Cikk keresés:    

Tusványos 2022: sokszor megsiratták egymás sikereit a Lőrincz testvérek

2022. 07. 22., írta: nso.hu/Bodnár Zalán, fotót készítette: kozmaakademia.hu, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Kinek reményt adott, kit apátiába taszított Tusnádfürdőn, amikor a tökéletes testalkatú Lőrincz Tamás kijelentette: amióta visszavonult, nem szívesen néz tükörbe az alattomosan felcsúszott kilók miatt. Alighanem voltunk páran, akik szívesen cseréltünk volna vele azonnal testalkatot...

Mint ahogy felvezető cikkünkben írtunk róla, Lőrincz Tamás és Viktor nagy örömmel tért vissza Erdélybe a tokiói olimpia utáni, tavaly szeptemberi, roppant nagy sikerű élménybeszámolójuk után. Csinta Samu, a beszélgetés moderátora azonban rögtön emlékeztette őket, hogy tavaly azt ígérték a nagy plénum előtt, hogy folytatják a pályafutásukat – ám nem így történt.

  • „Csak Viktor ígérte ezt, úgy emlékszem – felelte mosolyogva Lőrincz Tamás.

Ez a hangulat uralta végig a Lőrincz testvérekkel készült beszélgetést a 31. Tusványos Buzánszky Jenő Sportteraszán – amelyet a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közösen állított Tusnádfürdőn –, a két testvér fergetegesen, sziporkázva, egymást húzva hódította meg a hallgatóságot.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Lőrincz Tamás, és testvére, az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Lőrincz Viktor immár edzőként szolgálja a magyar birkózás ügyét. Előbbi a Kozma István Birkózó Akadémia szakmai igazgatója, utóbbi pedig az U23-as válogatott vezetőedzője lehettem, és a felnőttválogatott edzője.

  • „Fura érzés, ismerkednem kell ezzel az új világgal – mondta Lőrincz Viktor. – Remek stábbal dolgozhatok, bízom benne, hogy jó edző lesz belőlem. De sokszor legszívesebb felmennék a szőnyegre, hogy a versenyzőm helyett megcsináljam, amit nekik kellene, de így csak azt tudom bekiabálni, hogy nem így beszéltük meg.”

Arra a kérdésre, hogy birokra kel-e velük, azt felelte: „Nyolcvan kilóig még vállalom őket, azon felül már nem...”

  • „Sok minden megváltozott az életünkben – fejtette ki Tamás. – Reméltünk egy jó szereplést Tokióban, de soha nem gondoltuk volna, hogy utána így felfordul velünk a világ. Nagy öröm, hogy hozzájárultunk ahhoz, a birkózás megint ott van a magyar sikersportágak között. Most a Kozma István Birkózó Akadémián rám váró feladatokra koncentrálok, és nagyon a szívemen viselem, mivel mi is egy birkózó iskolából jöttünk, ami egyfajta előszobája volt a mai akadémiai rendszernek. Igyekszünk a tapasztalataink alapján egy jó akadémiát felépíteni. Nagy kihívás ez a teljesen másfajta élet, de élvezem a munkát, és jó látni, hogy milyen sikeresen szerepelnek a fiatalok. Pedig nehéz manapság a gyerekeket bevonzani a birkózásba, és benne is tartani a rendszerben.”

Miközben egymást zrikálták, megérintő pillanatokra is sor került, például amikor arról beszéltek a testvérek, hogyan élték meg egymás sikereit. Annyit elárulunk, sok örömkönny hullott mindkét férfi szeméből az évek során. De persze, ezt is el tudták ütni egy poénnal. „Sokszor megsirattam Viktort, ez nem vitás” – mondta Tamás.

VIDEÓ