Cikk keresés:    

Sajtónyilvános edzés Tatán!

2022. 09. 07., írta: Deák Zsigmond, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szerdán a tatai edzőtáborban sajtónyilvános edzést tartott a kötöttfogású válogatott, amelyen a női és a szabadfogású szakágat a válogatott szakmai stábjának tagjai képviselték.

A kötöttfogásúak jelenleg chilei, olasz, szlovák és dél-koreai birkózókkal készülnek együtt, korábban többek között bolgár és egyiptomi versenyzők is Tatán tréningeztek. Módos Péter szövetségi kapitány igazoltan hiányzott a médiaeseményről, ugyanis kedden gyermeke született, emiatt a világbajnokságot is kihagyja, az olimpiai és vb-2., Eb-győztes Lőrincz Viktor, valamint Takács Ferenc lesz majd ott a belgrádi szőnyegek szélén. A csapatban generációváltás zajlik, s úgy tűnik, igazán hatékonyan, mert bár az átlagéletkor alig éri el a 24 évet, a kilenc kötöttfogású induló közül hét állt már dobogóra felnőtt-világversenyen.

Az U23-as vb-ezüstérmes Losonczi Dávid kiemelkedő eredménye még várat magára, ennek ellenére a legkiélezettebb hazai súlycsoportban, a 87 kilogrammosok között szerezte meg a címeres mezt azzal, hogy több nívós nemzetközi versenyt is megnyert a nyáron, az egyiket ráadásul 97 kilóban. „Az év elején sérülés miatt három hónapot ki kellett hagynom. Motiválttá válik az ember akkor, ha sokáig nem birkózik, hiszen ez az életünk. Szóval ennek, és a szuper felkészülésnek köszönhetem, hogy ilyen jó formába lendültem. Reméljük, a vébén is hasonlóan jól megy” – nyilatkozta Tatán a sportoló.

Pesterzsébeti klubtársa és jó barátja, az olimpiai ötödik, vb-ezüstérmes Szőke Alex (97 kg) is hasonló problémákkal küzdött télen: decemberi vállműtétje miatt ki kellett hagynia a budapesti kontinensviadalt. Belgrádban viszont már szőnyegre lép, a második kiemeltként indul. „Mindent megtettem azért, hogy világbajnok legyek, bízom benne, hogy ennek meg is lesz az eredménye. Szerintem száz százalékos állapotban vagyok, közel olyan jó formában, mint Tokióban vagy a tavalyik világbajnokságon.” – mondta Szőke.

Az Eb-második Lévai Zoltán (77 kg) szívizomgyulladásából felépülve a hazai kontinensviadalon még nem úgy szerepelt, ahogyan szeretett volna, ám azóta az összes felkészülési viadalon diadalt aratott. „Olyan jó erőben vagyok, hogy nem busszal, hanem futva megyek Belgrádba… A viccet félretéve, már egész jól érzem magam a szőnyegen. Fokozatosan tért vissza az edzettségi szintem, szerencsére kiváló állapotban vagyok. Az összes versenyre ugyanazzal a céllal utazom. Eddig mindig megfogalmaztam a nyilvánosság előtt, mi az, de sosem jött be. Most nem mondom el, hátha így elérem!” – fogalmazott a Honvéd kitűnősége.

Az edzésen természetesen ott voltak a márciusi budapesti Eb hazai érmesei, Fritsch Róbert (72 kg, arany), Váncza István (67 kg, ezüst), Lévai Tamás (82 kg, bronz) és Vitek Dárius (130 kg, bronz), mindannyian pozitívan, jó hangulatban készülnek a vb-re a többi kötöttfogásúval együtt.

A szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Bánkuti Zsolt a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt kijelentette, szerinte Magyarországnak 19 év után ismét lesz szabadfogású Eb-aranyérmes sportolója, s így is lett, hiszen Muszukajev Iszmail (65 kg) a dobogó legfelső fokára állt. A versenyzőként 2001-ben szintén Budapesten Eb-győztes szakember ezúttal is optimista volt, s elárulta, szerinte lesz szabadfogású világbajnokunk Belgrádban. Emlékeztetőül: a magyar birkózósportnak jelenleg egyetlen szabadfogású világbajnoka van Kovács István (1979, San Diego, 82 kg) személyében.

A női válogatottat Martin Gábor edző, míg a Magyar Birkózók Szövetségét (MBSZ) Bácsi Péter szakmai igazgató képviselte a szerdai eseményen, előbbi elmondta, hogy vállsérülése miatt újpesti tanítványa, az Eb-3. Dollák Tamara (57 kg) kihagyja a vb-t, csakúgy, mint a térdműtéten túleső, szintén Eb-3. Nagy Bernadett (76 kg).