Cikk keresés:    

Ritter egy-egy éremnek és ötödik helynek örülne

2022. 03. 21., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Rendkívül fiatal női válogatott képviseli a hazai színeket a Budapesten március 28. és április 3. között esedékes birkózó Európa-bajnokságon: Dénes Mercédeszt (53 kg) leszámítva csak olyan versenyzők alkotják a csapatot, akik részt vettek a múlt héten rendezett plovdivi U23-as kontinensviadalon.

A bulgáriai verseny egyébként kifejezetten jól sikerült a hölgyeknek, Nagy Bernadettnek (76 kg, Újpesti TE-KIMBA) aranyérmet akasztottak a nyakába, Szekér Szimonetta (50 kg, Budapesti Honvéd) ezüst-, Szabados Noémi (68 kg, FTC-KIMBA), Elekes Emese (72 kg, Vasas) és Dollák Tamara (57 kg, Újpesti TE-KIMBA) pedig bronzérmet nyert. Az ifjúsági olimpiai ezüstérmes, kétszeres kadét Eb-győztes Szél Anna úgy zárt a negyedik helyen, hogy a második mérkőzésén térdsérülést szenvedett, és a többi összecsapásán már ki sem tudott állni.

  • „Mint kiderült, nem csak arról az Európa-bajnokságról kellett lemondania, hanem a budapestiről is – meséli a női válogatott szövetségi kapitánya, Ritter Árpád. – Részleges térdszalagszakadást szenvedett, és habár a műtétet szerencsére megúszta, nyolc hét kényszerpihenőre szorul. Nagyon készült a fővárosi versenyre, s rendkívül szomorú amiatt, hogy nem léphet szőnyegre a BOK-csarnokban. Reméljük, a szeptemberben, Belgrádban esedékes felnőtt-világbajnokságon már bizonyíthat.”

A szövetségi kapitánytól azt is megérdeklődtük, hogy a fiatalok a budapesti vagy a plovdivi eseményre időzítették-e a csúcsformájukat.

  • „Alapvetően az U23-as Eb volt a fő eseményük, és jól szerepeltek a saját korosztályukban. Csúcsformához közeli állapotban bizonyítottak, ezt próbáljuk most szinten tartani. A lányok néhány nap pihenő után visszatértek Dunavarsányba, ahol jelenleg kicsit lazább edzéseket végeznek. Itt az ukránokkal, néhány azeri, észt és osztrák sportolóval dolgozhatnak együtt, és hamarosan, az utolsó hétre az olaszok és a moldovaiak is csatlakoznak hozzánk.” 

Dénes Mercédeszen kívül a többi lánynak ez lesz élete első felnőtt Európa-bajnoksága. Ritter Árpádnak épp emiatt nehéz megmondania, mit remél tőlük.

  • „A mezőny nem túl népes, de annál sűrűbb. Ezek a lányok a korosztályukban mind az élvonalhoz tartoznak, a felnőttek szintjéhez viszont fejlődniük kell még. Esetükben az a legfontosabb, hogy mihamarabb beérjenek, hiszen hamarosan kezdődik a párizsi olimpiai kvalifikációs időszak, amelyben legalább egy, de inkább két kvótát szeretnénk szerezni. Ami pedig az Európa-bajnokságot illeti: egy-egy éremmel és ötödik hellyel azt hiszem, elégedett lennék. Nagyon várják már a lányok, hogy hazai közönség előtt bizonyíthassanak, úgy látom, ezt nem teherként élik meg, sokkal inkább motiválja őket a tény” – zárja le Ritter Árpád.

A hölgyeknek március 30., szerdától április 1., péntekig szurkolhatunk a BOK-csarnokban.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST

A NŐI VÁLOGATOTT:
50 kg:
 Szekér Szimonetta (Bp. Honvéd)

53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
55 kg: Bognár Erika (Bp. Honvéd)
59 kg: Dollák Tamara (Újpesti TE-KIMBA)
62 kg: Szabó Nikolett (Ferencvárosi TC-KIMBA)
68 kg: Szabados Noémi (Ferencvárosi TC-KIMBA)
72 kg: Elekes Emese (Vasas SC)
76 kg: Nagy Bernadett (Újpesti TE-KIMBA)