Cikk keresés:    

Új generációval a párizsi sikerek felé

2024. 01. 01., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter értékelte a magunk mögött hagyott esztendőt, emellett beszélt a 2024-es tervekről, célokról, középpontban immár a párizsi olimpiával.

Nem kérdés, a magyar birkózás kiemelkedő esztendőt zárt, hiszen minden korosztályt figyelembe véve sportolóink összesen 45 érmet nyertek a világversenyeken, ami abszolút rekordnak számít abban az esetben, ha nem vesszük figyelembe a 2022-es eredményeket – mint ismert, abban az évben az orosz és fehérorosz sportolók nem indulhattak az UWW égisze alá tartozó nemzetközi viadalokon.

„2015 óta minden évben egyre jobban teljesítünk – állapítja meg Bacsa Péter. – Persze, vannak erősebb és gyengébb korosztályok, így el is érkeztünk az egyik legfontosabb hosszútávú célunkhoz, miszerint az ezáltal okozott hullámzó eredményességet kiegyenlítsük, stabilizáljuk. Szeretnénk folyamatosan, minden korcsoportban igazán erős válogatottat szerepeltetni.”

A tavalyi év legfontosabb versenyének a szeptemberi belgrádi világbajnokságot lehet tartani, hiszen ez az esemény volt a párizsi olimpiai kvalifikációs időszak első állomása.

„Két arany- és egy ezüstéremmel nem kell magyarázkodnunk – folytatja az MBSZ ügyvezető alelnöke. – Losonczi Dávid elsősége külön büszkeség, hiszen hatalmas sportdiplomáciai áttörést értünk el azzal, hogy a vb után odaítélték neki azt, ami valójában megilletti, a bajnoki övet és érmet. Be kell ismernem ugyanakkor azt is, hogy a megszerzett két kvótával nem vagyok maradéktalanul elégedett, ezzel a minimum elvárást teljesítettük. Iszonyatos harc zajlik a kvalifikációét, bízunk abban, hogy a hátralévő két versenyen kettő-négyet szerzünk még.”

Bacsa Péter szerint hat-hét olyan súlycsoport van, amelyikben reális esélyünk lehet a kvótára: „A szakmai vezetésnek okos döntéseket kell meghoznia, hiszen a februári, bukaresti Európa-bajnokság és az áprilisi, bakui európai olimpiai kvalifikációs viadal között mindössze másfél hónap van. Az Eb-keretet várhatóan január közepén jelentjük be. A legfontosabb természetesen a kvalifikációs verseny, ott kell a legtöbbet kihoznunk magunkból. Súlycsoportonként nagyjából még nyolc-tíz birkózó érhet oda Párizsba, hat-hét kategóriában mi is ide tartozunk, tehát aki ott szeretne lenni, annak egy-két bravúrt biztosan be kell mutatnia.”

A 2021-es tokiói játékokon egy-egy arany- és ezüstérmet, valamint két ötödik helyet szereztek a mieink. Bacsa Péter kifejtette, ugyanezzel az eredménysorral a francia fővárosban is elégedett lenne.

„Tokió után vakartam a fejemet, hiszen abban az időszakban tíz olyan versenyzőnk hagyott fel a sporttal, aki korábban nyert érmet világversenyen. Büszke vagyok arra, hogy leküzdöttük ezt a nehézséget, és jól sikerült generációváltást tudhatunk magunk mögött. Belgrádban Muszukajev Iszmail és Losonczi Dávid is diadalmaskodott, mindez előrevetíti, hogy remélhetőleg hasonló sikerekre számíthatunk, mint Tokióban.”

Az élet persze az olimpia miatt sem állhat meg, a szövetség 2024-ben is folytatja a már megkezdett, rendkívül sikeresen működő programjait: „Büszkék vagyunk az edzői életpályamodellünkre! Az MBSZ és a KIMBA szervezésében elindítottuk a saját, egyéves ingyenes edzőképzésünket, amelyben a tanulókat ösztöndíjjal támogatjuk. A maximális ötven helyre tavaly százan jelentkeztek, szóval nem kérdés, 2024 szeptemberében elindítjuk a második »évfolyamot«. Márciusban mindemellett elrajtoltatjuk az úgynevezett óvodai küzdősport-képességfejlesztő programot, továbbá folytatjuk a licences edzőképzésünket, amelyet 2023-ban kísérleti jelleggel vezettünk be.”

Utóbbi a kísérleti jellegétől függetlenül rendkívül sikeresen zajlott. A nemzetközi előadások keretein belül bemutatót tartott mások mellett Muszukajev Iszmail, a lengyel birkózóválogatott korábbi szövetségi kapitánya, az olimpiai ezüstérmes Juszup Abduszalamov, valamint a vb- és Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes örmény Arszen Dzsulfalakjan. 

„Fontos megemlíteni, hogy a Müller Ferdinád-edzőprogramot is elindítottuk, amelyben harminckét mester került az MBSZ állományába, főállású bért kapnak tőlünk. További harmincöt edző a patrónusprogramunkba nyert felvételt, itt a minimálbér felével támogatjuk a munkásságukat. Elmondható, hogy több mint száz edző vesz részt valamelyik MBSZ-es vagy állami programban, a célunk az, hogy bővítsük a keretet, ez persze függ attól is, hogy miként szerepelünk az olimpián és a világversenyeken.”

A KIMBA módszertani központjának hála kezdetét vette az országos mérési folyamat, amelyben 2023 őszén a 32 MBSZ-es edző klubjában a 7 és 15 év közötti gyerekek fizikai és élettani mutatóit vizsgálják. Az MBSZ 2024-ben ezt kiterjeszti 65 egyesületre, a fiatalokat évi két alkalommal méri fel. A körülbelül kétezer sportolót magában foglaló teszteredményeket az edzők tudtára bocsátja, ezzel is segítve a munkájukat, és annak hatékonyságát.

A jövő évi tervek között birkózást oktató könyv kiadása is szerepel, amely komoly szakmai alapot, iránymutatást adhat a következő évtizedekre.

Érdekesség, hogy 2016 óta 2024 lesz az első olyan esztendő, amelyben Magyarország egyetlen birkózó-világversenynek sem ad otthont. De nem maradunk nívós megméretés nélkül, hiszen június 6. és 9. között ismét megrendezzük a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyt.

„Ráfér egy év pihenés a szervezőcsapatunkra! Az UWW-rangsorverseny nagyon érdekesnek ígérkezik, hiszen ez lesz az olimpia előtti utolsó olyan nemzetközi viadal, amelyen lehet pontokat gyűjteni. Ami engem illet, a tavalyinál kisebb mezőnyt, ám hatalmas taktikai csatákat várok!”

Március 8-án tisztújítást tart az MBSZ, Bacsa Péter zárásként erről is szót ejtett: „Januárban és februárban ellátogatunk minden régióba, hogy együtt értékeljük a mögöttünk hagyott időszakot és felvázoljuk a terveinket, céljainkat a következő öt évre. Mindemellett meg szeretnénk köszönni a klubok fantasztikus munkáját, hiszen nélkülük nem lehetnénk most ennyire eredményesek. Szeretnénk, ha együtt haladhatnánk tovább a közös úton.”