Cikk keresés:    

Pontosan látjuk, miben kell fejlődnünk – Bácsi Péter

2024. 02. 20., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A bukaresti Európa-bajnokságon elért három bronzérem és öt ötödik hely után a Magyar Birkózók Szövetége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli válogatottunk teljesítményét.

A kontinensbajnokság előtt a szakmai vélemény női birkózásban látta a legkevesebb esélyt az éremszerzésre. Ehhez képest összejött, a sérülés miatt másfél év kihagyás után visszatérő Nagy Bernadett (76 kg) a dobogó harmadik fokára állt, ráadásul Orsós Sztalvira (53 kg) és Szenttamási Róza (55 kg) révén két ötödik helyet is elkönyvelhettünk.

„Nagy Berni teljesítménye az egyik legkiemelkedőbb volt a teljes csapatban. Határozott, erős és dinamikus volt, emellett látszott rajta, hogy nagyon akarja a sikert. Megnéztem volna, mire megy a török Adarral hat perc alatt, de sajnos szerencsétlen helyzetben betusolta. Nem kérdés, hogy világklasszis, viszont Berni egyenrangú ellenfélként lépett szőnyegre ellene, nem ijedt meg tőle. Úgy állt oda, hogy megveri, és ez az a mentalitás, amire szükség van. Akadt egy-két olyan hölgy, akinél önbizalomhiányt láttam. Róza rendkívül pozitív meglepetést okozott, akár az éremszerzés is meglehetett volna, pedig élete első felnőtt-világversenyén nem támasztottunk nagyon nagy elvárást vele szemben. Ő is jó példa arra, hogy remek női utánpótlásunk van. Sztalvira kiismerhetetlen, van olyan, amikor elképesztően jó teljesítményt nyújt, máskor meg olyan hibákat követ el, amelyeket nehéz elhinni. Hajlamos túlstresszelni a versenyeket, és az is látható, hogy elődöntős legyőzőjével, a svéd Emma Malmgrennel szemben valamiféle pszichológiai gát kezd kialakulni. Szerencsére neki már megvan a kvótája. Sztalvirának még nincs, de bízunk benne, hogy megszerzi” – fogalmaz Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója.

Szabadfogásban a világbajnokként 65 kilóban biztosan olimpiai résztvevő Muszukajev Iszmail ezúttal 70 kilogrammban próbált szerencsét. Az elődöntőben ötpontos előnyt bukott el a későbbi győztes örmény Andreaszjannal szemben, végül harmadik lett. Két olimpiai kvótára vágyó sportolónk zárt még az élmezőnyben: Bajcajev Vlagyiszlav bronzérmet szerzett 97 kilóban, míg a 74 kilogrammosok között Kuramagomedov Murad ötödik lett.

„Muszukajev példája is jól mutatja, hogy bárki kikaphat az utolsó másodpercekben – folytatja Bácsi. – Fényesebb érmet engedett ki a kezei közül, az örmény a végsőkig küzdött, és meglett az eredménye. Ne felejtsük el, hogy Muszukajev egy kategóriával feljebb indult, és nem most kellett csúcsformában birkóznia. Nagyon szívesen lemondok erről az Eb-aranyról, ha az olimpián ugyanolyan jól birkózik, mint tavaly a belgrádi vb-n. S hogy a pozitív oldalát fogjam meg: ilyen egy igazi klasszis. Akkor is dobogóra áll, amikor nincs tökéletes állapotban. Bajcajev viszonylag stabilan hozza a tőle megszokottat. Az azeri Magomedkhan Magomedov ellen át kell lépnie a saját árnyékát, mert sorozatban negyedik alkalommal kapott ki tőle. Kuramagomedov esetében egyértelműen fejlődést látok, az elődöntőben viszonylag szoros meccsen kapott ki, és meglehetett volna akár a bronz is. Borzalmasan nehéz súly a hetvennégy kiló, úgy látom, hogy az olimpiához ez egyelőre kevés lesz, de közel van az áttöréshez, és közeledik az élmezőnyhöz.”

