Cikk keresés:    

„Szöcsi hatalmas élményt adott nekünk!” – Bácsi Péter

2021. 08. 03., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nem akárhogyan zárta le karrierjét a világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó, Lőrincz Tamás, aki pályafutása utolsó mérkőzésén felért a csúcsra, olimpiai bajnoki címet ünnepelt Tokióban a 77 kilogrammosok között, mivel az aranycsatában 2–1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot.

  • „Persze, hogy mindannyian elérzékenyültünk, Szöcsi hatalmas élményt adott nekünk. Az igazat megvallva kimondva vagy kimondatlanul, vártuk tőle az aranyérmet, fantasztikus volt átélni mindezt, pedig ő eddig is történelmet írt. Nehéz olyat mondani, ami méltó lenne ahhoz, amit elért” – értékelt Tokióból a Magyar Birkózószövetség kétszeres kötöttfogású világbajnok szakmai igazgatója, Bácsi Péter.

Tamás öccse, az Európa-bajnok, vb-ezüst- és bronzérmes, olimpiai ötödik Lőrincz Viktor 6–1-es sikert ért el az Ázsia-bajnoki második kirgiz Atabek Aziszbekovval szemben, majd revánsot vett az olimpiai bronzérmes német Denis Kudlán, ezzel elődöntős lett, amelyben 9–2-re nyert az egyiptomi Mohamed Metvalli ellen, így bejutott a szerdai fináléba, ott az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok ukrán Zsan Belenjukkal kell megküzdenie.

  • „Szöcsi sikeréből Viktor is erőt merített, talán jobb formában birkózott, mint a nur-szultani világbajnokságon, amelyen a második helyen zárt – így Bácsi Péter. – Megfontolt és okos volt. Belenjukot még soha nem győzte le, azt hiszem, eljött az ideje!”

Lőrincz Tamás és öccse szerzett már ugyanazon a világbajnokságon, Európa-bajnokságon és Európai Játékokon is érmet, csak az olimpia hiányzott a „közös sorból”, de Viktor bravúrjával eldőlt, hogy teljessé válik a gyűjteményük.

A világkupa-második, junior Európa-bajnok Szőke Alex (kf, 97 kg) hétfőn a keddi vigaszágra került, amelyen először az U23-as világbajnoki ezüst- és bronzérmes grúz Giorgi Melija ellen csatázott. Hiába volt aktívabb a magyar, intésekkel 1–1-es vesztésre állt, ám tíz másodperccel a vége előtt úgynevezett „felrúgós” hátraeséssel négy pontért földhöz vágta riválisát, 5–1-re nyert és készülhetett az Eb-3. lengyel Tadeusz Michalik elleni bronzmérkőzésre. Ott sajnos a leküldés után beragadt a keze, s végül technikai tussal kikapott. A kötöttfogás válogatott szövetségi kapitányát, Módos Péter kérdeztük arról, elégedett-e Alex teljesítményével.

  • „Semmiképpen nem lehet elégedetlen magával, hiszen huszonegy évesen helyosztón birkózhatott, márpedig nagyon ritka az, amikor valaki élete első olimpiáján ilyen sokáig jut. Sajnos a keze beragadt a bronzmeccsen, van ilyen, ötödik helyezettként egyáltalán nem kell szégyenkeznie, még akkor sem, ha most szomorú amiatt, mert alapvetően nyerhető lett volna a meccs.”

Ahogyan arról az előző hírlevelünkben már beszámoltunk, a 2013-as vb-győztes, idei Eb-2. Sastin Marianna (62 kg) hiába vezetett, 3-1-re kikapott a sepsiszentgyörgyi születésű, román színeket képviselő, Eb-ezüst- és bronzérmes Incze Krisztától, így 38 évesen nem tudott helyezést elérni pályafutása negyedik olimpiáján. Korpási Bálintnak (kf, 67 kg) pedig 34 esztendősen ez volt az első, hiszen vb- és Eb-címeit nem ötkarikás kategóriában szerezte.

  • „Tudom, hogy »Maci« most mélyponton van, és nehéz ilyenkor mit mondani – magyarázza Bácsi Péter. – A Szöcsi győzelme mindent felülír, ugyanakkor itt van három másik birkózó, aki ugyanolyan keményen felkészült a játékokra, és megérdemelte volna a dobogót. Az egész küldöttségünk egy csapat, és állíthatom, mindenki a tudása legjavát nyújtotta.”