Cikk keresés:    

Öt érem Rómából, szakszemmel

2022. 07. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: MG, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A magyar válogatott két-két arany- és ezüst-, valamint egy bronzéremmel, illetve három ötödik hellyel tért haza a Rómában rendezett U20-as birkózó Európa-bajnokságról. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a fiatalok teljesítményét.

Külön kiemelendő Nyikos Veronika (76 kg) szereplése. És nem csak azért, mert az összes mérkőzését hátrányból felállva nyerte meg, hanem azért is, mert kadetkorúként (!) ünnepelt junior Európa-bajnoki címet. A magyar birkózás történetében a nők között erre eddig még biztosan nem volt példa, de Bácsi Péter emlékei szerint a férfiak mezőnyében sem. 

  • „Minden világverseny előtt bízunk az aranyéremben, de rengeteg mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy sikerüljön. Rómában a kötöttfogásban és a lányokban is benne volt a lehetősége, és ha a nőkről beszélünk, akkor nem Verát tartottam a legesélyesebbnek a győzelemre. Óriási bravúr utolsóéves U17-esként junior Eb-t nyerni! És nem is akárhogyan érte ezt el, az összes meccsén fordított, profiként, hideg fejjel küzdött” – magyarázza az MBSZ szakmai igazgatója.

A kötöttfogású Tösmagi Attila a tavaly elért junior Eb-ezüst- és vb-bronzérme után az idén felért a csúcsra, és Európa-bajnoki címet ünnepelt az olasz fővárosban.

  • „Halkan bíztam abban, hogy megcsinálhatja. Rendkívül alázatos sportoló, olykor még a ló túloldalára is átesik, sokszor túl kritikus magával szemben. Szerencsére ezúttal kijött neki a lépés, remélem, az augusztus 15-én kezdődő szófiai korosztályos világbajnokságon is összejön neki a bravúr, és akár két azonos színű éremmel zárhatja az U20-as éveit. Az biztos, hogy a dobogóra mindenképpen esélyes.”

A kadet világ- és Európa-bajnok Elekes Enikőnek (65 kg) nem akármilyen sorozata ért véget az ukrán Manola Szkobelszka ellen a döntőben elszenvedett vereséggel: a KSC-KIMBA versenyzője 2018 óta most először kapott ki.

  • „Én inkább úgy tekintek rá, hogy egy másik, igazán megsüvegelendő sorozatot folytatott, hiszen ismét érmet nyert világversenyen, sorozatban negyedik alkalommal. A reptéren fogadtuk őket, és úgy láttam, örül neki. Nagyon helyes, nem történt tragédia, mégiscsak Európa-bajnoki ezüstérmet nyert elsőéves juniorként.” 

Bazsó Adolf a nehézsúlyú kötöttfogásúak között állt a dobogó második fokára.

  • „Azt hiszem, reális eredményt ért el. Az elmúlt időszakban ő is nyert érmeket, jó, hogy folytatni tudta. Hirtelen szedett fel magára nagy tömeget, és habár jól taktikázik, fontos lenne, hogy ismét képes legyen dobni. Mert az ukrán Mihajlo Visniveckij elleni döntőben is sikerülhetett volna.”

Bácsi Péter kiemelte az 59 kilósok mezőnyében bronzérmes Borsos Viktória teljesítményét is, vele kapcsolatban elmondta, megérdemelten lett harmadik.

A szabadfogásúaknak ezúttal nem jött össze a dobogós hely elérése.

  • „Gombos Alexnek megsérült a válla, az utolsó pillanatban döntöttünk úgy, hogy visszalép a versenytől. Angyal Krisztián nemrégiben még térdsérüléssel bajlódott, műtötték is, nemrégiben épült fel, látszott rajta, hogy nincs csúcsformában. Az ötödik helyen záró Nagy Marcell viszont üde színfolt volt, kifejezetten biztató megmozdulásokat láttunk tőle. Ahogyan a szintén ötödik Zurai Rajmundtól és Virág Zsófiától is, dicséret illeti őket.”

A kétszeres kötöttfogású világbajnok végül arra tért ki, hogy összességében elégedett a Rómában történtekkel, az eredményekkel és a fiatalok hozzáállásával egyaránt.

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

A magyarok eredményei

Kötöttfogás
Hétfő-kedd: ITT!
Kedd-szerda: ITT!

Női birkózás
Szerda-csütörtök: ITT!

Csütörtök-péntek: ITT!

Szabadfogás
Péntek-szombat: ITT!
Szombat-vasárnap: ITT!