Cikk keresés:    

Négyszeres olimpiai bajnok lehet a kubai legenda

2021. 07. 14., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A kötöttfogású nehézsúlyú világklasszis, Mijaín López Núnez lehet az első férfi birkózó, aki négyszer áll az olimpiai dobogó legfelső fokára – augusztus 1-én lép szőnyegre a július végén kezdődő tokiói ötkarikás eseményen. Rajta kívül tíz olyan sportoló lesz ott a mezőnyben, aki megvédheti a bajnoki címét.

Csak tippelni lehet, milyen formában van az ötszörös világbajnok kubai, hiszen a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia óta mindössze két nemzetközi versenyen szerepelt: a 2018-as Közép-amerikai és Karibi Játékokat, 2019-ben pedig a Pánamerikai Játékokat nyerte meg. A kvótát honfitársa, Óscar Pino Hinds ezüstéremmel szerezte meg a 2019-es nur-szultani világbajnokságon, és mivel helyette López indul Japánban, jó okkal gondolhatjuk, hogy az augusztus végén 39. születésnapját ünneplő legenda továbbra is rendkívül ütőképes. Egy biztos, szabad- és kötöttfogásban eddig senki nem volt képes arra, hogy négyszer ünnepeljen olimpiai bajnoki címet: utóbbi fogásnemben a szintén nehézsúlyú Alekszandr Karelin szovjet és orosz színekben három arany- és egy ezüstéremig jutott (1988 és 2000 között), míg az üzbég Artur Taymazov ugyanilyen mérlegre volt képes 2000 és 2012 között előbbi szakág 120 kilogrammosok mezőnyében, ám az ő teljesítményét csúnyán árnyalja, hogy a 2008-as és a 2012-es medáljától doppingvétség miatt megfosztották. Sportágunkban egyetlen négyszeres olimpiai bajnok van: női birkózásban a japán Icso Kaori 2004 és 2016 (háromszor 63 kilóban, egyszer 58-ban) között ért fel folyamatosan a csúcsra.

Tokióban még egy olimpiai bajnok kubait láthatunk, ráadásul világ- és Európa-bajnokunk, Korpási Bálint találkozhat is vele: Rióban az 59 kilogrammosok között győztes Ismael Borrero a 67 kilósok regnáló világbajnokaként küzd az újabb sikerért. A nur-szultani olimpiai kvalifikációs vb óta egy eseményen, a Pánamerikai bajnokságon birkózott, amelyen az összes meccsét technikai tussal nyerte.

Junior Eb-aranyérmesünk, Szőke Alex súlycsoportjában, a 97 kilogrammosok között is szerepel visszatérő bajnok: az örmény Artur Alekszanjan 2016-os győzelme után két Európa-bajnoki és egy világbajnoki címet ünnepelt, továbbá Európai Játékokon nyert aranyérmet. Jóllehet, a legutóbbi két nemzetközi versenye nem úgy ment neki, ahogyan azt szerette volna: a tavaly decemberi, belgrádi egyéni világkupán a hetedik, az idén februári ukrán nemzetközi viadalon pedig az ötödik helyen zárt.

A négy másik magyar olimpikonunk, Lőrincz Tamás (77 kg), Lőrincz Viktor (87), Muszukajev Iszmail (65) és Sastin Marianna (62) súlycsoportjában nem szerepel olyan versenyző, aki Rióban győzött volna.

Érdemes azonban külön kiemelni a szabadfogású 97 kilogrammos és a női 57 kilós kategóriát, amelyben két-két riói bajnok található. A férfiak között a 86 kilogrammosok mezőnyében győztes, négyszeres világ és négyszeres Európa-bajnok orosz, Abdulrasid Szadulajev, valamint a mindössze 20 évesen a 97 kilósók között ötkarikás bajnoki címig jutó, kétszeres vb-aranyérmes, négyszeres Pánamerikai bajnok amerikai, Kyle Snyder ismét megküzdhet egymással – erre egyébként világversenyen legutóbb épp a 2018-as budapesti vb döntőjében került sor, akkor az orosz nyert tussal.

Ami a hölgyeket illeti: az amerikai Helen Louise Maroulis 53 kilóban, míg a japán Kavaj Riszako 63 kilóban aratott diadalt Brazíliában, ám ezúttal ugyanabban a kategóriában, a már említett 57 kilóban kell bizonyítaniuk.

Regnáló bajnokként szerepel Tokióban további két szabadfogású, az iráni Hasszan Jazdani (86 kg) és a törökök legendája, Taha Akgül (125), illetve két női birkózó, a japán Doso Szara (68) és a kanadai Erica Wiebe (76).