Cikk keresés:    

Remekül szerepeltünk – Bácsi Péter az U20-as Eb-ről

2023. 07. 06., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Kiválóan teljesített U20-as válogatottunk a spanyolországi Santiago de Compostelában rendezett U20-as birkózó Európa-bajnokságon, hiszen 3 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a történteket.

A legjobban a hölgyek szerepeltek, két aranyérmet nyertek, Elekes Enikő (65 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott fel, Terék Gerda (57 kg) ezüst-, Szenttamási Róza (55 kg) és Osváth-Nagy Noémi (72 kg) bronzérmet szerzett. Teljesítményükkel 128 pontot értek el a csapatrangsorban, a 23 részt vevő országból ők szerepeltek a második legjobban, ami fantasztikus eredmény. Két ponttal megelőzték a törököket, csak az ukránok végeztek előttük, 190 ponttal – ehhez a tízből hat súlycsoportban kellett diadalmaskodniuk.

„Nem leptek meg a lányok, de azt azért nem gondoltam, hogy ennyire jól sikerülhet nekik az Eb. Nyikos Veronika megvédte Európa-bajnoki címét, ami hatalmas fegyvertény, és Elekes Enikő is kiválóan birkózott. Több olyan meccset láthattunk a lányoktól, amelyen hátrányból álltak fel, ez külön öröm. Csak gratulálni tudok a teljes csapatnak” – vélekedik Bácsi Péter.

Nem Nyikos Veronika az egyetlen, aki 2022 után az idén is megnyerte a kontinensbajnokságot: a kötöttfogású Darabos László (130 kg) tavaly az U17-esek között diadalmaskodott, most az eggyel idősebbek között is nyert.

„Laci kitett magáért, remekül birkózott. De ne menjünk el Lévai Levente (72 kg) teljesítménye mellett sem, ő szerezte a kötöttfogású csapat másik érmét, a második helyen zárt. Kiválóan teljesített, ám legyünk őszinték, a döntőben jobb volt nála az azeri Ruslan Nurullayev. A lányok között Terék Gerda fináléjáról ugyanez elmondható, meggyőzőbb volt nála az ukrán Alina Filipovics.”

A kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember az egyetlen szabadfogású bronzérmesünkről, Mizsei Zoltánról (61 kg) és a két ötödik helyezettünkről, Szokol Leventéről (kf, 87 kg), valamint Angyal Krisztiánról (szf, 92 kg) is szót ejtett: „Mizsei Zoli tudott meccseket nyerni, s noha kedvező volt a sorsolása, élnie kellett vele – ő megtette, szép volt. Szokol Leventéről ugyanez elmondható, azzal a különbséggel, hogy neki a helyosztó nem jött össze, ám az ötödik hellyel is felülmúlta a várakozásokat. Krisztiánnak is egész jó volt a sorsolása, sajnálom, hogy az érem nem jött össze, akár meglehetett volna.” 

Bácsi Péter összességében elégedett válogatott teljesítményével, hiszen az előzetesen célként megfogalmazott elvárást (négy-hét érem) túlszárnyalták.

„Külön öröm, hogy szabadfogásban is ünnepelhettünk dobogóst, erre volt a legkevesebb esélyünk. Nagy dicséret illet mindenkit, remekül szerepeltünk, mindazonáltal örültem volna annak, ha az oroszok és fehéroroszok is indulnak, így láthattuk volna a teljes képet. Amikor megalakult a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), akkor azt mondtam, rövid időn belül látható lesz az eredménye. Nyolcból hat érmet olyan sportoló szerzett, aki a KIMBA-ban is készül – immár mindenki láthatja, ez a nevelőműhely jelenti a mi utunkat.”

Bácsi Péter elmondta, hogy a fiatalok rövid pihenőt követően megkezdik a felkészülést az augusztus közepén Varsóban esedékes korosztályos világbajnokságra, amelyen reményeink szerint hasonlóan sok örömöt okoznak.

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SANTIAGO DE COMPOSTELA

A magyarok helyezései

Kötöttfogás
55 kg:
 14. Domokos Edmond (Szigetvári BSE-KIMBA)

60 kg: 7. Rafael Dániel (Soltvadkerti TE-KIMBA)
67 kg: 16. Takács Zsolt (ESMTK-KIMBA)
72 kg: 2. Lévai Levente (BHSE)
77 kg: 17. Botos Dominik (DVTK-KIMBA)
87 kg: 5. Szokol Levente (FTC-KIMBA)
97 kg: 12. Kudelász Hunor (FTC-KIMBA)
130 kg: 1. Darabos László (BHSE)

Női birkózás
50 kg:
 7. Fáth Bianka (BHSE-KIMBA)

53 kg: 8. Matyi Vivien (ESMTK-KIMBA)
55 kg: 3. Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA)
57 kg: 2. Terék Gerda (BHSE-KIMBA)
59 kg: 9. Borsos Viktória (KNSI-KIMBA)
62 kg: 7. Soliman Yasmine (PEAC-KIMBA)
65 kg: 1. Elekes Enikő (KSC-KIMBA)
68 kg: 10. Pók Karolina (Vasas SC)
72 kg: 3. Osváth-Nagy Noémi (Egri VSI-KIMBA)
76 kg: 1. Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA)

Szabadfogás
57 kg:
 9. Rácz Balázs (Újpesti TE-KIMBA)

61 kg: 3. Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA)
70 kg: 10. Nagy Marcell (Csepel TC-KIMBA)
74 kg: 9. Balázs Bálint (TSC-KIMBA)
79 kg: 13. Hajduch Nándor (Szarvas) 
86 kg: 8. Zsivnovszky Péter (Sziget SC-KIMBA)
92 kg: 5. Angyal Krisztián (Csepeli BC-KIMBA)
125 kg: 7. Bazsó Adolf (ESMTK-KIMBA)