Cikk keresés:    

Soha nem a pénzért birkóztam – Komáromi

2024. 03. 14., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Március 8-án a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli komplexumában beszámoló és egyben tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ), amelyen ünnepélyes keretek között beiktatták a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába a 2024-es jelölteket, versenyzői kategóriában Komáromi Tibort is.

Komáromi Tibor Polyák Imre és Kozma István után a magyar birkózósport harmadik háromszoros világbajnoka: 1986-ban Budapesten, 1987-ben Clermont-Ferrand-ban, míg 1989-ben Martignyben diadalmaskodott. Utóbbi sikere különösen legendás, hiszen a fináléban kifordult bokával vágott vissza a legyőzhetetlennek hitt szovjet Mihail Mamiasvilinek az 1988-as szöuli olimpia döntőjében elszenvedett vereségért. 

Ő maga nem tudja eldönteni, melyik vb-aranyérme a legkedvesebb számára: „Soha nem a pénzért birkóztam, hanem a sikerességért, azért, hogy eredményes legyek szeretett sportágamban. Szerencsésnek érzem magam, ha valaki tizenegy éves koromban azt mondja, hogy a hatvanadik születésnapom előtt bekerülök a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába, szó nélkül aláírom. Tökéletesen ki vagyok békülve a pályafutásommal, amely sokszor nehéz volt, s amelyben rengeteget kellett tanulnom, ám ez így van rendjén” – mondta Komáromi, aki 1986-os sikere révén a sportág Európa-bajnoka is.

A most 59 éves mesteredző személyes elfoglaltság miatt nem lehetett ott az MBSZ közgyűlésén, ám a Hall of Fame-be kerülését igazoló okiratot azóta már átvette.

„Hatalmas megtiszteltetésként élem meg, köszönöm az FTC birkózószakosztályának, amely felterjesztett az elismerésre, és köszönöm az MBSZ-nek, amely úgy vélte, méltó vagyok rá. A mi gyönyörű sportágunkban rengeteg fantasztikus eredmény született az elmúlt bő évszázadban, éppen ezért mondhatom, nagy meglepetés ért azzal, hogy beiktattak a Hírességek Csarnokába” – zárta Komáromi Tibor.