Cikk keresés:    

Nem indulnak az orosz birkózók az olimpián

2024. 07. 07., írta: Krasznai Bence/MTI, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Az orosz szövetség szombaton közölte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által támasztott „sportszerűtlen” követelmények miatt bojkottálja az idei ötkarikás játékokat, így egyetlen sportolót sem indít az olimpia birkózóversenyén.

A NOB a semleges színekben való részvételhez többszintű ellenőrzést vezetett be, melynek során az orosz érintetteknek egyebek között el kellett határolódniuk az Ukrajna elleni háborútól, és bizonyítaniuk kellett, hogy nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel.

Ezt figyelembe véve a NOB nemrégiben kilenc orosz birkózónak a részvételéhez járult hozzá semleges színekben, ugyanakkor megtagadta az engedélyt többek között az egyaránt világbajnok Szaurbek Szidakovtól, Szaur Ugujevtől és Musza Jevlojevtől is.

Az orosz szövetség mostani bejelentésével kiderült, hogy kötöttfogásban Alan Osztajev (87 kg), Magomed Murtazalijev (97), szabadfogásban Nacsin Mongus (57), Samil Mamedov (65), Arszlan Bagajev (86), Abdulla Kurbanov (125), míg női birkózásban Naralia Maljseva (53), Alina Kaszabjeva (62) és Elizsaveta Pertlijakova (68) nem indul az olimpián.

Mindez tehát három magyar sportolót is érint, világbajnokaink, Muszukajev Iszmail (szf, 65) és Losonczi Dávid (kf, 87), valamint az ötszörös Eb-érmes Ligeti Dániel (szf, 125) súlycsoportjában sem lép szőnyegre orosz rivális.

A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) és a NOB egyelőre nem reagált a hírre, így hivatalosan nem lehet tudni, kik kaphatják meg a játékokon nem résztvevő orosz sportolók indulási jogát.

A korábbi döntésnél a Párizsba kvótát szerzett, de ott mégsem szereplő birkózók helyett azok az országok jutottak kvalifikációhoz, amelyeknek a versenyzője a soron következő legjobb helyen zárt azon a viadalon, amelyiken az olimpiától távolmaradó sportoló kvótát szerzett.

Egy hete az Orosz Cselgáncsszövetség jelezte hasonló okokból, hogy nem indít sportolókat az olimpián.