Cikk keresés:    

Tizenegy sportolónk indulhat kiemeltként a vb-n

2023. 08. 30., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) a hivatalos honlapján közzétette, kik neveztek a szeptember 16-án Belgrádban kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. Ez és a világranglista alapján úgy tűnik, hogy Magyarország 11 sportolója kiemeltként léphet szőnyegre a szerb fővárosban.

Kiemeltként azok a birkózók vehetnék részt a vb-n, akik a világ- és kontinensbajnokságon, valamint a nemzetközi rangsorversenyeken elért eredményeivel – a világranglista-helyezést és az indulókat figyelembe véve – a legjobb nyolc versenyző között van.

Hogy egyszerűbb legyen a képlet: az Oroszországból januárban honosított, magyar gyökerekkel rendelkező Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvira (53 kg) jelenleg a 10. helyen áll a lajstromban, amelyben két mongol sportoló is megelőzi őt. A vb-n egy ország csak egy sportolót indíthat, így az egyik mongol hölgy kiesik előle. Sérülés miatt nem nevezett továbbá az indiai Vinesh Phogat sem, így Orsós máris a nyolcadik helyre lépett elő. A hölgyek között az ugyancsak Eb-második Bognár Erika (55 kg) is hasonló cipőben jár, ő is a tizedik pozícióban tanyázik. Nem olimpiai kategóriában indul, ezért kevesebben neveztek ebbe a súlyba: öten estek ki Bognár előtt, így a BHSE sportolóje jelen állás szerint ötödik kiemeltként vághat neki a vb-nek.

Kötöttfogású 77 kilóban Lévai Zoltán világranglista-vezetőként szerepel Belgrádban, rajta kívül 87 kilogrammban Losonczi Dávid (2.), 97-ben Lévai Tamás (6.), 130-banVitek Dárius (6.) és az olimpiai programban nem szereplő 72 kilóban Firtsch Róbert (6.) birkózhat kiemeltként.

Szabadfogásban a 65 kilogrammosok között Eb-győztes Muszukajev Iszmail (3.), 74 kilóban Kuramagomedov Murad (7.), 97-ben az Eb-ezüstérmes Bajcajev Vlagyiszlav (4.) és 125-ben az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dániel (4.) is kiemeltként versenyezhet.

Fontos megemlíteni, hogy a világbajnokságon ezúttal nem 108, hanem mindössze 90 kvótáért küzdenek a versenyzők – az arany-, az ezüst- és a bronzérmesek automatikusan kvalifikálnak a 2024-es párizsi olimpiára, az ötödik helyezetteknek viszont birkózniuk kell egymással a francia fővárosba szóló repülőjegyért.

A kvalifikációs időszak második szakasza az eddig megszokott metódusban zajlik, a kontinentális kvalifikációs versenyeken minden súlycsoportban az első két helyezett szerez kvótát, ezzel 144 birkózó harcolja ki a játékokon való részvétel jogát.

A harmadik, egyben utolsó, világkvalifikációs viadalon az eddig megszerezhető kettő helyett ezúttal három kvóta talál gazdára (összesen 54) – ezen a megméretésen a súlycsoportok bronzérmesei szőnyegre lépnek egymás ellen a kvalifikációért.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VERSENYEK
2023. szeptember 16–24.: világbajnokság, Belgrád (Szerbia)
2024. március 1–3.: pánamerikai kvalifikációs verseny, Acapulco (Mexikó)
2024. március 22–24.: afrikai kvalifikációs verseny, Alexandria (Egyiptom)
2024. április 4–7.: európai kvalifikációs verseny, Baku (Azerbajdzsán)
2024. április 19–21.: ázsiai kvalifikációs verseny, Biskek (Kirgizisztán)
2024. május 9–12.: világkvalifikációs verseny, Isztambul (Törökország)