Cikk keresés:    

Pál Szabolcs bíróként készül élete első olimpiájára

2021. 06. 12., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Nemcsak a hat, olimpiai kvótát szerzett magyar birkózóért, hanem egy hazai bíróért, Pál Szabolcs jó teljesítményért is szoríthatunk a július 23-án kezdődő tokiói ötkarikás játékokon.

Mint ismert, kötöttfogásban a világbajnok és Európa-bajnok Korpási Bálint (67 kg), a vb-győztes, négyszeres Eb-aranyérmes, olimpiai második Lőrincz Tamás (77), az Európa-bajnok Lőrincz Viktor (87), valamint a junior Eb-győztes Szőke Alex (97) szerzett olimpiai kvótát, női birkózásban a vb-első Sastin Marianna (62), míg szabadfogásban a vb-harmadik Muszukajev Iszmail (65) harcolta ki az ötkarikás részvételt.

A Lőrincz testvérek, Muszakajev és Sastin a 2019-es, nur-szultani világbajnokságon nyújtott tokiói repülőjegyet érő teljesítményt. Ott, ahol a bírók „kiválasztása” is megkezdődött. Kazahsztán fővárosába a 95 olimpiai kategóriás mérkőzésvezetőből csupán 64-et hívtak meg. Azok, akik nem vehettek részt az eseményen, máris lemondhattak a játékokról.

  • „A vébé után kötelező volt dolgoznunk a 2020-as római Európa-bajnokságon, valamint két kvalifikációs versenyen – így Pál Szabolcs. – De a koronavírus-járvány miatt az olimpiát halasztották, borult minden. Az idén ott kellett lennünk egy kontinens- és a világkvalifikációs viadalon – ezeken a megméretéseken szelektáltak, s végül kialakult a negyvenhárom fős névsor.”

Az MBSZ bíróbizottságának elnöke nemrégiben, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) értesítőjéből tudta meg az örömteli hírt.

  • „Természetesen nagyon boldog vagyok, életem első olimpiájára készülök, és mint az összes sportolónak, a bíróknak is ez jelenti a csúcsot. 2003-ban ragadtam először sípot téthelyzetben, 2007-ben lettem nemzetközi bíró. Nagyon sok támogatásra volt szükségem az idáig vezető úton, amelyen az MBSZ és az UWW is mögöttem állt. Hálás vagyok a mentoraimnak, akik rengeteget segítettek a pályafutásom során, így Bacsa Péternek, Elek Tamásnak és Péteri Lászlónak is köszönettel tartozom.”

Pál Szabolcs sajnálja, hogy kollégája, Palásti Tibor végül nem jutott ki a játékokra.

  • „Végig versenyben volt, nem tudom, min csúszott el. Láttam a munkáját, és szerintem nem követett el nagy hibát. Szerettem volna, ha ő is velünk tart, de sajnos ez most nem jött össze. Hozzá kell tenni, nagyon nehéz bekerülni a keretbe, és azon dolgozunk, hogy a folytatásban minél több magyar bíró képviselje az országot a játékokon. Ez sportdiplomáciai szempontból is fontos, láthattuk, Lőrincz Viktor hogyan kapott ki a német Denis Kudlától a bronzmérkőzésen 2016-ban, Rióban…”

A szakember úgy érzi, remek bírói csapat dolgozhat együtt a japán fővárosban.

  • „Egy-egy kakukktojást leszámítva tényleg a legjobbak kerültek a csapatba. Összeszokott, rutinos társaság a miénk, idősebb és fiatalabb kollégákkal egyaránt találkozhatunk. A tervek szerint július huszonkilencedikén utazunk és augusztus hetedikén jövünk haza.”

Érdemes tudni, hogy a birkózó-nagyhatalmak közül Grúzia egyetlen bírót sem delegál, ebben a tekintetben Japán, Németország, Oroszország, Horvátország és Törökország lehet a legelégedettebb, két-két bírót küldhetnek.