Cikk keresés:    

Tösmagi Attila duplázna az idén

2022. 07. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Négy világversenyen szerzett érem után, a Rómában rendezett U20-as Európa-bajnokságon felért a csúcsra az ESMTK-KIMBA kötöttfogású birkózója, Tösmagi Attila, aki a 72 kilogrammosok mezőnyében négy igazán izgalmas mérkőzés után nyert aranyérmet.

Milyen formában vágtál neki a versenynek?

  • Őszintén, aggódtam kicsit, mert az Európa-bajnokságot megelőző egy hónapban három hétig betegséggel bajlódtam, csak kihagyásokkal tudtam edzeni. Lázzal kezdődött, az elmúlt, aztán begyulladt a torkom, legalább két hétig fájt, majd a fülem is begyulladt. Antibiotikumot kellett szednem, és csak egy héttel az indulás előtt jöttem teljesen rendbe.

Szerencse, hogy mindez a teljesítményeden nem látszott!

  • Egész évben rengeteget edzettem, főként a felnőttekkel. Végig olyan kiváló edzőpartnereim voltak, mint az Európa-bajnok Fritsch Róbert vagy az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán és Váncza István. Ez nagyon sokat számított, hál’ Istennek nem veszett el a munka. Érdekes, mert egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy nem én nyerem meg az Eb-t.

Pedig egyik mérkőzésed sem volt sétagalopp! Melyik volt a legnehezebb?

  • Nagyon kemények voltak, de ha választanom kellene, azt mondanám, az elődöntő, a török Ömer Dogan és a döntő, az azeri Gurbanov ellen különösen. A török kellemetlen és szabálytalan ellenfél volt, végig színészkedett, és úgy éreztem, mintha a bírók is kicsit ellenem lennének. Az azeri srácot meg bekenték valamilyen olajjal, mindenhol csúszott, sehol nem tudtam megfogni, képtelen voltam megrántani vagy fogást csinálni rajta. Jeleztem a bíróknak, de nem foglalkoztak vele. Gondolkoztam azon, mit tehetnék ebben a helyzetben, végül kitoltam, ezzel nyertem.

A szövetség szakmai igazgatója, Bácsi Péter azt mondta rólad, sokszor túl kritikus vagy magaddal szemben. Ez igaz?

  • Gyakran ostorozom magam. Amikor nem úgy megy az edzés, ahogyan szeretném, akkor lelki beteg leszek, és amikor kikapok, az rettenetesen fáj, olyan nagy törést okoz bennem, hogy csak nehezen tudok túllendülni rajta. Az a baj, hogy ez sosem motivál, csak a kedvemet veszi el. Szóval ezen változtatni szeretnék. A siker visz előre, most például annyira motivált vagyok, mint eddig még soha.

Mire lehet elég ez a lendület?

  • Remélem, a junior-világbajnoki címre. Arra készülök, hogy megnyerem a szófiai versenyt augusztusban, duplázni szeretnék. Tudom, hogy képes vagyok rá, nem tartok senkitől. És ezen kívül még egy éremnek örülnék az idén, amelyet az U23-as világbajnokságon szereznék meg. Sajnos abban a korosztályban az Eb-n nem jött össze a dobogós helyezés márciusban, ötödik lettem – nem úgy alakult a fogyás, ahogyan terveztem. A nagyobbak vb-jén viszont már eggyel feljebb, a 77 kilogrammosok között indulnék, és ezzel együtt váltanék is arra a kategóriára, bele szeretnék erősödni, hiszen a folytatásban mindenképpen az olimpiában gondolkodom.

Tösmagi Attila 2018 óta az ötödik érmét nyerte világversenyen. Egyetlen olyan év volt, amelyikben nem állt dobogóra, 2020-ban, akkor a koronavírus-járvány miatt korosztályos világ- és Európa-bajnokságot sem rendeztek. A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia ösztöndíjasa U20-as Eb-győztesnek és Eb-ezüstérmesnek, U20-as vb-harmadiknak, továbbá U17-es világ- és Európa-bajnoki bronzérmesnek is mondhatja magát.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

Tösmagi Attila mérkőzései
Nyolcaddöntő:
 Tösmagi Attila–Arman Hacsikjan (örmény) 3–1

Negyeddöntő: Tösmagi Attila–Igor Botez (román) 7–1
Elődöntő: Tösmagi Attila–Ömer Dogan (török) 7–4
Döntő: Tösmagi Attila–Gurban Gurbanov (azeri) 2–1

A kötöttfogású 72 kilogramm végeredménye
1. TÖSMAGI ATTILA
2. Gurban Gurbanov (azeri)
3. Ömer Dogan (török) és Temuri Orjonikidze (grúz)