Cikk keresés:    

Takács István aranyérmes a zágrábi UWW-rangsorversenyen

2023. 02. 03., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Megvan az első magyar aranyérem az év első UWW-rangsorversenyén, amelyet a horvát fővárosban, Zágrábban rendeznek. A kötöttfogású 87 kilogrammos U23-as világ- és Európa-bajnok Honvédos Takács István öt mérkőzést megnyerve, többek között a tavalyi Európa-bajnok dánt, valamint Losonczi Dávidot is legyőzve aranyérmet szerzett. A hölgyeknél Szabó Nikolett negyedik, Borsos Viktória pedig ötödik lett, akárcsak a korábban említett vb-bronzérmes Losonczi Dávid is.

Az első és második versenynapon szerzett három magyar érdekeltségű bronzérem mellé pénteken egy aranyat nyert a kötöttfogású 87 kilogrammos Takács István.

Pedig nem volt könnyű dolga a Honvéd fiataljának, hiszen rögtön, a tizenhatközé jutásért a tavalyi Európa-bajnok, vb-ezüstérmes dán Bisultanovval kellett megmérkőzni. De hozta a mérkőzést, mint ahogy a folytatásban az iráni Badkan, a holland Sterkenburg, majd az elődöntőben honfitársa, Losonczi Dávid ellen is.

Utóbbi összecsapás gyakorlatilag visszavágó volt a január végén, Csepelen megrendezett hazai válogatóversenynek, ugyanis akkor Losonczi, ezúttal viszont Takács nyert. Kettejük összecsapásán Zágrábban egy négypontos hátsóalsó emelés döntött Istók javára.

Takács aztán a döntőben sem hagyott alább, a kétszeres Ázsia-bajnok, vb-ötödik helyezett iráni Alizadét is megemelte és végül 4-1-es pontozással le is győzte, így megérdemelten állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a horvát fővárosban.

Eközben Losonczi meglepetésre meglehetősen simán, 9-0-ra kikapott a korábban említett dán Bisultanovtól a bronzmérkőzésen, míg a súlycsoport harmadik magyarja, Szilvássy Erik egy-egy győztes és vesztes mérkőzést követően kiesett.

Szintén ezen a napon volt érdekelt a 77 kilóban világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán, valamint az U20-as Európa-bajnok Tösmagi Attila is, azonban egyikük sem jutott el a helyosztókig. Lévai kezdésként simán vert egy lengyel versenyzőt, ám a második fordulóban meglepetésre 3-3-as végeredménnyel kikapott az Eb-harmadik horvát Kamenjasevictől, aki egy pörgetéssel lepte meg a Honvéd klasszisát. Az ifjú Tösmagi vezetett litván riválisával szemben, előnye azonban nem tartott ki, pontozással kikapott és búcsúzni kényszerült.

A hölgyeknél az U17-es világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő igencsak kemény sorsolást kapott a 62 kilogrammosok között, hiszen kezdésként rögtön a vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok norvég Grace Bullen nézett farkasszemet a KIMBA növendékével. A selejtező a papírforma szerint alakult, Enikő azonban a vigaszágon az üzbéget legyőzte, a folytatásban nagyot küzdött a világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes bolgár Juszeinnel, végül 5-3-ra kikapott, kiesett.

Az 59 kilogrammosok között az U23-as Eb-ötödik Szabó Nikolett negyedik, az U20-as vb-ezüstérmes Borsos Viktória pedig ötödik helyen zárt, pedig az első fordulóban még Borsos legyőzte Szabót, azonban a továbbiakban Nikolett óriási meglepetésre az utolsó pillanatban felül múlta a többszörös Eb-bronzérmes, U23-as Európa-bajnok azeri Kolesniket.

A magyar kötöttfogású versenyzők mérkőzései:

A tizenhatközé jutásért:
77 kg: Paulius Galkinas (litván) – Tösmagi Attila ’5-5 (később szerzett ponttal)
77 kg: Lévai Zoltán – Maksym Zakharchuk (lengyel) 9-0
87 kg: Takács István – Turpal Bisultanov (dán) ’1-1 (később szerzet ponttal)
87 kg: Losonczi Dávid – Ramon Betschart (svájci) 6-2
87 kg: Szilvássy Erik – Alan Vera Garcia (amerikai) 5-0 (Az amerikai sérülés miatt feladta a mérkőzést.)

Nyolcaddöntők:
77 kg: Antonio Kamenjasevic (horvát) – Lévai Zoltán ’3-3 (később szerzett ponttal)
87 kg: Losonczi Dávid – Kumar Szunil (indiai) 3-2
87 kg: Dzsalgaszbaj Berdimuratov (üzbég) – Szilvássy Erik ’3-3 (nagyobb értékű akcióval)
87 kg: Takács István – Hamidreza Badkan (iráni) 2-1

Negyeddöntők:
87 kg: Losonczi Dávid – Szemen Novikov (bolgár) 7-5
87 kg: Takács István – Marcel Sterkenburg (holland) 3-1

Elődöntők:
87 kg: Takács István – Losonczi Dávid 5-4

Bronzmérkőzések:
87 kg: Turpal Bisultanov (dán) – Losonczi Dávid 9-0

Döntők:
87 kg: Takács István – Naszer Alizade (iráni) 4-1


A magyar női versenyzők mérkőzései:

Selejtezők:
62 kg: Grace Bullen (norvég) – Elekes Enikő 10-0

57 kilogrammos körmérkőzések:
1. forduló: Borsos Viktória – Szabó Nikolett ’6-6 (később szerzett ponttal)
2. forduló: Szabó Nikolett – Alyona Kolesnik (azeri) 5-4
3. forduló: Anastasia Nichita (moldovai) – Borsos Viktória 10-0
4. forduló: Juj Szakano (japán) – Borsos Viktória 10-0
4. forduló: Anastasia Nichita – Szabó Nikolett 10-0
5. forduló: Juj Szakano (japán) – Szabó Nikolett 10-0
5. forduló: Alyona Kolesnik (azeri) – Borsos Viktória tus 5-0-nál

Vigaszági mérkőzések:
62 kg: Elekes Enikő – Arjuhan Dzsumabajeva (üzbég) 7-0
62 kg: Tajbe Juszejn (bolgár) – Elekes Enikő 5-3