Cikk keresés:    

Sikeres esztendő, stabil alapok

2021. 12. 18., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Mozgalmas, sikeres évet zárt a magyar birkózósport: a tokiói olimpián Lőrincz Tamás arany-, Lőrincz Viktor pedig ezüstérmet nyert, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) fennállása 100. évfordulóját ünnepelte, miközben megrendezte az európai olimpiai kvalifikációs versenyt és a kadet-világbajnokságot. Bacsa Péter ügyvezető alelnökkel beszélgettünk.

Eredmények tekintetében természetesen nem csak a tokiói játékokat kell kiemelni, hiszen világ- és Európa-bajnokságot is rendeztek az idén, előbbi eseményen egy ezüstérmet, míg utóbbin egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szereztek a magyarok. Egy Eb-ezüst híján (amelyet Sastin Marianna nyert) az összes medál a kötöttfogásúakhoz köthető.

  • „Az Eb-n még az idősebb generáció indult, amely szebbnél szebb sikereket ér el immár egy évtizede, a vébén viszont már a fiatalok képviselték hazánk színeit – kezdi Bacsa Péter. – A tokiói olimpia megkoronázta az elmúlt öt esztendő munkáját, olyan kiváló sportolóink indultak, akik immár sokadik virágzásukat élték. Birkózásban nagyon ritka az, amikor harminc év felett teljesednek ki a versenyzők, nálunk ezt egy egész generáció mondhatja el magáról, ami szenzációs. A csapat márciusra, a budapesti kvalifikációs versenyre időzítette a csúcsformát, ettől függetlenül az áprilisi, varsói Eb is jól sikerült. Természetesen kiemelném Lőrincz Tamás teljesítményét, aki regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokként közeledik a pályafutása befejezéséhez, ez azt hiszem, egyedülálló a magyar birkózósportban.”

Az oslói világbajnokságon a Tokióban ötödik helyen záró, még mindig csak 22 éves Szőke Alex a dobogó második fokára állt a 97 kilogrammosok között.

  • „Nem jellemző, hogy a birkózók már ennyire fiatalon betörnek a nemzetközi élmezőnybe, de természetesen nagyon örülünk Alex sikerének. A vébé az új generáció első olyan világeseménye volt, amelyen a srácok megmutathatták az oroszlánkörmeiket, és ez sikerült, jó úton halad a brigád, de a rutintalanság persze még látszott. A mostani szereplésük jó alapot ad ahhoz, hogy a következő két-három évben magasabb szintre emelkedjenek. Lőrincz Tamás a Nemzeti Sportnak adott interjúban úgy fogalmazott, »Ki merem jelenteni, ha ezek a srácok így folytatják, és továbbra is ilyen ütemben fejlődnek, már a 2024-es olimpiára olyan szintre juthatnak, hogy hasonló esélyekkel utazhatnak Párizsba, mint mi Tokióba.« A próféta szóljon belőle, reméljük ugyanolyan jól jósol, mint amennyire birkózik. Én azért óvatosabban gondolkozom nála, hiszen huszonegynéhány éves reménységek ritkán villantanak nagyot olimpián, ehhez a műfajhoz be kell érni. Valakinek ez két-három évbe telik, valakinek öt-nyolcba. Természetesen én is bízom a legjobbakban, és szurkolok nekik.”

A nőknek nem úgy sikerült az év, ahogyan az várták. A tokiói játékokra csak Sastin Marianna kvalifikálta magát, Barka Emesének ez nem jött össze, és úgy döntött, visszavonul.

  • „Fiatalítás zajlik, a jelenlegi felnőttmezőnyben nem látok reális esélyt arra, hogy bármelyik magyar sportoló kijusson a párizsi játékokra. Igaz, van egy-két halvány reménysugár, de rengeteget kell tenniük és változtatniuk a lányoknak annak érdekében, hogy odaérjenek a nemzetközi elitbe. Hamarosan új edző érkezik hozzánk az Egyesült Államokból, olyan, aki a felnőtt és az U23-as válogatottban egyaránt segíti a munkát. Bízunk abban, hogy az amerikai mentalitást átadja a hölgyeknek, akik így leküzdhetik az önbizalomproblémáikat.”

