótaszerzéshez – ugyanez igaz Püspöki Patrikra is. Bajcajevnek egyszerűbb a dolga, egy olyan sportoló maradt, aki igazán nagy veszélyt jelenthet rá, és a kiemelés sajnos úgy hozta, hogy az elődöntőben mindenképp találkozna vele, a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok orosz Abdulrasid Szadulajevvel. Egyébként nem tartom elképzelhetetlennek, hogy megveri, ő sem tervez feltett kézzel birkózni ellene. Ha viszont most nem sikerül a kvóta, akkor Isztambulban, a világkvalifikációs versenyen már kötelező a megszerzése. A nehézsúlyúak között a nagyágyúk már kvalifikáltak, szóval ha Ligeti Dániel jó napot fog ki, akkor akár már most elérheti a Párizsba szóló repülőjegyet. Nagyon bizakodó vagyok, hiszen talán még eltökéltebb, mint valaha” – zárta Bánkuti Zsolt. 

Bakuban súlycsoportonként az első két helyezett kvalifikál, tehát a kvótaszerzéshez döntőbe kell jutni.

Európai olimpiai kvalifikáció, Baku
Április 5., kötöttfogás: 
Váncza István (67 kg, FTC), Lévai Zoltán (77 kg, BHSE), Szőke Alex (97 kg, ESMTK), Vitek Dárius (130 kg, BHSE). 

Április 6., női birkózás: Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), Bognár Erika (57 kg, BHSE), Elekes Enikő (62 kg, Csepel TC-KIMBA), Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA), Nagy Bernadett (76 kg, UTE).
Április 7., szabadfogás: Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya), Püspöki Patrik (86 kg, Baja), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC), Ligeti Dániel (125 kg, Haladás VSE).