Cikk keresés:    

Puksa és Cseperkáló is veterán-világbajnok

2024. 10. 13., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Lezajlott a horvátországi Porecben a 2024. évi veterán-világbajnokság kötöttfogású versenye is, ahol Puksa Ferenc és Cseperkáló Péter révén két világbajnoka is lett Magyarországnak.

Hatos Gábor szabadfogásban szerzett bronzérmét követően a Dajka Zsolt és Benkő Attila vezette kötöttfogású csapat gyarapította a magyar érmek számát a poreci veterán-világbajnokságon.

A szakág pénteken kezdődő versenyén B- és E-kategóriában több versenyzőnek is sikerült dobogóra állnia.

Az ifjabbaknál a 88 kilogrammosok között szerencsét próbáló Benkő Attila érdemelt ki bronzérmet, miután amerikai és kazah ellenfele sem bírt vele, sőt, az elődöntőben is nagyot küzdött a későbbi világbajnok amerikaival, végül azonban 5-2-re kikapott, ám a bronzcsatában javított, a kirgiznek esélyt sem adott. Érdekesség, hogy Benkő súlycsoportjában Athén olimpiai bajnoka, az egyiptomi Ibragim Karam Gaber is szőnyegre állt, a későbbi ezüstérmes norvégtól azonban kikapott, végül Attilával együtt a dobogó harmadik fokán zárt.

Szintén dobogóért küzdhetett a 130 kilogrammos Kalmár István is, aki két honfitársát, Rados Somát és Tugyi Józsefet is legyőzte, a horváttól viszont kétvállal kikapott, majd a bronzcsatában az iráni is jobbnak bizonyult nála, ötödik helyezett lett.

Az E-kategóriában ugyancsak két bronzérmet jegyzett a magyar csapat. A 100 kilogrammos súlycsoportban Fábián Tamás ugyan vereséggel kezdett, franciától kapott ki, ám legyőzője döntőbe került, Fábián pedig előbb a vigaszágon a németet, majd a bronzért az amerikait is felül tudta múlni.

Eggyel feljebb, a 130 kilogrammos súlycsoportban Dezsereczky István is hasonló cipőben járt, az első fordulóban alul maradt az orosszal szemben, a bronzmérkőzésen azonban jobbnak bizonyult az iráninál.

A 70 kilogrammos Bodai László is közel állt a dobogóhoz, miután kikapott az amerikaitól, a vigaszágon legyőzte a görögöt, de a bronzért a svéddel már nem bírt, ötödikként zárt.

A veterán-világbajnokság szombati versenynapján folytatódott a kiváló magyar menetelés, ezúttal már a világbajnoki döntőkben is volt érdekeltség.

Cseperkáló Péter már világbajnokként érkezett Porecbe, és ezúttal is bizonyította, hogy a C-kategóriában nincs ellenfele. „Csepi” először a csoportban horvát és lengyel vetélytársainál bizonyult jobbnak, akárcsak honfitársa, Gangl Zoltán, aki aztán visszalépett Petinek a csoportelsőségért zajló csatától.

Az elődöntőben Cseperkáló horvátot, Gangl pedig törököt fektetett kétvállra, így magyar döntő alakult ki a 100 kilogrammos súlycsoportban, ahol Cseperkáló Péter technikai tussal győzte le Gangl Zoltánt.

Ugyancsak ebben a kategóriában, csak a 70 kilogrammosok között Sipos Csaba körmérkőzések után vehetett át bronzérmet. Csaba horvát és kazah ellenfeleit legyőzte, az aranyérmes kirgizzel és az ezüstérmes némettel azonban nem bírt.

A világbajnokság másik magyar aranyérmét Puksa Ferenc szerezte a D-kategóriában. Feri a 78 kilogrammosok között bosnyák és fehérorosz birkózókat győzött le a döntőbe vezető úton, majd a fináléban a svéddel is elbánt, világbajnoki címet szerzett.

Eggyel feljebb a 88 kilóban Angyal László görög és amerikai riválisokat legyőzve franciától kapott ki a döntőbe jutásért, ám a bronzmérkőzésen sikerült felül múlnia a németet, így dobogóra állhatott Horvátországban.

Puksához hasonlóan a 100 kilogrammos Kertész László is döntőbe jutott, miután mongol és két amerikai ellenfele sem talált fogást rajta. Az aranyéremért azonban az olimpiai bronzérmes, többszörös világ- és Európa-bajnoki érmes cseh Marek Svec érkezett, és sajnos győzött a papírforma, Kertész szépen csillogó ezüstérmet nyert.

A verseny zárónapján az A-kategória 70 kilogrammjában Szakolczi Zoltán az orosztól és az örménytől kikapott, nem jutott tovább csoportjából, viszont a harmadik fordulóban még legyőzte a kirgizt, ezzel az ötödik helyezést érte el.

A magyar küldöttség kötöttfogású eredményei:

A-kategória:
70 kg: 5. Szakolczi Zoltán

B-kategória:
88 kg: 3. Benkő Attila
130 kg: 5. Kalmár István

C-kategória:
70 kg: 3. Sipos Csaba
100 kg: 1. Cseperkáló Péter
100 kg: 2. Gangl Zoltán

D-kategória:
78 kg: 1. Puksa Ferenc
88 kg: 3. Angyal László
100 kg: 2. Kertész László

E-kategória:
70 kg: 5. Bodai László
100 kg: 3. Fábián Tamás
130 kg: 3. Dezsereczky István
Kiesett: Szakolczi Hunor (A-kategória, 78 kg), Varga József (B-kategória, 70 kg), Dánosi Ferenc (B-kategória, 130 kg), Rados Soma (B-kategória, 130 kg), Tugyi József (B-kategória, 130 kg), Fekete Zoli (C-kategória, 88 kg), Zsirka Szabolcs (D-kategória, 62 kg) Szlávik János (D-kategória, 130 kg), Kléber István (E-kategória, 62 kg), Tóth Szabolcs (E-kategória, 130 kg), Pozsonyi László (E-kategória, 130 kg).

A 2024. évi veterán-világbajnokságon Vajda Szebasztián nemzetközi bíróként képviselte Magyarországot.