Cikk keresés:    

Nemtelen vádak, aljas rágalmak Németh Szilárd és a KIMBA ellen 2.0

2024. 10. 02., írta: MBSZ/KIMBA, fotót készítette: MBSZ, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Märtz József, a Csepeli Birkózó Club elnöke ismét egy vállalhatatlan színvonalú nyílt levéllel mérgezi a magyar birkózócsalád életét. Ebben a legutóbbi tisztújításon a tagság részéről kiemelkedő támogatottsággal, ellenszavazat nélkül ismét elnökké választott Németh Szilárdot mocskolja hazugságok sorozatával.

Az előző Märtz József féle rágalomhadjárat után sokan jelezték a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) és a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) felé is, hogy egyáltalán nem kíváncsiak Märtz József durván személyeskedő hangvételű írásaira. Ezért a magyar birkózás józan többsége nevében felszólítjuk Märtz Józsefet, hogy csak azoknak küldje el viszályt szító írásait, akiktől van felhatalmazása e-mail címük ilyen célú használatára.

A levélben szereplő, Németh Szilárdot, a Magyar Birkózók Szövetsége elnökét, a KIMBA alapítóját és munkatársait emberi méltóságukban súlyosan sértő, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia tevékenységét lejárató, eredményeit lekicsinylő alaptalan rágalmakat elítéljük és visszautasítjuk. A KIMBA példaértékű működéséhez sikerült egy a magyar birkózó család túlnyomó többségének a részvételét jelentő partnerséget kialakítani. Märtz József a Csepeli Birkózó Club (CSBC) mögé bújva évek óta hadjáratot folytat Németh Szilárd és a KIMBA ellen. Ebben a háborúban minden eszköz megengedett. Csak egy hétköznapi példa. A csepeliek számára tartott idei nyílt napunkon a bemutató edzésen egyetlen hozzánk járó birkózó sem vehetett részt a CSBC-ből, mert ezt a klubvezetés megtiltotta nekik. Hogyan is nézett volna ki, ha láthatják a csepeliek, hogy a CSBC birkózói is járnak a KIMBA-ba edzeni, holott Märtz József évek óta azt állítja, hogy nem engedik be őket a KIMBA sportcsarnokába.

A KIMBA eredményességét bemutatni hivatott statisztika pedig gyenge hamisítási kísérlet, hiszen a lányok statisztikája "véletlenül" kimaradt felsorolásából. Az elmúlt négy évben a bentlakásos képzésben részesülő lányok 25 érmet szereztek világversenyeken. Az a női bázis, ami az Akadémián kialakult, európai szinten kiemelkedő. A lányok elhivatottsága és az őket készítő edzők alázatos, szakszerű munkája hozzájárult ezekhez a sikerekhez. Amihez szükség volt az egyesületek bizalmára és arra, hogy észrevegyék az akadémiai program nyújtotta egyedülálló lehetőségeket. 

Mindig roppant álságos és populista dolog egy komoly munkát végző szervezet költségvetését támadni, a közpénzeket felelősen kezelő vezetőket lopással, pénzszivattyúval, visszaosztással vádolni. A KIMBA megalapításával és működtetésével a Magyar Birkózók Szövetsége forrásai semmivel nem csökkentek, ellenben a magyar birkózás lehetőségei igen jelentősen növekedtek. A KIMBA ideális munkakapcsolatban, szoros szövetségben dolgozik az MBSZ-el és az akadémisták képzésén túl számos olyan dolgot finanszíroz, szervez és csinál - nemzetközi és hazai utánpótlás edzőtáborok, versenyek, ösztöndíjak, sportkutatások, szakmai konferenciák - a magyar birkózásban, amire korábban nem volt pénz. Kiemelt állami sportakadémiaként kapott forrásokkal minden évben szigorúan el kell számolnunk és a birkózásra kapott pénzeket az utolsó forintig a birkózásra költjük.  Az Akadémia megléte hatalmas lehetőség a magyar birkózó utánpótlás megerősítésére, hiszen olyan vidéki tehetséges fiataloknak tudunk esélyt adni, akik a nem megfelelő körülmények vagy az edzőpartnerek hiánya miatt máshol nem tudnának kiteljesedni. Az Akadémia egyik alappillére az egyesületekkel való kiváló kapcsolat, amit Märtz József visszataszító tevékenységével folyamatosan próbál aláásni. Erre a gondos munkával felépített egységre kötelességünk vigyázni! 

Budapest, 2024. október 1.

Hegedüs Csaba, olimpiai bajnok, KIMBA nagykövet, szakmai főtanácsadó
Lőrincz Tamás, olimpiai bajnok, KIMBA szakmai igazgató, MBSZ elnökségi tag

Bacsa Péter, MBSZ ügyvezető alelnök, UWW elnökségi tag, MBSZ elnökségi tag
Bácsi Péter, világbajnok, MBSZ szakmai igazgató, elnökségi tag
Kiss Balázs, világbajnok, MBSZ elnökségi tag, KIMBA-edző
Korpási Bálint, világbajnok, KIMBA-edző
Süle László, KIMBA-kurátor, MBSZ elnökségi tag