Cikk keresés:    

Szőke előre aláírta volna az ötödik helyet

2021. 08. 19., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Noha a helyszínen csalódott volt, már látja, mennyire jó eredményt ért el a tokiói játékokon a még mindig csak 21 éves junior Európa-bajnok és – immár mondhatjuk – olimpiai ötödik helyezett Szőke Alex. Az ESMTK 97 kilogrammos kötöttfogású sportolójával a Japánban történtek mellett arról is beszélgettünk, milyen program vár rá az év második felében.

  • „Iszonyatosan fájt a lengyel Tadeusz Michalik ellen a bronzmérkőzésen elszenvedett vereség – emlékszik vissza Szőke Alex. – Kicsit eltaktikáztam, biztosra akartunk menni, emiatt az első menetben leküldettem magam a szőnyegre, hogy aztán a másodikban a pörgetés és az utolsó pont lehetősége is hozzám kerüljön. Csakhogy a parterhelyzetben beszorult kezem, ráadásul úgy, hogy akkor még alig izzadtunk. Nem tudtam kiszabadítani, technikai tus lett a vége… Borzalmas volt, mert megítélésem szerint tízből kilencszer megverném ezt a srácot. Ettől függetlenül most már pozitívan tekintek a történtekre, hiszen huszonegy évesen nagyon szép eredmény az ötödik hely. Azt hiszem, előre aláírtam volna, elvégre nagyon kemény mezőnyben szerepeltem.”

Kötöttfogású 97 kilogrammban a várakozásoknak megfelelően a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojev lett az olimpiai bajnok. Alex úgy véli, hogy utána öten-hatan nagyjából azonos szintet képviselnek.

  • „Mi, fiatalok, szépen jövünk felfelé! Rajtam kívül látványosan fejlődik az iráni, a finn és a kubai srác is. Habár Jevlojev biztosan indul még a 2024-es párizsi olimpián, szerintem egy-két éven belül nagyon megszorongathatjuk. Nem gondolom, hogy technikásabb nálam, érettebb, tapasztaltabb és talán kicsit még erősebb. De hamarosan beérem.”

Alex sokaknak okozott emlékezetes pillanatokat Tokióban azzal, hogy az utolsó másodpercekben fordított az úgynevezett „felrúgós” dobással az U23-as vb-harmadik grúz Georgi Melija ellen. Szőke ezzel az akciójával 5–1-re nyert, és szőnyegre léphetett a bronzmeccsen.

  • „Vesztésre álltam, és az edzőtáborokban átélt, szenvedéssel töltött összes pillanat eszembe jutott. Minden erőmet összeszedtem, és úgy voltam vele, ha már itt vagyok, megcsinálom. Számomra ez volt az olimpia legszebb pillanata. Persze Lőrincz Tamás győzelmét és Viktor ezüstérmét sem felejtem el soha. Büszke vagyok arra, hogy egy csapatban lehetek velük, igazi példaképnek tartom őket. Nagyon örülök a sikerüknek, és sajnálom, hogy Korpási Bálint nem ért el hasonló bravúrt.”

Szőke Alex immár a jól megérdemelt pihenőjét tölti Horvátországban.

  • „Az első hetet a barátaimmal töltöttem, most a családommal és a barátnőmmel vagyok. Három hétig a szőnyeg felé sem nézek, de aztán kőkeményen bele kell állnom a munkába, mert október elején rendezik a felnőtt-világbajnokságot Oslóban. Természetesen ott szeretnék lenni, ahogyan a novemberi U23-as vébén is. Hogy utóbbin indulok-e, az nagyban függ attól, milyen eredményt érek el Norvégiában.”