Cikk keresés:    

Nyugalomban, megfontoltan kell birkóznom – Nyikos Veronika

2023. 08. 11., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Női válogatottunk remek teljesítménnyel két-két arany- és bronz, valamint egy ezüstérmet nyert a Spanyolországban június végén rendezett U20-as Európa-bajnokságon. A két győztessel, Elekes Enikővel (65 kg) és Nyikos Veronikával (76 kg), valamint a második helyezett Terék Gerdával (57 kg) beszélgettünk a Jordániában hétfőn kezdődő U20-as világbajnokság előtt.

Nyikos Veronika tavaly hatalmas bravúrral nyerte meg az U20-as Eb-t, hiszen U17-esként indult rajta. Mondhatni, szenzációs eredményt ért el. Mindazonáltal árnyoldala is van a sikernek, hiszen az eddigi felszabadultság ezúttal teherré vált a lelkében.

„Nem szabad izgulnom a versenyek előtt, az egészséges drukkot sem szeretem, hiszen ilyenkor kapkodom és elveszítem a fonalat a mérkőzéseim közben. Nyugalomban, megfontoltan kell birkóznom ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kihozhassam magamból. Címvédőként az esélyesség terhe nyomta a vállamat, azt éreztem, hogy érmet kell nyernem. Noha az első két mérkőzésen még felszabadult voltam, a török Nazar Batir elleni elődöntő előtt már nagyon izgultam. Kaotikus meccs volt, de szerencsére megoldottam a feladatot, nyolc kettőre nyertem” – emlékszik vissza a Santiago de Compostelában történtekre Nyikos Veronika.

A döntőben jól ismert ellenfél következett, a német Laura Kühn személyében.

„Nyugodtabban mentem fel a szőnyegre, mint az elődöntőben, hiszen ekkor már tudtam, hogy biztosan dobogóra állok. Mindazonáltal tartottam a lánytól. A tavalyi Eb előtt kétszer győzött le, a kontinensbajnokságon visszavágtam neki. Idén a felkészülési időszakban törökországi versenyen vettük részt, amelyen technikai tussal megvert. Sokat változott a stílusa egy év alatt, mostanában inkább kapaszkodásból birkózik, ami nekem nem fekszik. De ezen is sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban, és alapvetően összeszedettebben teljesítettem, mint tavaly. Szóval a terv az volt, hogy kifárasztom, és a jobb erőnlétemet kihasználva legyőzöm. Kemény volt a meccs, az utolsó pillanatban majdnem kikaptam, de örülök, hogy az én szempontomból alakultak jól a történtek, mérhetetlenül boldog voltam, hogy ismét Eb-aranyérmet ünnepelhettem.”

Az U20-as női válogatott nem pihenhetett sokat az Európa-bajnokság után, hiszen a hölgyek megmérették magukat a budapesti BOK-csarnokban rendezett Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen. 

„Egyáltalán nem nehezedett rám teher, az elvárás annyi volt, hogy birkózzam ki magam, és ez sikerült – fogalmazott Terék Gerda, aki egy-egy győztes és vesztes meccs után búcsúzott. – Vb-felkészülésnek mondhatni, tökéletes volt. Különösen amiatt, mert ezután kéthetes felkészülési tábor kezdődött Tatán, amelyen számos világ- és Európa-bajnok birkózóval dolgozhattam együtt. Teljesen más velük edzeni, látom, hová kell eljutnom, s tudom, hogy egyelőre nagyon messze vagyok tőlük, rengeteget kell edzenem, hogy hasonló szintre fejlődjek.”

A legígéretesebben az ugyancsak U20-as Eb-győztes Elekes Enikő szerepelt, hiszen az U23-as Eb-ezüstérmes francia Ameline Douarre-ét és az U23-as világbajnoki bronzérmes nigériai Esther Kolawolét is meggyőző különbséggel utasította maga mögé, majd az Ázsia-bajnok Lo Hsziao-csüantól elszenvedett vereséget követően kiesett.

„Második alkalommal indultam felnőttek között, az év elején Zágrábban is szerepeltem, ott kétszer veszítettem, egyszer nyertem, most fordítva, szóval menetelek felfele! – így Elekes. – Gyengének éreztem magam a felnőttekhez képest, fizikailag mindegyikük előttem járt, viszont azt nem gondolom, hogy technikailag ugyanez elmondható lenne. Valahogyan mindig megoldottam a kétes helyzeteket, általában amikor belebonyolódunk valamibe, azt ügyességből megoldom. Viszont be kell látnom, erőnlétben sokat kell fejlődnöm a folytatásban.”

A lányok természetesen már csak a hétfőn Ammanban kezdődő U20-as világbajnokságra koncentrálnak, a legutóbbi három korosztályos világversenyen (két Eb és egy vb) ezüstérmes Terék a célkitűzéseiről így nyilatkozott: „Jól halad a felkészülés, igaz, vannak pontatlanságok a birkózásomban, amelyeket igyekszünk javítani. A vb jóval nehezebb lesz, mint az Eb, közel kétszer annyian indulunk ötvenhét kilóban, szóval több meccsen kell győzni az éremért. Nem kérdés, dobogóra szeretnék állni, ha az első ötben sem sikerülne zárni, azt nagy csalódásként élném meg.”