Cikk keresés:    

Vasárnap Torba, Váncza, Lévai és Szőke következik

2022. 09. 06., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A bivalyerősnek titulált nyitónapot követően sem hagy alább a kötöttfogású szakág, ugyanis szeptember 11-én, vasárnap a 63, 67, 82 és 97 kilogrammos súlycsoportban is lesznek kemény ütközetek. Magyarországot az Európai Játékok-ezüstérmes Torba Erik, az Eb-ezüstérmes Váncza István, az Eb-bronzérmes Lévai Tamás, valamint a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik helyezett Szőke Alex képviseli majd.

Torba Erik súlycsoportjában, a nap legkisebb kategóriájában rögtön szőnyegre lép a tokiói ötkarikás játékok egyik legnagyobb meglepetésembere, a kubai Luis Orta Sanchez, aki a 60 kilogrammosok között lett olimpiai bajnok bő egy évvel ezelőtt. Szintén leadta a nevezését az idei Európa-bajnok, tavalyi vb-ezüstérmes grúz Leri Abuladze, a világbajnoki címvédő, nem mellesleg Európa-bajnok moldovai Victor Ciobanu, az Ázsia-bajnok kirgiz Tinar Sarsenbekov, a vb-bronzérmes iráni Ali Reza Nedzsati, illetve az Eb-bronzérmes azeri Taleh Mammadov (kétszer is harmadik lett), a horvát Ivan Lizatovic, a török Ahmet Uyar és az ukrán Olekszandr Hrusin is.

Eggyel feljebb, Váncza István súlycsoportjában is lesz várhatóan egy olimpiai bajnok, hiszen az előnevezések között szerepel Tokió bajnoka, az egyébként világ- és Ázsia-bajnok iráni Mohammadreza Geraej, sőt, az olimpiai ezüstérmes ukrán Parviz Naszibov és a bronzérmes egyiptomi Mohamed Elszajed is szőnyegre lép Belgrádban. Kontinensbajnokok is kipróbálják magukat a világversenyen, így a vajdasági Nemes Mátéval (vb-bronzérme is van), a kétszeres világbajnok dél-koreai Riu Hanszuval (négyszer nyert Ázsia-bajnokságot, kétszer pedig az Ázsia Játékok-győztese lett), a norvég Morten Thoresennel, a román Mihai Mihuttal és a török Murat Firattal is számolni kell. Szintén megtalálható a nevezettek között a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes lengyel Mateusz Bernatek, a világ- és kétszeres Eb-harmadik örmény Szlavik Galsztjan, illetve az Eb-bronzérmes azeri Hasrat Jafarov is.

Lévai Tamás tavaly még a 77 kilogrammos súlycsoportban birkózott az oslói világbajnokságon, idén azonban már a 87 kilóban próbálta a válogatottságot kiharcolni, ez azonban nem jött össze, így a belgrádi viadal erejéig visszafogyaszt a 82 kilóba. Ebben a kategóriában láthatja majd a közönség birkózni várhatóan a világ- és Európa-bajnoki címvédőt, az olimpiai bronzérmes azeri Rafiq Huseynovot, az Ázsia-bajnok, vb-harmadik üzbég Dzsalgaszbaj Berdimuratovot, a vb-ezüstérmes, Eb-bronzérmes török Burhan Akbudakot, a vb-harmadik iráni Pedzsman Postamot, a kontinensbajnokságon ezüstérmes grúz Gela Bolkvadzét, a német Roland Schwarzot és az indiai Harpeet Singh-et, valamint a kétszeres Eb-bronzérmes, olimpiai és világbajnoki ötödik helyezett örmény Karapet Csaljant is.

A vállműtét után visszatérő Szőke Alex 97 kilogrammos súlycsoportjában is több, mint tíz olyan versenyző található, akik korábban letettek már valamint az asztalra. Közülük kétségkívül a legnagyobb név az olimpiai bajnok, ezüst- és bronzérmes, háromszoros világbajnok, ötszörös Európa-bajnok örmény Artur Alekszanjan, akinek egyik legnagyobb kihívója lehet a címvédő, az olimpiai bronzérmes, világ- és Ázsia-bajnok iráni Mohammadhadi Szaravi, vagy a regnáló Európa-bajnok, a vb-második bolgár Kiril Milov. Ott lesz még a Stark Arénában várhatóan a 87 kilóban két világbajnoki címet szerző, Eb-második török Metehan Basar, az Eb-győztes norvég Felix Baldauf, a világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Ázsia-bajnok üzbég Rusztam Asszakalov, az olimpiai bronzérmes lengyel Tadeusz Michalik, az Eb-második, kétszeres vb-harmadik szerb Mihail Kadzsaja, az Eb-ezüstérmes olasz Nikoloz Kakhelashvili, valamint az Eb-harmadik osztrák Daniel Gastl és az ukrán Vladlen Kozlijuk is.

A vasárnapi súlycsoportok programja:
-kötöttfogású 63, 67, 82, 97 kg-

2022. szeptember 11. (vasárnap)
10.30 – 14.30 | Selejtezők
16.45 – 17.45 | Elődöntők

2022. szeptember 12. (hétfő)
10.30 – 14.30 | Vigaszági mérkőzések
18.00 – 21.00 | Helyosztók

Online stream: https://uww.org/event/world-championships-61