A szabadfogású válogatott szövetségi kapitányával, Dvorák Lászlóval közös megegyezéssel szerződést bontott az MBSZ. Helyét hivatalosan januárban Bánkuti Zsolt veszi át. Nemrégiben az is kiderült,hogy újabb orosz sportolót honosítunk, a 2018-ban Európa-bajnok Vlagyiszlav Bajcajev személyében.

  • „Ebben a fogásnemben a magyarok közül senkit nem látunk, aki 2024-ben odaérhetne a francia fővárosba. Az Eb-ezüstérmes nehézsúlyú Ligeti Dániel is megpróbálja, csak bízhatunk abban, hogy a várakozásai beigazolódnak. Ha reálisan nézzük, Bajcajevhez és a vébéharmadik Muszukajev Iszmailhoz fűzhetünk komolyabb elvárásokat.”

Magyarország két nagy birkózóeseménynek adott otthont 2021-ben: az európai olimpiai kvalifikációs versenynek és a kadet-világbajnokságnak.

  • „Előbbit nehezített pályán, a koronavírus-járvány harmadik hullámának legintenzívebb pontján kellett megrendeznünk. Nagy nehézségek árán, zárt kapukkal, buborékrendszerben sikerült megtartanunk a viadalt. Sajnos nem teljes sikerrel, mivel az elvárt két-három kvóta helyett csupán egyet szereztünk. Mindazonáltal bebizonyítottuk, hogy ilyen körülmények közepette is képesek vagyunk nagyon magas színvonalú verseny lebonyolítására. Ugyanez elmondható a kadet-világbajnokságról is, amelyen jól látszott, hogy vannak kiemelkedő tehetségeink, akik közül a legkiválóbbak szeptemberben csatlakoztak a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia első nemzedékéhez. Nem titkolt vágyunk, hogy a nevelőműhely a következő évtizedekben megoldja a magyar birkózás problémáját, és neki hála folyamatos lehet a fiatalok felnőttmezőnybe való beépülése.”

Bacsa Péter szót ejtett a jövő március 28. és április 3. között Budapesten sorra kerülő Európa-bajnokság előkészületeiről is.

  • „Javában zajlik a szervezés, amely féléves munkát igényel. Ismét nagyot szeretnénk dobbantani, reméljük, ezúttal már nézők előtt. Hasonló lebonyolítást tervezünk, mint a 2018-as budapesti világbajnokságon, el szeretnénk érni, hogy Magyarország összes birkózóklubja a helyszínen szurkolhasson.”

Az MBSZ 2021-ben ünnepli fennállásának 100. évfordulóját.

  • „Zsúfolt éven vagyunk túl, mégis sikerült méltóképpen megemlékeznünk a centenáriumról, amelynek csúcsát a nemzeti összetartozás napján, tehát július 4-én rendezett gála jelentette. Az évforduló okán könyvet adtunk ki és filmet mutattunk be, mindkettő kiválóan összefoglalja a rendkívül sikeres múltunkat. A szervezetünk nevét is megváltoztattuk, immár nem Magyar Birkózó-szövetségként, hanem – a múlt hősei előtt tisztelegve, az eredeti névre visszatérve – Magyar Birkózók Szövetségeként működünk. Egész évben folyamatosan jártuk az országot, az összes regisztrált egyesületet meglátogattuk, és jutalmaztuk azokat, akik nagyon sokat tettek a magyar birkózásért.”

Az ügyvezető alelnök végül arról is beszámolt, hogy a Magyar Birkózók Szövetsége a koronavírus-járvány ellenére gazdaságilag is pozitívan áll.

  • „Tavaly a járvány miatt húsz százalékos elvonás mellett kellett dolgoznunk, az idei évnek viszont a régi kerettel vághattunk neki. Szeretném bejelenteni, hogy információink szerint 2022-ben is folytatódik a KSF-támogatás, amelynek – az eddigiekhez hasonlóan – hatvan százaléka az egyesületekhez kerül, ez az érték egyedülálló a magyar sportban. Büszkék vagyunk arra is, hogy az MBSZ gazdálkodása átlátható és prudens, jó bizonyíték erre az is, hogy az elmúlt négy-öt évben sikerült olyan anyagi tartalékot létrehoznunk, amely biztos alapokra helyezi a szövetség pénzügyi helyzetét és a magyar birkózás jövőjét.”