Cikk keresés:    

Négy magyar kötöttfogású érem az olimpiai főpróbán

2021. 06. 20., írta: Tollár Dániel, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Eredményesen zárta az olimpia előtti utolsó versenyét felnőtt kötöttfogású válogatottunk. A tokiói kvótások közül Szőke Alex ezüstérmet, míg Korpási Bálint, Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor bronzérmet szerzett az isztambuli emlékversenyen.

Immáron 38. alkalommal rendezték meg Törökországban a Vehbi Emre és Hamit Kaplan nemzetközi emlékversenyt, melyen 11 nemzet, köztük Magyarország is képviseltette magát.

A Módos Péter és Sike András vezette olimpiai csapat amolyan főpróbaként tekintett a nemzetközi viadalra, hiszen a tokiói ötkarikás játékokig már nem lépnek szőnyegre birkózóink versenykörülmények között.

Olimpikon versenyzőink közül mind a négyen dobogóra állhattak. A pénteki versenynapon a 97 kilogrammos Szőke Alex a selejtezőben rögtön legyőzte a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, szintén tokiói kvótás bolgár Kiril Milovot, majd a negyeddöntőben török, az elődöntőben pedig kirgiz riválisait is magamögé utasította. A másnapi fináléban a világ- és Európa-bajnoki címvédő orosz Musza Jelojev személyében azonban legyőzőre talált, így ezüstérmes lett.

Szombaton a Budapesten olimpiai kvótát szerző 67 kilogrammosok világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint kezdésként törököt, majd Eb-ezüstérmes oroszt vert meg Törökországban, aztán jött a világ- és kétszeres Európa-bajnok, Európai Játékok-győztes orosz Artyom Szurkov, akivel sajnos nem bírt már Korpási, igaz, riválisa sem tudott rajta pontot csinálni, 1-1-es orosz győzelem született. Maci a harmadik helyért ismét lehengerlő volt, kirgiz vetélytársának esélyt sem adva szerezte meg a bronzérmet.

Eközben a Lőrincz-testvérek is dobogóra állhattak. A 77 kilogrammos Tamás ugyan vereséggel kezdett, a vb-ezüstérmes kazah kihasználta a hibáját és legyőzte őt a negyeddöntőben, azonban vasárnap technikai tussal nyerte meg a török elleni bronzcsatát. 

Viktort a nehéz sorsolás sem tudta elválasztani az éremszerzéstől. A selejtezőben legyőzte az Ázsia-bajnok iránit, a negyeddöntőben viszont kikapott az U23-as Európa-bajnok orosz Margarjantól. Mivel az orosz a döntőig meg sem állt, így Viktor a vigaszágon egy másik orosz ellen javíthatott. A junior világ- és Európa-bajnok, katonai-világbajnok Kodzokov elleni akadályt szoros csatában, de sikeresen vette és végül a bronzmérkőzésen is diadalmaskodni tudott kazah ellenfelével szemben.

A magyar versenyzők mérkőzései:

Selejtezők:
67 kg: Korpási Bálint – Kadir Kamal (török) 4-1
87 kg: Lőrincz Viktor – Naszer Alizadeh (iráni) 4-2
97 kg: Szőke Alex – Kiril Milov (bolgár) 4-1

Negyeddöntők:
67 kg: Korpási Bálint – Nazir Abdullajev (orosz) 5-1
77 kg: Demeu Zsadrajev (kazah) – Lőrincz Tamás 4-3
87 kg: Vag Margarjan (orosz) – Lőrincz Viktor 4-0
97 kg: Szőke Alex – Abdulkadir Cebi (török) 9-1

Elődöntők:
67 kg: Artyom Szurkov – Korpási Bálint ’1-1 (később szerzett ponttal)
97 kg: Szőke Alex – Bekszultan Mahmudov (kirgiz) 4-0

Vigaszági mérkőzések:
87 kg: Lőrincz Viktor – Szoszruko Kodzokov (orosz) ’1-1 (később szerzett ponttal)

Bronzmérkőzések:
67 kg: Korpási Bálint – Marjen Aszikejev (kirgiz) 6-0
77 kg: Lőrincz Tamás – Serkan Akkoyun (török) 8-0
87 kg: Lőrincz Viktor – Nurszultan Turszinov (kazah) 4-2

Döntő mérkőzések:
97 kg: Musza Jevlojev (orosz) – Szőke Alex 9-1

A 38. Vehbri Emre és Hamit Kaplan nemzetközi emlékverseny teljes eredménylistát ITT lehet megtekinteni!

A törökországi nemzetközi. versenyen Pál Szabolcs a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) delegáltjaként, Rögler Gábor pedig bíróként vett részt.