Cikk keresés:    

Nem vicc, mindkét Lévai aranyat nyerne az Eb-n

2022. 03. 14., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Életük első közös felnőtt birkózó Európa-bajnokságára készülnek a kötöttfogású Lévai testvérek: Zoltán a 77 kilogrammosok között, Tamás pedig a 82 kilósok mezőnyében állna a dobogó legfelső fokára.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter nemrégiben elmondta, a kontinenstornával kapcsolatos egyik legpozitívabb meglepetés az, hogy az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán elindulhat rajta. Mint ismert, a Budapesti Honvéd sportolója tavaly szívizomgyulladással bajlódott, ami miatt öthónapos kényszerpihenőre szorult.

Visszatérése óta két viadalon vett részt: február közepén simán megnyerte a hazai válogatót, alig egy héttel később pedig úgy zárt az ötödik helyen a rangos bulgáriai Dan Kolov-Nikola Petrov nemzetközi emlékversenyen, hogy végig biztatóan mozgott.

  • „Jól éreztem magam ezeken a viadalokon, mindkét esetben az első mérkőzés volt a meghatározó, nagy mérföldkőnek éreztem őket. Kerestem magam a szőnyegen, mintha elfelejtettem volna versenyezni. De aztán mindkét győzelem esetében azt éreztem, hogy megtörtem a jeget, s mérkőzésről mérkőzésre visszatértek azok a mozdulatsorok, reakciók, amelyek korábban automatikusa voltak. Mindent összevetve elmondhatom, jelenleg jobb formában vagyok, mint vártam. Motivált és szorgalmas vagyok” – jelenti ki Lévai Zoltán.

Öccse, Tamás 2021-ben a 77 kilogrammosok között szerepelt, abban a kategóriában ünnepelt U23-as világbajnoki címet, s lett ötödik a felnőttvilágbajnokságon. Úgy döntöttek, az idén ő indul az eggyel nagyobbak, a 82 kilogrammsok között. 

  • „Jelenleg gyengének érzem magam, de ez a felkészülés jelenlegi szakaszában teljesen természetes, a kimerültség miatt van – így Lévai Tamás. – Rengeteget dolgozunk, kőkemények az edzések, de az intenzitásuk immár szép lassan csökken, elkezdjük élesíteni a formát. Hetvenhét kilóban megszoktam, hogy fizikailag nagy fölényben vagyok a többiekkel szemben, most azonban át kellett alakítani a felkészülésemet, nagyobb hangsúlyt kellett fektetni az erőnléti tréningekre. Rengeteget fejlődtem az alapozás ideje alatt, sok izmot »pakoltam magamra«, szóval minden adott ahhoz, hogy nyolcvankét kilós Európa-bajnoki aranyérmes legyek!”

Lévaiék most először versenyeznek ugyanazon a felnőtt-világversenyen, s extra motivációt jelent nekik, hogy ezt hazai közönség előtt, Budapesten tehetik meg a március 28. és április 3. között esedékes Európa-bajnokságon.

  • „Megbeszéltük, hogy az lenne a legjobb, ha mindketten aranyérmet nyernénk a BOK-csarnokban. Szóval ez a cél! – reagál Zoltán. – Nyerni megyek, és legalább az érmet elvárom magamtól. De őszintén szólva bármi történjék, csalódott lennék, ha nem a dobogó legfelső fokára állnék. Azt egyelőre nehéz megmondani, milyen állapotban vagyok. Birkózás közben nagyon erősnek érzem magam, viszont a konditeremben csak a korábbi teljesítményem nyolcvanöt-kilencven százalékát tudom nyújtani. Az edzőpartnereimmel szoktam beszélgetni arról, hogy az egy évvel ezelőtti énem vagy a mostani ellen nehezebb birkózni, és ők is azt mondják, most már erősebbnek éreznek, mint akkor. Ez szintén optimizmusra ad okot.”

  • „Nagy mérföldkő ez a karrierünkben – veszi át a szót Tamás. – Indultunk már együtt világversenyen, 2019-ben, az újvidéki U23-as Európa-bajnokságon, ám ott ő birkózott a nagyobbak, én pedig a kisebbek között. Mindketten érmet nyertünk, ő győzött, míg én harmadik lettem. Itt az ideje, hogy mindketten a dobogó legfelső fokára álljunk! Erre készülünk, ez a célunk.”

Lévai Zoltán április 1-jén, pénteken, Tamás pedig 2-án, szombaton lép először szőnyegre a kontinensbajnokságon.