Cikk keresés:    

Rovnyai János hetvenéves

2021. 06. 28., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: RT, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Rovnyai János, aki profi birkózó-pályafutása során mindkét fogásnemben, ráadásul szambóban is Európa-bajnoki érmet ünnepelhetett. Kötöttfogásban világbajnoki ezüstérmesnek és olimpiai hatodik helyezettnek mondhatja magát. Ezúton is boldog születésnapot kívánunk neki!

  • „Gyorsan megy az idő, de hál’ istennek jól vagyok, még napjainkban is edzősködöm. Igaz, nem birkózással, hanem szumóval foglalkozom. Leányfalun élek, és a helyi klubban – amely a kispestivel összevonva működik – még mindig heti egy-két edzést tartok. Természetesen folyamatosan követem a birkózást, örök szerelem ez a sportág” – meséli Rovnyai János.

Közeleg a tokiói olimpia rajtja, így megkérdeztük, mit remél a magyar birkózóválogatottól.

  • „Két éremre számítok, és azt hiszem, erre a legnagyobb esélye a Lőrincz testvéreknek van. Bízom abban is, hogy Majoros István 2004-ben szerzett aranyérme után ismét ünnepelhetünk olimpiai bajnokot, ám az a sejtésem, ha ez sikerül is, olyan ember révén, akire talán senki nem számít” – mondta sejtelmesen, ám azt nem árulta el, kire gondol.

Rovnyai János azon kevés birkózók közé tartozik, akinek mindkét fogásnemben sikerült Európa-bajnoki dobogóra állnia: 1975-ben Ludwigshafenben kötöttfogásban nem talált legyőzőre +100 kilóban, majd 1982-ben Várnában szabadfogásban lett második, szintén +100 kilóban. Ez utóbbi eseményen ráadásul kötöttfogásban és szambóban egyaránt küzdött, a másik sportágban bronzérmet szerzett.

  • „Kötöttfogásban én voltam a válogatott, nem volt kérdés, hogy indulok. A kétszeres olimpiai ezüstérmes Balla József bordatörést szenvedett az Eb előtt, én pedig úgy döntöttem, elvállalom a szabadfogású versenyt is. A két esemény között volt egy nap pihenő, ez idő alatt szervezték meg a szambó Európa-bajnokságot. Hát elhatároztam, hogy elindulok. Összevissza pörgettem az ellenfeleimet, amiért persze nem járt pont. De végül pozitív emlék maradt, hiszen a harmadik helyen zártam.”

Rovnyai János az 1974-es katowicei világbajnokságon bronzérmet ünnepelhetett, az 1976-os montreali olimpián pedig hatodik helyen zárt. Az élsporttal 1984-ben hagyott fel, Leányfalun nyolc évig dolgozott birkózóedzőként, ám ez a projekt akkoriban helyhiány miatt abbamaradt. Immár 25 éve foglalkozik szumóval, tanítványai közül akadtak olyanok, akik világ- és Európa-bajnoki címig jutottak, számos világversenyen szerzett érem köszönhető a munkásságának.

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) főtitkára, Farkas Tibor születésnapja alkalmából ma otthonában köszöntötte fel a szakembert, akinek ezúton is szeretnénk boldog születésnapot kívánni!