Kötöttfogásban ezúttal érem nélkül maradtunk. Pozitív, hogy Váncza István eggyel nagyobb súlycsoportban, 72 kilogrammban ötödik lett, és Szilvássy Erik is ugyanezzel a helyezéssel zárt 82 kilóban.

„Apróságokon, intéseken, taktikai hibákon múltak a meccseink. Nekünk az a feladatunk, hogy olvassunk a jelekből. A legfájóbb talán Erik bronzmérkőzése, nagyon ráfért volna az érem. Nem ért még neki véget az év, hiszen Tiranában megrendezik a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságát. Bízom benne, hogy folytatja azt a munkát, amit az utóbbi időben megkezdett. Váncza István esete pozitív, fejben tiszta volt, jól állt a lábán, és végig iramot ment. Meglehetett volna az érem, de most nem jött össze. Vitek Dáriuson nem tudok kiigazodni, jó birkózással megveri a kétszeres világbajnok észtet, majd jött az azeri, akitől technikai tussal kapott ki, miközben egy hónapja megverte. Tőle is folyamatosan magas szintű munkára volna szükség. Lévai Tomi összeségében jól birkózott, de az a helyzet, hogy tőle kilencvenhét kilóban most ez volt a realitás. A vigaszágon olimpiai kvótás versenyzőt vert meg, aztán kikapott a vb-második bolgártól. A motivációja rendben van, de fizikailag még elmarad a mezőnytől. Szerencsére ezt ő is tudja. A tavaly Európa-bajnok Takács István viszont nem volt csúcsformában. A védekezés terén hozta azt, amit szoktunk látni tőle, nem tudtak rajta akciót végrehajtani, ellenben ezúttal ő sem tudta megcsinálni a saját akcióit. Nem kérdés, világklasszis, a legjobbak között van, de profibb mentalitásban, kell hozzáállnia a következő időszakhoz, ha bármikor megnyílik előtte a lehetőség, úgy ahogy most is történt, a legjobb formáját tudja hozni. Ez igaz bármelyik másik súlycsoportra, mert nem várt sérülés vagy betegség bárkivel előfordulhat.”

Bácsi Péter az Európa-bajnokságot összességében úgy értékelte: „Az eredményesség miatt van bennem hiányérzet, főként kötöttfogásban, hiszen lett volna esélyünk az éremszerzésre. De a teljesítményünk azért nem volt annyira rossz, állóképességben és többnyire a védekezésben a jobbak között voltunk. Ez az év elsősorban az olimpiáról szól, csúcsformát időzíteni pedig többször egy évben (idén akár három-négy alkalommal) nagyon nehéz. Abból a szempontból kifejezetten jókor jött ez az Európa-bajnokság, hogy láthatjuk, egészen pontosan miben kell fejlődnünk az olimpiai kvalifikációs versenyekig.” 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

Sportolóink helyezései

Kötöttfogás 
67 kg: 
20. Mányik Dávid 

72 kg: 5. Váncza István 
77 kg: 8. Fritsch Róbert 
82 kg: 5. Szilvássy Erik 
87 kg: 10. Takács István
97 kg: 10. Lévai Tamás 
130 kg: 11. Vitek Dárius 

Szabadfogás
70 kg:
 3. Muszukajev Iszmail 

74 kg: 5. Kuramagomedov Murad 
86 kg: 21. Vida Csaba 
92 kg: 12. Juhász Balázs 
97 kg: 3. Bajcajev Vlagyiszlav 

Női birkózás
53 kg:
 5. Orsós Sztalvira 

55 kg: 5. Szenttamási Róza 
57 kg: 10. Bognár Erika 
59 kg: 10. Dollák Tamara 
68 kg: 12. Szabados Noémi 
76 kg: 3. Nagy Bernadett