Cikk keresés:    

Parázs csatákból nem volt hiány az országos bajnokságon

2023. 05. 13., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Szombaton a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) adott otthont a felnőtt országos bajnokságnak, amelyen összesen 196 birkózó küzdött az érmekért.

Az ob-k történetében először adódott példa arra, hogy a küzdőteret teljesen elszeparálták, csak az aktuálisan szőnyegre lépő birkózó és az edzője léphetett be. A nívósabb, minőségi lebonyolítás érdekében a központi csarnok mellett a bemelegítő terem is rendelkezésre állt, a szurkolók, a kísérők kizárólag a lelátókon és a küzdőtér két oldalán foglalhattak helyet. Az ob házigazdája a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) mellett a Ferencvárosi Torna Club volt, utóbbi Simita Zsoltot kérte fel a rendhagyó, kifejezetten jól sikerült rendezésre.

Az alig három héttel ezelőtt, Zágrábban véget ért Európa-bajnokságon érmet nyert hat sportolónk közül három birkózott a KIMBA-ban: újdonsült Eb-győztesünk, Takács István magabiztosan nyert súlycsoportjában, a kötöttfogású 87 kilogrammosok között, a Horvátországban harmadik Lévai Zoltán (kf, 77 kg) ugyancsak magabiztosan nyert, ahogyan a szintén Eb-bronzérmes Bajcajev Vlagyiszlav is, ám ő ezúttal nem a szabadfogású 97 kilogrammosok között, hanem 125 kilogrammban diadalmaskodott. Az előnevezések alapján arra számíthattunk, hogy összeméri tudását a négyszeres Európa-bajnoki érmes Ligeti Dániellel, ám a Haladás sportolója végül kihagyta az ob-t.

A válogatott tagjai közül mások is ideiglenes súlycsoportváltáson estek át, a 2022-ben Budapesten Európa-bajnok Fritsch Róbert (kf) 72 helyett 82 kilóban, a szintén a fővárosban kontinensbajnok, vb-harmadik Muszukajev Iszmail (szf) 65 helyett 74 kilogrammban, az Eb-harmadik Torba Erik (kf) 60 helyett 67 kilogrammban indult, és szerzett országos bajnoki címet.

A szintén Eb-harmadik, U23-as világbajnok Szilvássy Erik 82 helyett 97 (!) kilogrammban versenyzett. Ebben a kategóriában a világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Lévai Tamás és az olimpiai ötödik, vb-második Szőke Alex összecsapása ígérkezett a legizgalmasabbnak, ám utóbbi végül nem tette próbára magát a viadalon. Szilvássy és Lévai viszont a nordic systemnek (hat vagy hét induló esetén alkalmazzák) hála kétszer is megküzdött egymással, egy-egy alkalommal a csoportkörben és a döntőben. Előbbi meccs a vártnál talán kiélezettebben alakult, az első menet Szilvássyé lett passzivitási ponttal, Lévai a másodikban fordított, szintén passzivitási ponttal, majd az ilyenkor megszokott lenti helyzetből eredményesen indított úgynevezett mellpörgetést, ezzel 3:1-re nyert. A finálé sima volt, Lévai két kitolással, egy-egy passzivitási ponttal, pörgetéssel és dobással technikai tussal nyert.

Kicsit sem mellékes, hogy Lévaiék tripláztak, a legfiatalabb fivér, Levente a 72 kilogrammosok aranycsatájában 5:3-ra legyőzte a 67 kilogrammban tavaly Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza Istvánt.

Izgalmas mérkőzésekből egyébként sem volt hiány, különösen a döntőkhöz közeledve: nagy meglepetésre az U23-as Európa-bajnok, Eb-harmadik Vitek Dárius (kf, 130 kg) az elődöntőben 8:2-re kikapott az érdi Végh Artúrtól. Érdemes kiemelni a Torba Erik–Bogdán Dániel 10:5 és a Lukács Botond–Vida Csaba (3:2) meccset is, mindkettő tartogatott emlékezetes pillanatokat. Érdemes kiemelni a szabadfogású 86 kilogrammos Gangl Zétény és Vazár Sándor bronzmérkőzését is – ha csak a végeredményét néznénk, azt is hihetnénk, kézilabdameccset rendeztek: 51 pontot csináltak a srácok, Gangl nyert, 30:21-re.

