Cikk keresés:    

Nem lehetünk elégedetlenek az U23-as Eb-vel

2023. 03. 23., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW/Kadir Caliskan, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Tizenhárom fős birkózóválogatottunk két arany-, egy ezüst-, két-két bronzéremmel és ötödik hellyel tért haza a Bukarestben rendezett U23-as Európa-bajnokságról. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója, Bácsi Péter értékeli a történteket.

Az érmek számát tekintve női birkózóink teljesítettek legjobban, Szél Anna (57 kg) bravúros győzelme mellett Pók Karolina (68 kg) és Szabados Noémi (72 kg) állhatott fel a dobogóra, annak is a harmadik fokára.

„Üdítő volt Anna szereplése, különösen azok után, hogy térdsérülése miatt egyáltalán nem volt biztos a részvétele – kezdi Bácsi Péter. – Féltem, hogy nem tud birkózni vagy esetleg még jobban megsérül. Ehhez képest magabiztos és taktikus volt, mindenkit meglepett, de legfőképpen az felnőtt világbajnoki ezüstérmes ukrán Olekszandra Homenecet, akit a döntőben győzött le. Annyira jó ütemben csinálta meg az utolsó akcióját, hogy öröm volt nézni. Ő az egyik legnagyobb reménységünk, akinek a felkészülését sajnos folyamatos sérülések hátráltatják. Remélem, ezzel az aranyéremmel elhiszi magáról, hogy képes nagy bravúrok elérésére.”

Az MBSZ kétszeres kötöttfogású világbajnok szakmai igazgatója természetesen Pók és Szabados teljesítményét is véleményezte: „Karolnia az év elején nagy meglepetést okozott azzal, hogy legyőzte Noémit a válogatón. Most bebizonyította, nem a véletlen műve volt. Még junior, azt hiszem, kihozta magából a legtöbbet. Remélem, az U20-as világversenyeken tovább gyarapítja idei éremkollekcióját. Noémi rendkívül szorgalmas és alázatos, biztos vagyok abban, hogy jót tesz neki a hazai rivalizálás. Remekül birkózott a bronzmérkőzésen, évek óta hozza az utánpótlás-eredményeket, s ha mentálisan is megerősödik, akkor ugyanerre a felnőttek között szintén képes lehet.”

Kötöttfogású birkózóink is kitettek magukért, a felnőtt-vb-bronzérmes Losonczi Dávid (87 kg) a dobogó legfelső fokára állhatott, míg az olimpiai ötödik, vb-második Szőke Alex (97 kg) nyakába ezüstérem került.

„Alex döntője elég véleményes volt az azeri Murad Ahmadiyev ellen, nem tudjuk, hogyan folytatódott volna a mérkőzés, de alapvetően nem született igazságos döntés azzal, hogy tust ítéltek a challange megtekintése után. Dávid hozta azt, amit vártunk tőle, jó meccsei voltak, kétszer is hátrányból fordított, és nem akárkik ellen… Arra a formára emlékeztetett, amelyiket a tavalyi belgrádi vébén láthattunk tőle, kíváncsian várom, mi történik ezen a héten a dániai Thor Masters nemzetközi versenyen – két kiváló nyolcvanhét kilós sportolónk küzd a válogatottságért, Takács István is remek állapotban van, mindkét sportoló megérdemelné a címeres mezt. Klányi Krisztofer az ötödik helyen zárt, sajnos egyértelmű volt a bronzmérkőzése, és Dömök Petiben is bíztunk a nemrégiben a zágrábi rangsorversenyen nyújtott teljesítménye után.”

A kétfős szabadfogású csapatunk egy ötödik hellyel zárt, amely Végh Richárd (97 kg) nevéhez fűződik: „Ricsi sajnos simán alulmaradt a helyosztón, reméltem, hogy megismétli a tavalyi remek eredményét, és ismét dobogóra áll. Ez most nem így alakult, de tapasztalatszerzésnek jó volt. Balázs Bálint hosszú kihagyás után szerepelt ismét világversenyen, a tavalyi ezüstérmes romániai Bíró Krisztiántól kapott ki szoros meccsen. Kíváncsi vagyok arra, hogy mire lesz képes a juniorok között. Nagyon sajnálom, hogy a tavaly második helyen záró Korcsog Milán sérülés miatt nem szerepelhetett az Eb-n, ha minden jól alakul, akár meg is nyerhette volna.”

Bácsi Péter összességében úgy értékelt, hogy nem lehetünk elégedetlenek fiataljaink teljesítményével, ugyanakkor megjegyezte, mint mindig, ezúttal szerepelhettünk volna jobban.

U23-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

A magyarok eredményei

Kötöttfogás
72 kg:
 5. Klányi Krisztofer (Dorogi AC-KIMBA)

77 kg: 7. Tösmagi Attila (ESMTK-KIMBA)
82 kg: 15. Dömök Péter (FTC-KIMBA)
87 kg: 1. Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)
97 kg: 2. Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)

Szabadfogás
74 kg:
 8. Balázs Bálint (TSC-KIMBA)

97 kg: 5. Végh Richárd (Érdi Spartacus-KIMBA)

Női birkózás
50 kg:
 8. Szekér Szimonetta (Budapesti Honvéd)

55 kg: 8. Bognár Erika (Budapesti Honvéd)
57 kg: 1. Szél Anna (Orosházi SBK)
59kg: 9. Szabó Nikolett (FTC-KIMBA)
68 kg: 3. Pók Karolina (Vasas SC)
72 kg: 3. Szabados Noémi (FTC-KIMBA)