Cikk keresés:    

Sike András még mindig nagy álmokat dédelget

2023. 01. 06., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: TH/nso.hu, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) tavaly év végén újabb 6 legendát iktatott be a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába, emellett 5-5 szakembert tüntetett ki Életmű- vagy Fél évszázad-díjjal. Cikksorozatunkban az érintettekkel beszélgetünk, elsőként 1988 olimpiai bajnokával, az FTC és a kötöttfogású válogatott sikeredzőjével, Sike Andrással, aki sportolói kategóriában került a Hall of Fame-tagok közé.

„Hatalmas megtiszteltetés ilyen emberekkel együtt a Hírességek Csarnokába kerülni, eleinte kicsit meg is lepett, hiszen a magyar birkózásban vannak nálam eredményesebb sportolók. De aztán gondolkoztam, és rájöttem, hogy nemcsak a versenyzői karrierem, hanem az edzői pályafutásom miatt is érhetett a megtiszteltetés. Épp a közelmúltban számoltam össze, hogy sportolóként és edzőként körülbelül ötven világversenyen szerzett érem köthető hozzám” – meséli Sike András.

A szakember 2015-től 2021-ig irányította a felnőtt kötöttfogású válogatottat, birkózóink ez idő alatt összesen 33 érmet nyertek olimpián, világ- és Európa-bajnokságon.

„Nagyon büszke vagyok a tokiói olimpián elért eredményekre, ahogyan a 2018-as budapesti vébén és a 2017-es újvidéki Eb-n nyújtott teljesítményünkre is – utóbbi versenyen nyolc súlycsoportban öt dobogósunk lett, és ezzel a csapatrangsor élén zártunk. A 2016-os Rio de Janeiró-i játékokra már velem készült a csapat, ám az a megméretés – főként a borzalmas bírói ítéletek miatt – nem úgy sikerült, ahogyan azt szerettük volna, hiszen érem nélkül tértünk haza. A következő öt évben az lebegett a szemem előtt, hogy Tokióban muszáj dobogós helyezést elérnünk, nagyon boldog vagyok, hogy Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett, míg az öccse, Viktor a második helyen zárt, ezzel valamelyest kompenzálva a Rio de Janeiróban történteket. Úgy gondoltam, hogy a csúcson visszavonulok, szóval a 2021-es játékok óta már nem én vagyok a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya, hanem Módos Péter.”

Sike az 1990-es évek közepétől az FTC ifjúsági versenyzőinek, majd 1999-től felnőttcsapatának edzője lett, a kétszeres világbajnok Bácsi Pétert, az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltánt, a junior-világ- és Európa-bajnok Németh Ivánt, a junior-vb-második Kun Renátót egyaránt edzette. Szövetségi kapitányságának lezárultával ismét teljes gőzzel a Fradira koncentrál.

„2021 végén sajnálatos szerencsétlenség történt, elhunyt Széles József, a klub legendás edzője. Egyértelmű volt, hogy többet dolgozom a Fradiban, vezetőedzőként új szerepkörben is találtam magam, immár a legkisebbekkel, a négy-öt-hatéves gyerekekkel is foglalkozom. Éles váltás volt az olimpiai felkészülést követően ovisoknak edzést tartani, ez másik, igazán szép szakma – sok türelem kell hozzá, de nagyon élvezem.”

Sike András sportolóként az olimpiai aranyérem mellett két világbajnoki harmadik helyet, valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmet szerzett a kötöttfogású 57 kilogrammosok között. Természetesen mind közül a legkedvesebb a szöuli sikere.

„Az aktuális Európa-bajnoki bronzérmesként utaztam az olimpiára. Meghozta az étvágyamat, hogy dobogóra álltam Kolbotnban, arra gondoltam, milyen jó lenne ugyanezt megismételni Szöulban is. Ahogy haladt a verseny, egyre reálisabbnak tűnt, s amikor döntőbe jutottam, akkor már egyértelmű volt, hogy az arany a cél. A bolgár Sztojan Balovval kerültem szembe, akitől három évvel azelőtt szoros meccsen kikaptam azon a világbajnokságon, amelyet ő nyert meg. Dél-Koreában aztán kétszer is megcsináltam rajta azt a hátsó-alsó emelést, amelyet azon az olimpián mindenkin végrehajtottam, nagyon jól ment. A győzelem pillanatát soha nem felejtem el, önfeledt eufóriában voltam, hiszen elértem a legnagyobb célt.”

Sike a mai napig nagy álmokat dédelget, leszögezte, számos örömöt szeretne még okozni a magyar sportnak: „Eltökélt célom, hogy nemzetközi szinten is meghatározó, olimpikon birkózó váljon azokból a gyerekekből, akikkel most foglalkozom” – zárta a beszélgetést a Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába választott legenda.