Cikk keresés:    

Négy ezüst- és két bronzérem a junior Eb mérlege

2021. 07. 07., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Négy ezüst- és két bronzérmet nyertek, valamint hét ötödik helyet értek el a magyar birkózók a Dortmundban vasárnap véget ért junior Európa-bajnokságon. A legtöbb dobogós helyezéssel a lányok büszkélkedhetnek, Ritter Diletta tanítványai közül három sportoló nyakába ezüstérem került.

Remekeltek a magyar lányok Németországban, ahol szerdán, csütörtökön és pénteken voltak érdekeltek. A programjuk nyitónapján ketten is a döntőig meneteltek: a kadet Eb-második Szenttamási Róza (55 kg) és a kétszeres kadet Eb-aranyérmes, vb-második, valamint ifjúsági olimpiai bajnoki ezüstérmes Szél Anna (59) egyaránt két győzelemmel jutott döntőbe. Kettejük közül Szél állt közelebb az aranyéremhez, ám riválisa, az ukrán Julija Leszkovec az utolsó fél percben megfordította a mérkőzést, Anna 6–4-es vereséget szenvedett. Róza fináléja idő előtt véget ért, a szintén ukrán Olekszandra Homenec 1:41 perc alatt tusolta. Csütörtökön kezdte meg szereplését a kadet Eb-második, U23-as Eb-harmadik Szabados Noémi a 65 kilogrammosok mezőnyében, és három diadalt aratva ő is aranycsatába jutott. Talán némi plusz teher is nehezedett rá, hiszen szintén ukrán vetélytárssal, Manola Szkobelszkával került szembe. Az első menetben az ukrán közel került a technikai tushoz, 8–0-ra elhúzott, a második felvonásban viszont Noémi összeszedte magát, végig hajtott, s csupán hajszálra volt attól, hogy megfordítsa a párharc állását – ez végül nem sikerült, 8–7-es vereséget szenvedett, így ő is második lett. Pontszerző helyen zárt Nagy Nikolett (53), aki a bronzmérkőzésen maradt alul. Az ukránok egyébként elképesztő fölénnyel nyerték meg a csapatrangsort, összesen hét versenyzőjük ünnepelhetett Eb-aranyérmet, 230 pontot gyűjtöttek – a magyarok 100 ponttal negyedikek lettek a lajstromban.

  • „A helyszínen nagy keserűséget éreztem, de sokat gondolkoztam – kezdi értékelését Ritter Diletta vezetőedző. – Tulajdonképpen Anna és Noémi is taktikai hibát vétett. Az egész verseny ideje alatt remekül végrehajtották az előre megbeszélt tervet, ám a döntőben ez nem sikerült. De mindent összevetve nem lehetek elégedetlen: legutóbb két éve rendeztek nekünk világversenyt, és óriási eredmény három ezüstérmet nyerni. Főleg Annától, aki lényegében folyamatosan sérült volt. Róza elsőéves junior, kellemetlen helyzetbe szorult a döntőben, neki idő kell még ahhoz, hogy beérjen, de elképesztően tehetséges. Ahogyan az egész csapat, rendkívül jól birkóztak a lányok, tényleg mindenki jól és szívvel birkózott. Szabó Nikolett például élete első világversenyén vett részt, ügyesen mozgott, ám sokkal több van benne annál, mint amit Dortmundban láthattunk tőle. Túlságosan izgult. A verseny egyébként remek volt, ahogyan a hangulat is. Nem panaszkodhatok.”

Az Eb a kötöttfogásúak küzdelmeivel ért véget. A szakág magyarjai közül ketten állhattak dobogóra. Tösmagi Attila (72) szlovák, lengyel, török és német riválison át egészen a fináléig menetelt, amelyben kikapott az ifjúsági olimpiai bajnok grúz Csikvadzétól, így ezüstérmes lett. A még kadetkorú Bazsó Adolf (130) török ellen veszített, a vigaszágon viszont fehérorosz és örmény riválisát is felülmúlta, így bronzérmet szerzett. Pohilec Ádám (67) és Mezei Patrik (87) az ötödik helyen zárt. Kliment László így vélekedik a történtek után:

  • „Előzetesen kemény mezőnyre számítottam, és ez be is igazolódott. Noha két érem lett a miénk, maradt bennem hiányérzet: Mezei Patrik például bravúrgyőzelmet aratott, aztán kikapott két gyengébb képességű sportolótól. Igaz, a bronzmeccsen sérült ujjal lépett szőnyegre. A többi súlycsoportban azt hiszem, reális eredmény született. Akit meg lehetett verni, azt meg is verték a srácok. Bazsó Adolf kadetként küzdött rendkívül taktikusan a nála idősebbek ellen, felnőtt a feladathoz, meglehetősen nagydarab embereket utasított maga mögé. Ami Tösmagi Attilát illeti: szenzációsan szerepelt. Többször fordított, és volt olyan, amikor lényegében vert helyzetből nyert, ráadásul önbizalommal telve, magabiztosan dolgozott végig. Mindent összevetve elégedett vagyok, és azt kívánom, minden verseny után csak annyi hiányérzet maradjon bennem, mint most!”

A kontinensviadalt a szabadfogásúak nyitották, ők szerdáig voltak érdekeltek. A magyarok összességében jól muzsikáltak, hiszen öten birkózhattak éremcsatában. A márciusi budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen már a felnőttválogatottban is bemutatkozó Korcsog Milán (97) csak orosz riválisától kapott ki, az osztrákot, a fehéroroszt és a románt magabiztosan verte, így a dobogó alsó fokára állhatott. A többi bronzmérkőzésig jutó honfitársunk – Budai-Kovács Marcell (65), Hencz Joel (86), Angyal Krisztián (92) és Ubornyák Csaba (125) – egyaránt ötödik lett. A srácok mestere, Tóth Gábor több szempontból is nagyon elégedett tanítványaival:

  • „Edzőként szívmelengető volt átélni, mennyire összetartó volt a társaság. Folyamatosan buzdították egymást a fiúk, végig támogatták a másikat. Az Eb előtt egy érmet és két ötödik helyet fogalmaztam meg várakozásként, de azt mondtam, akkor sem sértődnék meg, ha ketten állnának dobogóra. Lett egy bronzérmesünk és négy ötödik helyezettünk. Az igazság az, hogy benne lehetett volna még egy érem a csapatban, Hencz Joel ellen például kilenc másodperccel a meccs vége előtt fordított a riválisa, Ubornyák Csaba helyosztója pedig hiába volt taktikailag jól felépítve, fejben nem oldotta meg a feladatot. Kiemelném Balázs Bálintot, aki zseniális teljesítményt nyújtott: megszorongatta a későbbi bajnok azerit és a bronzérmes oroszt – utóbbi ellen sajnos hibázott, amiatt veszített. Mindent összevetve egyáltalán nem szomorkodom, sőt… Tényleg kiválóan birkóztak a srácok, biztató volt az, amit láttam.”

JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, DORTMUND

A magyarok eredményei:

Szabadfogás, hétfő-kedd: ITT!
Szabadfogás, kedd-szerda: ITT!

Női birkózás, szerda-csütörtök: ITT!
Női birkózás, csütörtök-péntek: ITT!

Kötöttfogás, péntek-szombat: ITT!
Kötöttfogás, szombat-vasárnap: ITT!