Cikk keresés:    

Toma 75 évesen is azon gondolkozik, mivel lehet meglepni az ellenfeleket

2023. 06. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nemrégiben töltötte be életének 75. évét az 1975-ös minszki világbajnokság bronzérmese, a Vasas birkózószakosztályának korábbi vezetője, Toma Mihály. Vele beszélgettünk a múltról, a jelenről és a jövőről.

Toma Mihály 1965-ben, a többiekhez képest későn, 17 évesen kezdett birkózni, a Vasasban. Úgy véli, szorgalma mellett az is nagyban hozzájárult sikereihez, hogy a klubban öt-hat nagyon kemény riválissal edzhetett együtt, így a tréningek is olyanok voltak, akár a versenyek. 

„Meglehetősen gyorsan jöttek az eredmények. Nagyon sajnálom, hogy az 1972-es müncheni olimpián nem lehettem ott, pedig három válogatót is én nyertem meg. Négy évvel később, Montrealban viszont már szőnyegre léptem, ráadásul mindkét fogásnemben. A testvérem, Toma Ferenc is indult, ő hatvannyolc, én hetvennégy kilóban” – emlékszik vissza Toma Mihály.

Pályafutása során olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat is legyőzött, legnagyobb eredményét 1975-ben a minszki világbajnokságon érte el, ahol a dobogó harmadik fokára állhatott 74 kilóban. Az 1980-as moszkvai olimpiai előtt súlycsoportot váltott, a 82 kilogrammosok között jutott ki, és a hatodik helyen zárt. Mindemellett egy világ- és két Európa-bajnoki negyedik hely fűződik a nevéhez.

„Büszke vagyok arra is, hogy több saját technikát találtam ki és alkalmaztam – így Toma. – Ilyen például az egyik válldobás, amelyet azóta úgy becéznek, hogy a Toma-féle vállas. Mindig, még most is nagyon szeretek azon gondolkozni, hogy mivel lehet meglepni az ellenfeleket.”

1983-ban ő lett az első magyar birkózó, aki külföldre, Svájcba szerződött, versenyzőként és edzőként egyaránt dolgozott. Először hat hónapra költözött ki, majd a szakedzői diplomájának megszerzése után újabb két évet élt kinn. Hazaérkezését követően az ifjúsági és a junior-válogatott edzőjeként, valamint a Vasas birkózószakosztályának vezetőjeként is tevékenykedett, egészen 1992-ig.

„Ez idő tájt létrehoztam a saját cégemet, a Tem-To Kft-t, amely immár több mint harminc éve működik, jobbára építőipari gépek bérbe adásával és forgalmazásával foglalkozunk. Kilencvenkettő után elszakadtam a sportágtól, a magyar vonatkozású eredményeket persze követtem. 2015-ben ismét kicsit közelebb kerültem a szőnyeghez, a veterán-válogatott edzője lettem, azóta is meg vagyok bízva a feladattal. Napjaink magyar birkózásáról elmondható, hogy vannak nagyon ügyes versenyzőink, rendkívül tehetségesek, de megítélésem szerint még ennél is sikeresebbek lehetnénk. Nagyon szívesen segítenék!”

Toma Mihály Törökbálinton él családjával, fittnek érzi magát, példát szeretne mutatni a gyerekeinek. Hetvenötödik születésnapja alkalmából a Magyar Birkózók Szövetsége is felköszöntötte, a nemrégiben rendezett 2023-as évi rendes közgyűlésén. 

Az MBSZ ezúton is jó egészséget, s boldog születésnapot kíván neki!