Cikk keresés:    

Újraindul a birkózóélet, idén vb is lehet!

2020. 06. 19., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Rendhagyó, de a koronavírus-járvány közepette máshol is bevált online ülést tartott a nemzetközi szövetség (UWW) legfőbb döntéshozó testülete, a büró, amelyen a szokásos formaságok – például a költségvetés, a pénzügyi mérleg elfogadása – mellett fontos döntéseket hoztak a sportág újraindításáról. A legfontosabbakat Bacsa Péter, a magyar szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a UWW büró tagja segítségével osztjuk most meg.

Le kell szögezni, hogy jelenleg elég nehéz előre tervezni egy egész évre, ezért fogalmazott úgy Nenad Lalovics, a UWW szerb elnöke, hogy az A terv mellett-mögött kell lennie B és C tervnek is. Mi maradjunk az optimista variációnál, amely szerint ugyan augusztus 31-ig nem rendeznek nemzetközi versenyt, de utána meg lehet rendezni utánpótlásban több kontinentális bajnokságot. Biztosan törölték az U15-ös Eb-t és a kadet vb-t, utóbbit mi, magyarok rendeztük volna Budapesten a Tüskecsarnokban, ám jövőre tényleg meglesz a viadal augusztus második felében, a tokiói olimpia után, szintén nálunk. Hasonló vonatkozik a veterán vb-re, 2020-ban nem, de jövőre lezajlik majd Görögországban.

Idén szeptember-októberben a kadet, a junior és az U23-as Eb-re sor kerülhet, az eredeti szervezők mellett újak is jelentkeztek, a UWW június végéig dönt a pontos helyszínekről és időpontokról. Itthon ezek után állítja majd össze az MBSZ szakmai bizottsága a hazai versenynaptárt, várhatóan július elején. November-december folyamán jöhetnének az utánpótlás (junior, U23-s) vb-k, sőt tervbe van véve egy rendkívüli felnőtt világbajnokság is, hiszen így a februári római Eb után lenne még egy nagy verseny ebben az évben. Helyszínként Szerbia és Grúzia merült fel. Ennek a vb-nek az ötkarikás kvalifikáció szempontjából nem lenne jelentősége, továbbra is a 2019-es nur-szultani vb eredményei, valamint a jövő évi kontinentális és világselejtező számít (mint ismert, az európai kvalifikációra márciusban kerül sor Budapesten). 2021-ben nagyjából a tervezett 2020-as séma szerint alakul majd a versenynaptár, a katowicei Eb előre jön áprilisról februárra, s ősszel lesz vb Oslóban november 2. és 10. között.

Bacsa Péter elmondta, hogy a UWW egyre nagyobb hangsúlyt fektet a strandbirkózásra, amely Nenad Lalovics szerint (aki tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB végrehajtó bizottságának, tehát ott van a tűz közelében, a döntéshozók között) 2024-ben bekerülhet az ötkarikás programba. A tervek szerint először a nőknél, akiknek nincs kötöttfogás, viszont így Párizsban már megvalósulna a nemek egyenlősége az olimpián birkózásban is. Ennek folyományaként már az idén megrendezésre kerül egy romániai és görögországi állomású sorozat, illetve itthon is lennének strandbirkózó-események. A 2022-es dakari ifjúsági olimpián négy szakág (női és férfi szabadfogás, női és férfi strandbirkózás) szerepelne, 2026-ban pedig a női és férfi kötöttfogás helye tűnik biztosnak. Ez nekünk, magyaroknak különösen fontos, hiszen ez a szakág hagyományos erős hazánkban.

A jelek szerint tehát beindul a birkózás világszerte, így hazánkban is, amelyre már nagyon vártunk, mert ugyan még sok a bizonytalanság, de mégis újra van motiváció, újra van cél a versenyzők, edzők előtt.