Cikk keresés:    

Takács István súlya lenn maradt, ő mégis magasra emelkedett

2022. 11. 20., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Egész évben súlyproblémákkal küzdött, ennek ellenére U23-as világ- és Európa-bajnoki címet szerzett a Budapesti Honvéd SE kötöttfogású 87 kilogrammos versenyzője, Takács István. Vele beszélgettünk az idei évben történtekről.

Takács István megismételte a 2019-es bravúrját, akkor a juniorok között duplázott, s nyert világbajnoki aranyérmet Tallinnban, valamint Eb-aranyat Pontevedrában. A spanyol városba az idén visszatért, és hasonlóan szép emlékekkel gazdagodott, hiszen az U23-as világbajnoki dobogó legfelső fokára állhatott, ezzel ő lett az első olyan magyar birkózó, aki egyazon évben duplázott ebben a korosztályban.

„Örülök, hogy mindez sikerült, de még inkább boldog vagyok amiatt, mert erős versenyzőket győztem le. Márciusban, a plovdivi Eb-döntőben például a dán Turpal Bisultanov ellen nyertem, ő pár héttel később aranyérmet nyert a budapesti felnőtt Európa-bajnokságon, majd szeptemberben, a felnőttvébén ezüst került a nyakába” – értékel Takács István.

Fő célja, a felnőttválogatottság megszerzése mindazonáltal nem sikerült a legerősebb hazai súlycsoportban, amelyben Losonczi Dávid ölthette magára a címeres mezt a belgrádi világbajnokságon, ő végül a harmadik helyen zárt.

„Ettől függetlenül elégedett vagyok az évvel. Főleg azért, mert nagyon rosszul indult. Január végén vírusos megbetegedéssel küzdöttem, aminek következtében kilencvenkét kilóról nyolcvannégyre fogytam. A probléma az volt, hogy bárhogyan próbálkoztunk, nem akart megindulni felfelé a súlyom. Természetesen orvos is megvizsgált, de nem derült ki, pontosan mi okozhatja a gondot. Az Eb-n nyolcvannégy, míg a vb-n nyolcvanöt kilósan mértem be. Most már jobb a helyzet, szerencsére megindult felfelé a súlyom, jelenleg nyolcvannyolc kiló körül mozgok, és erősnek érzem magam.”

Az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot jövő szeptemberben, ugyancsak Belgrádban rendezik. Takács célja egyértelmű, válogatott lenne, s olimpiai kvótát szerezne a 2024-es párizsi játékokra. Ehhez azonban Losonczi mellett a 82 kilóban felnőtt vb- és Eb-harmadik, U23-as világbajnok Lévai Tamást, valamint az Eb-bronzérmes, szintén U23-as vb-győztes Szilvássy Eriket is maga mögé kell utasítania.

„Eriket legyőztem nyáron, Tamástól viszont kikaptam. Biztos vagyok abban, hogy hatalmas csata lesz négyünk között, mindenki győzni akar. Arra számítok, hogy én leszek a legjobb, ám meglepődnék, ha bármelyikük másképp állna hozzá. Mindhárman másban jók, komoly eredményeik vannak. Nem kérdés, izgalmas időszak elé nézünk – egyet ígérhetek, mindent megteszek a győzelemért.”