A versenyzők, az edzők, a kísérők és a szurkolók mellett az eseményt megtisztelte jelenlétével Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke, Szilágyi János, a Szigetmobil Kft. ügyvezető igazgatója, Sike András, olimpiai bajnok, az FTC birkózószakosztályának vezetője, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, Lőrincz Tamás, olimpiai bajnok, a KIMBA szakmai igazgatója, Vatai László, a Budapesti Birkózószövetség elnöke, valamint az olimpiai bajnok Repka Attila.

A 2023. évi felnőtt kötöttfogású országos bajnokok:
55 kg: Gazdag Krisztián (Pécsi AC)
60 kg: Andrási József (Budapesti Honvéd SE)
63 kg: Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE)
67 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd SE)
72 kg: Lévai Levente (Budapesti Honvéd SE)
77 kg: Lévai Zoltán (Budapesti Honvéd SE)
82 kg: Fritsch Róbert (Budapesti Honvéd SE)
87 kg: Takács István (Budapesti Honvéd SE)
97 kg: Lévai Tamás (Budapesti Honvéd SE)
130 kg: Darabos László (Budapesti Honvéd SE)

Kötöttfogású csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE 79 ponttal
2. FTC 21 ponttal

3. Ceglédi VSE 18 ponttal

A 2023. évi felnőtt kötöttfogású országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!


A 2023. évi felnőtt női országos bajnokok:
50 kg: Macola Darina (Budapesti Honvéd SE)
53 kg: Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd SE)
55 kg: Szenttamási Róza (Csepel TC-KIMBA)
57 kg: Galambos Ramóna (Budapesti Honvéd SE)
59 kg: Borsos Viktória (Kispesti NSI-KIMBA)
62 kg: Szél Anna (Orosházi SBK)
65 kg: Elekes Enikő (Kőbánya SC-KIMBA)
68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA)
72 kg: Osváth-Nagy Noémi (Eger-KIMBA)
76 kg: Nyikos Veronika (Dunaújvárosi KSE-KIMBA)

Női csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE 28 ponttal
2. Kispesti NSI 12 ponttal
3. FTC 12 ponttal

A 2023. évi felnőtt női országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!


A 2023. évi felnőtt szabadfogású országos bajnokok:
57 kg: Kocsis Ferenc (Hajdúnánás)
61 kg: Mizsei Zoltán (FTC-KIMBA)
65 kg: Budai-Kovács Marcell (Csepel TC-KIMBA)
70 kg: Molnos Norbert (Kiskunfélegyháza)
74 kg: Muszukajev Iszmail (FTC)
79 kg: Kuramagomedov Murad (TSC)
86 kg: Lukács Botond (Csepeli BC)
92 kg: Arszunkajev Musza (Vasas SC)
97 kg: Végh Richárd (Érd-KIMBA)
125 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC)

Szabadfogású csapatpontverseny:
1. Csepel TC 31 ponttal
2. FTC 29 ponttal
3. Vasas SC 20 ponttal

A 2023. évi felnőtt szabadfogású országos bajnokság teljes eredménylistáját ITT lehet megtekinteni!

A versenyen közreműködő bírók: Pál Szabolcs (elnök), Zvonko Ocic, Kismóni János, Palásti Tibor, Weisz György, Lőrik Zsombor, Makula Tamás, Veszelszki Dániel, Asztalos Bálint, Kajtán Olivér, Starosciák Tamás, Szabó Bence, Lukács Imre, Major Sándor. Versenyiroda: Szabó Patrik, Tollár Dániel.