Cikk keresés:    

Németh Zsanett 10 év után junior Európa-bajnok lett

2024. 05. 21., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Németh Zsanett a Facebook-oldalán pénteken bejelentette, hogy a Nemzetközi Birkózó-szövetség utólag neki ítélte és eljuttatta hozzá a 2014-es katowicei Európa-bajnoki szerepléséért járó aranyérmét. Ott ugyan a második helyen zárt, de a győztes orosz Anzsela Katajevát doppingvétség miatt megfosztották a címétől.

„A 2014-es junior Európa-bajnokság női 72 kilogrammos végeredménye az egyik ellenfele doppingvétsége miatt módosult. Az új rangsor szerint ön jelenleg az első helyen áll és ezért aranyéremmel jutalmazták. Gratulálunk a kiemelkedő sportszerűségéhez és a teljesítményéhez. További sok sikert kívánunk minden törekvéséhez” – írta az UWW a Németh Zsanettnek címzett levelében, amelyben az aranyérmet is mellékelte. 

Eddigi ismereteink szerint Magyarország első női junior Európa-bajnoka Nagy Bernadett, ő 2019-ben, Pontevedrában állt fel a dobogó felső fokára. Azóta további két U20-as Eb-győztessel büszkélkedhetünk, Elekes Enikővel (2023, 65 kg) és Nyikos Veronikával (2022, 76 kg; 2023, 76 kg). Hogy Németh Zsanett ezzel a magyar birkózósport első női U20-as Európa-bajnokává vált-e, jó kérdés – attól függ, honnan vizsgáljuk: a verseny időpontjától vagy a döntéshozataltól. 

Németh legutóbb a 2021-es oslói vb-n lépett szőnyegre világversenyen. Tavaly bejelentette, hogy bolgár színekben szeretné folytatni pályafutását, de hivatalos nemzetközi viadalon azóta eddig még nem indult.