Cikk keresés:    

Szilvássy legyőzte Takácsot, Losonczi nem indult

2022. 02. 12., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az ESMTK otthona, a pesterzsébeti Kruj Iván Sportcsarnok adott otthont szombaton a március végi budapesti Európa-bajnokság (no meg az előtte sorra kerülő plovdivi U23-as kontinensviadal) kötött- és szabadfogású válogatóversenyének.

Klasszisaink közül a tokiói olimpiai bajnok Lőrincz Tamás sportvezetőként (pár hete lett a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia szakmai igazgatója), fivére, az ötkarikás ezüstérmes Lőrincz Viktor edzőként „vett részt” a küzdelmekben, ezzel is jelezve a küszöbön álló generációváltást. Bár ha azt nézzük, hogy szabadfogású veteránjaink, az Eb-2. Ligeti Dániel, valamint a vb- és Eb-3. Veréb István elindult és nyert is 125, illetve 92 kilóban, mégsem annyira egyértelmű a helyzet. A fogásnem legfrissebb honosítottja, a 2018-as Európa-bajnok Vlagyiszlav Bajcajev nagyszerűen mutatkozott be, bár az ő tudásához nehezen mérhető a 97 kilósok hazai mezőnye.

Kötöttfogásban a Lévai testvérek magabiztosan diadalmaskodtak, a szívizom-gyulladás után visszatérő, Eb-2., U23-as Eb-győztes Lévai Zoltán a 77, a vb-5. U23-as vb-nyertes Lévai Tamás a 82 kilósak között. 87 kg-ban rangadót vívott az Eb-3., U23-as vb- és Eb-aranyérmes Szilvássy Erik a vb-5., junior vb- és Eb-első Takács Istvánnal, akit szoros küzdelemben 2-1-re felülmúlt, s előnyt szerzett az Európa-bajnoki szereplésért zajló csatában. (Az U23-as vb-2. Losonczi Dávid mellizom-sérülése miatt duó lett a trióból.) Folytatás, ahogy Módos Péter szövetségi kapitány elmondta, a jövő héten Bulgáriában, a Dan Kolov-Nikola Petrov emlékversenyen, hiszen ez még csak az első állomása volt a válogató sorozatnak. A többi kategóriában egyértelműnek látszik a helyzet, 72 kilóban pedig az Eb-3. Fritsch Róbert betegsége miatt elmaradt a párharc a junior vb-3. és Eb-2. Tösmagi Attilával. A vb-2., olimpiai 5. Szőke Alex vállműtéte után lábadozik, ő sem indult. A válogatónak nemzetközi jelleget adott néhány német birkózó szereplése, a pontversenyt nagy előnnyel nyerte a Budapesti Honvéd. 

A felnőtt szabadfogású válogató győztesei:
57 kg: Rácz Balázs (UTE-KIMBA)
61 kg: Gombos Alex (FTC-KIMBA)
65 kg: Langer Moritz (német)
70 kg: Antal Dániel (UTE)
74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabányai SC)
79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg: Püspöki Patrik (Bajai BC)
92 kg: Veréb István (Haladás VSE)
97 kg: Bajcajev Vladiszlav (orosz)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Szabadfogású csapatpontverseny:
1. Haladás VSE 21 ponttal
2. FTC 14 ponttal
3. Bajai BC 13 ponttal

A 2022. évi felnőtt szabadfogású válogatóverseny teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A felnőtt kötöttfogású válogató győztesei:
55 kg: Gazdag Krisztián (Pécsi EAC)
60 kg: Gyurasits Máté (Győri AC-KIMBA)
63 kg: Torba Erik (BHSE)
67 kg: Váncza István (FTC)
72 kg: Tösmagi Attila (ESMTK)
77 kg: Lévai Zoltán (BHSE)
82 kg: Lévai Tamás (BHSE)
87 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC)
97 kg: Érsek Róbert (BHSE)
130 kg: Vitek Dárius (BHSE)

Kötöttfogású csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE 86 ponttal
2. ESMTK 20 ponttal
3. Dorogi NC 17 ponttal

A 2022. évi felnőtt kötöttfogású válogatóverseny teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A versenyen közreműködő bírók: Pál Szabolcs (elnök), Szabó Bence, Weisz György, Makula Tamás, Rögler Gábor, Sleisz Gabriella, Szél Dávid, Asztalos Bálint, Szántóné Csánó Zsófia, Palásti Tibor. Versenyiroda: Starosciák Tamás, Tollár Dániel.