Cikk keresés:    

Összességében teljesítettük, amint vártuk

2024. 05. 31., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Összességében teljesítettük az előzetes célkitűzéseket a nemrégiben Lutrakiban véget ért U15-ös Európa-bajnokságon, valamint a Bakuban rendezett U23-as kontinensviadalon történtekkel. Erről a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter beszélt honlapunknak.

Utánpótlás Eb-roham követte az isztambuli olimpiai világkvalifikációs versenyt, hiszen rá négy napra kezdődött Görögországban az U15-ös Eb, amelyet követen rögtön indult az U23-asok Európa-bajnoksága Azerbajdzsánban, utóbbi most vasárnap ért véget. 

A kisebbek között női birkózásban Sillei Janka (42 kg) aranyérmet szerzett, Jung Zsófia (54 kg) és Balázs Zea (58 kg) harmadik lett, míg Pusztai Kata (50 kg) és Bereczki Réka (62 kg) ötödik.

„Ez volt a koronavírus-járványt követő legerősebb U15-ös Európa-bajnokság, mert 2022-ben az oroszok és a fehéroroszok nem indulhattak, tavaly az ukránok nem szerepeltek, most meg mindannyian szőnyegre léptek. Ez a teljes verseny nívóján meglátszott, de különösen a lányok versenyére volt hatással. Két éve kilenc érmet szereztek a hölgyek, tavaly hatot, ezzel megnyertük a csapatversenyt. Ezúttal ez nem sikerült, de a harmadik helyen zártunk, amire ugyancsak büszkék lehetünk, hiszen azt mutatja, továbbra is Európa élmezőnyéhez tartozunk” – fogalmazott Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége szakmai igazgatója.

Kötött- és szabadfogásban egyaránt két-két ötödik hellyel végeztünk, előbbi fogásnemben Antaly Sándor (68 kg) és Soltész Patrik (85 kg), utóbbiban Pécsi Szebasztián (41 kg), valamint Láng Vince (61 kg) csúszott le hajszállal a dobogóról.

„A kötöttfogás eredményekben elmaradt ugyan a várakozásoktól, de a mutatott teljesítmény nem volt arányos az eredményességgel. Jó küzdelmeket láttunk, kivétel nélkül mindenki kitett magáért. Szabadfogásban tudtuk, hogy ebben a korosztályban különösen nehéz érvényesülni, ehhez képest két bronzmeccsünk volt. Tavaly a pontszerzés sem sikerült, idén két ötödik helyezettünk lett, ami az elvárásoknak nagyjából megfelelő. Mindkét fogásnemről elmondható, hogy hatalmas különbségek voltak egyes versenyzők között, látni kell, hogy a mi pelyhes állú fiataljaink mennyire jól helyt álltak például a már erősen borostás örmények ellen… Többször bravúr kellett a sikerhez.”

Bezzeg a bakui U23-as Eb-n nem szerepeltek az erősen borostás örmények – igaz, ezt a két ország közötti feszült hangulat nem tette lehetővé, pedig a korosztályt tekintve ott mindinkább indokolt lett volna a szereplésük. 

Szabadfogásban külön dicséret illeti Korcsog Milánt (125 kg), aki hosszú sérülést követően tért vissza, és a harmadik helyen zárt.

„Ez nagy fegyvertény, aggódtunk a válla miatt, hiszen most kapta az első komolyabb terhelést, de szerencsére bírta. Nagyon sok munka vár rá, de bízunk benne, hogy nehézsúlyú klasszisunk, Ligeti Dániel nyomdokaiba léphet.”

A kötöttfogásúak között László Koppány (130 kg) ezüstérmet szerzett, míg Tösmagi Attila (77 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

„Koppány tizennyolc évesen érte el ezt a sikert, ami remek eredmény. Amit tudott, azt kibirkózta magából, és karrierje első érmét nyerte világversenyen. Az alkata és a kitartása adott ahhoz, hogy remek nehézsúlyú birkózó váljon belőle. »Tösi« is remekelt, az Eb előtt több hetet ki kellett hagynia, és viszonylag rövid, kéthetes felkészüléssel utazott Bakuba, ehhez képest dobogóra állt, ami mindenképpen dicsérendő.”

A hölgyek Pók Karolina (68 kg) és Virág Zsófia révén két bronzéremmel tértek haza.

„Sejtettem, hogy akár több érmünk is lehet, örülök, hogy ezt sikerült elérni. Karolina tavaly is dobogóra állt, és Virág Zsófi szereplése is rendkívül pozitív, szuperül birkóztak. Utóbbi karrierje során először zárt a top háromban világversenyen, szóval nagy mérföldkőhöz ért.”

Bácsi Péter mindkét Európa-bajnokságot pozitívan értékeli összességében: „Az U23-asok az előzetes elvárásokat túlteljesítették, mindhárom szakágban ünnepelhettünk dobogót, ami különösen fontos. Az U15-ösök között az eredményeket tekintve maradt bennünk némi hiányérzet, de a teljesítményükkel elégedett vagyok. Ebben a korosztályban a tapasztalatszerzés a legfontosabb és az, hogy kellő mennyiségű mérkőzésen lépjenek szőnyegre, márpedig ezekből nem volt hiány. Szóval mondhatjuk, hogy összességében mindkét versenyen teljesítettük az elvárásokat.” – zárta az MBSZ szakmai igazgatója.