Cikk keresés:    

Soha rosszabb Eb-t!

2021. 05. 01., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A hazai birkózóválogatott egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet nyert a Lengyelországban rendezett Európa-bajnokságon. A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a történteket.

Tizenöt évvel ezelőtt, április 28-án az ifjú, akkor még juniorkorú Lőrincz Tamás óriási bravúrral felnőtt Európa-bajnoki címet ünnepelt Moszkvában, a kötöttfogású 66 kilogrammosok mezőnyében. Azóta 14 érmet nyert a világversenyeken – az erre vonatkozó hazai ranglista élén áll –, köztük olimpiai ezüst-, világbajnoki arany, s további három Eb-aranyérmet. A legutóbbit, tehát a negyediket épp a Varsóban vasárnap véget ért kontinensviadalon szerezte, amelyen elképesztő magabiztossággal utasította maga mögé a komplett mezőnyt; mindössze egyetlen akciót hajtottak végre rajta, passzivitás miatt sem ítéltek ellene pontot.

  • „Nagyon pozitív visszajelzés ez a részéről – kezdi értékelését az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter. – Világversenyen legutóbb másfél éve, a nur-szultani vébén versenyzett, és ott folytatta a remeklést, ahol abbahagyta: a dobogó legfelső fokára állt. Pedig ahogyan ő is fogalmazott: bármi megtörténhetett volna, hiszen a hosszú szünet miatt csak találgathattunk, milyen formában van jelenleg. Fantasztikus az, amit csinál. Ha a papírformát nézzük, ebben a súlycsoportban ő a legesélyesebb az olimpia megnyerésére, de mint tudjuk, ebben a sportágban semmit nem lehet és nem is érdemes elkiabálni.”

Újabb mérföldkőhöz érkezett a szintén világbajnok Sastin Marianna (62 kg), aki egészen kivételes módon nyert ezüstérmet; ez a medália már a tizenkettedik a gyűjteményében, és ezzel a hazai örökranglista második helyére lépett elő – az ötszörös vb-második, Eb-győztes Deák-Bárdos Mihályt és a háromszoros világbajnok, olimpiai második, Európa-bajnok Komáromi Tibort megelőzve.

  • „Valóban szürreális volt az, ami történt, hiszen Marianna mérkőzés nélkül jutott a döntőbe. Hozzá kell tenni, hogy az Eb-éremnek mindig van értéke, mi több Sastin remekül helytállt a vébémásodik ukrán Irina Koljadenko elleni döntőben. Megvan már az olimpiai kvótája, azért is utazott Lengyelországba, hogy minél több mérkőzésen küzdhessen – a felkészülési időszak rendkívül fontos állomásaként. Sajnos ez nem jött össze, viszont tanulságos összecsapáson szerepelt. Ami a női fogásnemet illeti: bíztam abban, hogy legalább meccseket nyernek a lányok; Galambos Ramóna (57) jól küzdött, Dénes Mercédesszel (55) és Németh Zsanettel (76) viszont maradt bennem hiányérzet. Utóbbi kettő indul a jövő héten esedékes szófiai ötkarikás világkvalifikációs viadalon, remélem, összeszedik addig magukat.”

Noha hivatalosan még egyszer sem erősítette meg, valószínűleg karrierje utolsó Európa-bajnokságán láthattuk a 38 éves klasszist, a vb-aranyérmes Kiss Balázst (97), aki pályafutása legsikeresebb kontinensviadalát abszolválta azzal, hogy a második helyen zárt – a fináléban a kétszeres világbajnok orosz Musza Jevlojevvel nem bírt.

  • „Neki kell döntenie arról, folytatja-e a sportkarrierjét, senkinek nincs joga ahhoz, hogy azt mondja, ne tegye, ha úgy dönt, marad a szőnyegen. Pontosan tudom, mennyire nehéz kimondani azt, hogy vége. Főleg azok után, hogy ilyen jól soha nem szerepelt még Európa-bajnokságon. Biztos vagyok abban, hogy gondolkozási időre van most szüksége.”

U23-as világbajnoki ezüstérmesünk, a szintén kötöttfogású Fritsch Róbert (72) kiélezett, izgalmas meccsek után végül a harmadik pozícióban végzett – a helyosztón 2014 világbajnokát, az orosz Csingiz Labazanovot utasította maga mögé.

  • „Nemcsak ő, mi is vártuk már a kiemelkedő eredményt tőle. Pici hiányérzetünk maradhatott a későbbi győztes grúz Smagi Bolkvadze ellen három egyre elveszítettet elődöntője miatt – ott ugyanis a riválisnak kérdéses billentés miatt ítéltek két pontot, a második menetben ráadásul Fritsch akciópontot követően nem kapta vissza a lehetőséget lentről, és ez nem nevezhető túl korrektnek. Lett volna esélye az aranycsatában…”

A kötöttfogásúak egy-egy arany-, ezüst- és bronzéremmel a csapatrangsor hatodik helyén zártak, amiért a megváltozott felállásban dolgozó szakmai stábnak is nagy gratuláció jár. A Módos Péter szövetségi kapitány és Sike András szakmai vezető által irányított válogatott szereplésével Bácsi Péter is elégedett.

  • „Persze, említhetjük, hogy többet vártunk mondjuk Lőrincz Viktortól (87), aki két mérkőzés után búcsúzott, de az igazság az, a cél esetében is az volt, hogy felmérje, hol tart jelenleg, az olimpia előtt három hónappal. Ez az Eb most így sikerült, de biztos vagyok abban, hogy Tokióban a legjobb formáját hozza.”

A szabadfogásúak az Eb-ezüstérmes Ligeti Dániel (125) révén egy ötödik helyet értek el.

  • „Ugyan nyert egy meccset, de még mindig nem látom, hogy visszatalált volna a régi önmagához. Rövid az idő a világkvalifikációs versenyig, és őszintén bízom abban, hogy sikerül összeszednie magát. A szabadfogású csapatból nagyon hiányzott a vébébronzérmes Muszukajev Iszmail (65), aki véleményem szerint akár aranyérmet is nyerhetett volna ezen a versenyen – ő a koronavírus-fertőzés miatt maradt távol.”

Bácsi Péter mindent összevetve nem panaszkodik a magyarok szereplésére, s röviden hozzátette: „soha rosszabb Eb-t!”