Cikk keresés:    

Ritter Sophie-ra nagy teher nehezedik az U15-ös Eb miatt

2023. 07. 02., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Ritter Sophie elképesztő bravúrt vitt véghez a tiranai U17-es Európa-bajnokságon azzal, hogy serdülőként győzött az 57 kilogrammosok mezőnyében. A fiatal immár gőzerővel készül a Kaposváron július 6-án kezdődő U15-ös kontinensviadalra – elmondta, ifjúsági Eb-győztesként nagy teher nehezedik a vállára.

Ritter Sophie esetében a családi körülmények is adottak ahhoz, hogy nagy birkózó váljon belőle; édesapja a kétszeres Európa-bajnok Ritter Árpád, édesanyja, Ritter Diletta is többszörös Eb-érmesnek, világbajnoki második helyezettnek mondhatja magát.

„Tudom, hogy mennyire sikeresek voltak a szüleim, nagy motivációt jelentenek! – kezdi Ritter Sophie. – Nekem is erőt adnak az eredményeik, minimum annyi érmet szeretnék nyerni, mint amennyit ők szereztek. Néhányszor levittek az edzőterembe, amikor még nagyon kicsi voltam, ám akkor nem tetszett a sportág. Szóval egy ideig ritmikus gimnasztikáztam. Nyolcéves lehettem, amikor visszatértem a birkózószőnyegre, akkor már nagyon megszerettem.”

Sophie tavaly az 54 kilogrammosok között megnyerte az U15-ös Európa-bajnokságot. Noha továbbra is csak serdülő, az év elején megbeszélte szüleivel, hogy szerepel az U17-esek versenyein is, és meglátják, mi sül ki belőle. Nos, tavasszal az összes hazai és nemzetközi viadalt megnyerte, szóval nem volt kérdés, 57 kilóban elindult a tiranai ifjúsági kontinensbajnokságon.

És milyen jól tette! 

„Reméltem, hogy dobogós lehetek, de arra nem gondoltam, hogy akár nyerhetek is. Különösen azért nem, mert hallottam, hogy elindul a tavaly negyvenkilenc kilóban U17-es világ- és Európa-bajnok azeri Ruzanna Mammadova is.”

Sophie-nak Mammadova sem jelentett gondot, a magyar lány 5–2-re diadalmaskodott ellene a döntőben. Utólag úgy látja, nem is ez az összecsapás volt a legnehezebb: „Az elődöntőben a bolgár Viktoria Bojnova ellen nagyon sokat rontottam, emiatt jobban elfáradtam, többet szenvedtem. Passzívan birkózott, zavart a mozgása. A döntő előtt nagyon izgultam, ami nálam nem baj, az adrenalinnak hála sokkal jobban tudtam koncentrálni, és magabiztosabban is mozgok miatta. A meccs előtt megnéztem Mammadova néhány meccsét, kíváncsi voltam, miket csinál. Apával is beszéltem, elmondta, mire kell számítanom. Nagyon boldog voltam, hogy sikerült nyernem, egészen az eredményhirdetésig fel sem fogtam.”

A Csepel TC-KIMBA fiatalja egy hét pihenőt kapott a Tiranában történtek után, de már gőzerővel készül a jövő csütörtökön Kaposváron kezdődő U15-ös Eb-re.

„Hazai környezetben birkózom, emiatt sokkal jobban izgulok, de remélem, ahogyan eddig, ez most is inkább előnyömre válik. Ennél is nagyobb teher nehezedik rám amiatt, mert megnyertem az U17-es Eb-t. Mindenki azt várja tőlem, hogy Kaposváron, a fiatalabbak között is győzök. Nekem is ez a célom, szeretném, ha így alakulna, ha nekem szólna a himnusz, de nem bízom el magam, nehogy meglepetést okozzon valaki.”

Sophie már nagyon várja, hogy szőnyegre léphessen az Európa-bajnokságon, s azután jöhet a jól megérdemelt pihenés, a családjával Olaszországba és Görögországba utazik nyaralni.

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, TIRANA

Ritter Sophie mérkőzései
Nyolcaddöntő:
 Ritter Sophie–Agnes Harström (svéd) 10–0

Negyeddöntő: Ritter Sophie–Karalina Papova (egyéni induló, fehérorosz) 10–0
Elődöntő: Ritter Sophie–Viktorja Bojnova (bolgár) 10–5
Döntő: Ritter Sophie–Ruzanna Mammadova (azeri) 5–2

A női 57 kilogramm végeredménye
1. RITTER SOPHIE (MAGYARORSZÁG)
2. Ruzanna Mammadova (Azerbajdzsán)
3. Viktorja Bojnova (Bulgária) és Rosa Molina Rodríguez (Spanyolország)