Cikk keresés:    

Tizennyolc műtét után lett ötödik a serdülő Európa-bajnokságon

2021. 06. 03., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: FB, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az ESMTK Birkózó Szakosztály öt versenyzője, köztük László Mózes is kiharcolta a május eleji válogatóversenyen a szófiai U15-ös Európa-bajnokságon való részvételt. Mózi története azonban kicsit más, mint a többieké, születési rendellenessége miatt több műtéten esett már át, mint ahány születésnapja volt eddig.

„A nap szenzációja egyértelműen László Mózesé, aki a kötöttfogású 37 kilogrammosok között mindenkit magamögé utasítva szerzett aranyérmet a serdülők Eb-válogatóján.” – nyilatkozta az esmtkbirkozas.hu-nak Losonczi Ottó, az erzsébeti birkózószakosztály elnöke.

A szakosztály első embere, idősebb Losonczi Ottó egy kicsit sem túlzott, László Mózes tényleg hihetetlen amit művel. Hatévesen kezdett birkózni Erzsébeten, rátermettségét bizonyította, hogy gyerekkorában két éven át veretlen volt, többször is megválasztották korosztályában az év birkózójának.

Az ifjú tehetség amellett, hogy a tanulásban is kiemelkedően teljesít, birkózásban sorra halmozza az érmeket. Országos bajnokságokon, diákolimpiai bajnokságokon, Budapest-bajnokságokon rendre dobogós helyen végez, már több, mint ötven medállal büszkélkedhet.

Pedig aztán ha valakinek, akkor Mózesnek nincs könnyű dolga, hiszen születési rendellenességgel jött a világra, ami miatt már 18-szor operálták meg, törték el és rakták össze neki újra a lábát.

Ezek a bizonyos helyreállító műtétek komoly fájdalmakkal és több hónapos, sokszor féléves kihagyásokkal jártak. Az ifjú birkózópalántán azonban nem fogott ki egyik műtét sem, még hogyha sokszor sírva is fiakadt, mert a kihagyások után nem úgy sikerült a visszatérés, ahogy azt gondolta.

Mózes minden egyes alkalommal felállt és fogát összeszorítva csinálta végig az igencsak fárasztó edzéseket, aminek aztán meg is lett az eredménye, hiszen pályafutása során először harcolta ki a válogatott címeres mezt.

A serdülőkorú 38 kilogrammos birkózó aztán az Európa-bajnokságon sem vallott szégyent, sőt, négy mérkőzést is birkózott Szófiában, amiből kettőt megnyert, így végül a súlycsoport előkelő ötödik helyezését szerezte meg.

László Mózes fiatal kora ellenére mind a sportban, mind a tanulásban példaképe lehet minden fiatal sportoló számára.