Cikk keresés:    

Ütőképes csapatunk van – Bácsi Péter

2024. 05. 15., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az isztambuli olimpiai világkvalifikációs versenyen megszerzett két kvótánkkal biztossá vált, hogy öt birkózónk lehet ott Párizsban. A török városban történtek mellett a kvalifikációs időszakot is értékelte a hazai szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Ligeti Dániel és Lévai Zoltán is rögös úton ugyan, de kvalifikált Isztambulban. Nehéz pillanatok voltak, boldog végkifejlettel.
Ligeti Dani olyan teljesítményt nyújtott, mint fénykorában. Rendkívül stabilan és meggyőzően küzdött, teljesen megérdemelten lett övé a kvóta. Ugyanez elmondható Lévai Zoliról is, aki nagyon nehéz helyzetből állt fel, és négy mérkőzést megnyerve kvalifikált.

Biztossá vált, hogy öt sportolónk lehet ott Párizsban. Elégedettek lehetünk?
Isztambulban egy-három kvóta volt a cél, örültem volna, ha három van, de ez nem jött össze. A szakmai elvárás a kvalifikációs időszak előtt négy-hat kvóta volt, sportolóink ötöt hoztak össze, ami összességében reálisnak mondható. Nem kell szégyenkeznünk miatta, Európában kevesen tudtak ennél többet szerezni.

Hány kvóta maradt a csapatban?
Minimum egy, de inkább kettő, mindahány Isztambulban. Váncza István és Orsós Sztalvira is közel járt, utóbbi sajnos az első nap megsérült, ezért az elődöntőben nem tudta a legjobbját hozni, másnap pedig már szőnyegre sem bírt lépni. Váncza teljesítménye hidegzuhanyként ért, ezen az ágon kvalifikálnia kellett volna. Kicsit értetlenül állok a történtek előtt.

Milyen esélyekkel vághatunk neki az olimpiának?
Ütőképes csapatunk van – Losonczi Dávid és Muszukajev Iszmail révén két világbajnokunk és Lévai Zoltán által egy világbajnoki ezüstérmesünk is. Bármelyikük odaérhet a legjobbak közé. Ligeti Dániel rendkívül tapasztalt versenyző és Nagy Bernadett is kiváló birkózó. Kíváncsian várom a szereplésüket, persze most a felkészülés a legfőbb feladat.

Hogyan sikerült megugranunk a Tokió óta zajló generációváltást?
Ha azt nézzük, hogy a tokiói indulóinkból négyen „kiestek”, és most öt kvótánk van, akkor mondhatjuk, hogy nagyjából folytattuk a sikeres szereplésünket. És ha összességében nézzük az elmúlt három évet, akkor láthatjuk, hogy pozitív a kép. Persze, dolgozni kell tovább, a párizsi olimpia végével már el is kezdjük építeni a Los Angeles-i csapatot.