Cikk keresés:    

Szeretnénk népszerűsíteni a sportágat – Sastin Marianna

2023. 01. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT/MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) tavaly év végén újabb 6 legendát iktatott be a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába, emellett 5-5 szakembert tüntetett ki Életmű- vagy Fél évszázad-díjjal. Cikksorozatunkban az érintettekkel beszélgetünk, másodikként Magyarország egyetlen női világbajnokával, Sastin Mariannával, aki sportolói kategóriában került a Hall of Fame-tagok közé.

„Meglepődtem, amikor megtudtam, engem is megtisztelnek a Hírességek Csarnokába kerüléssel, hiszen ha megnézzük az átlagéletkorát azoknak a legendáknak, akik rajtam kívül bekerültek, láthatjuk, hogy jóval magasabb, mint amennyi idős én vagyok. Azért is meglepett, mert elég sok olimpiai bajnok honfitársam van, én meg idézőjelben csak egy vb-t nyertem. Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy nem érzem magam méltónak a kitüntetésre, hanem azt, hogy nagyon megtisztelő” – meséli Sastin Marianna, aki decemberben, az MBSZ által szervezett birkózókarácsonyon a tavaly beiktatott alapító Hall of Fame-tagok mellett vehette át a Hírességek Csarnokába kerülésért járó emlékplakettet.

Sastin Magyarország egyetlen női birkózó-világbajnoka, 2013-ban Budapesten ért fel a csúcsra. Európai Játékokon győztesnek, kétszeres vb- és Eb-ezüstérmesnek, ötszörös Eb-harmadiknak és egyszeres vb-bronzérmesnek is mondhatja magát. 

„A 2013-as vb-győzelem és az Európai Játékokon aratott diadalom pályafutásom két legszebb pillanata. A budapesti vb különösen fontos, szerintem minden sportoló álma, hogy egyszer hazai közönség előtt álljon dobogóra, örülök, hogy ez nekem is megadatott, ráadásul a legfelső fokán. Nem vagyok maradéktalanul elégedett a karrieremmel, úgy vélem, több aranyérem is benne lehetett volna. Például a 2009-es herningi vb-n, ahol bírói tévedések miatt nem jutottam be abba a döntőbe, amelyikben az általam addig mindig legyőzött lengyel Agata Pietrzyk lett volna az ellenfelem. Fáj a szívem továbbá a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia miatt is, ahol nem indulhattam az ideális súlycsoportban. Ha azonban mindent összevetek, akkor inkább pozitívan látom a pályafutásomat.”

Sastin Marianna és férj-edzője, Wöller Ákos első gyermeke, Olivér 2018-ban született. Sastin utána visszatért a szőnyegre, Eb-ezüst- és bronzérmet szerzett, továbbá kvalifikálta magát a 2021-re halasztott tokiói olimpiára. A családot újabb áldás érte, hamarosan még egy fiú érkezik, Marianna most harmincegy hetes terhes.

„Hullámzóan érzem magam, az időjárástól és a napi teendőimtől is függ, épp milyen állapotban vagyok. Nehezebben viselem a mostani terhességet, mint az előzőt, de alapvetően minden rendben van.”

2021 októbere óta a Vasas birkózószakosztályának társelnökeként is tevékenykedik: „Napi kétszer itt vagyok a klubban, Ákossal együtt ovis csoporttal is foglalkozunk, nagyon cukik. Egyelőre nincs edzői képesítésem, de tervben van a megszerzése. Addig is tudásom legjava szerint igyekszem segíteni a munkát.”

Sastin Marianna arról szintén beszélt, hogy a társelnöki teendők mellett civilként is el tudja képzelni magát, két államigazgatási diplomája van, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy idővel azon a szakterületen is szerencsét próbáljon.

A közel-távoli célokról így nyilatkozott: „Márciusban építkezni kezdünk Sződön, szóval nagy projekt előtt állunk. Ami a birkózást illeti: szeretnénk minél jobb munkát végezni a Vasasban, népszerűsíteni a sportágat, minél több gyereket bevonzani. Szeretnék továbbá azért is tenni, hogy a birkózást érintő, sajnos még mindig tapasztalható sztereotípiák – például az, hogy mi verekszünk – elhalványuljanak.”