Cikk keresés:    

Nagyon sok van bennünk! – heten indulnak a Strand Világjátékokon

2023. 07. 04., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Fantasztikus sikert ért el standbirkózó-válogatottunk, amelynek mind a hét tagja kvalifikálta magát a Balin augusztus 5. és 12. között esedékes strandvilágjátékokra. A csapat edzőjével, Sükösd Attilával beszélgettünk az eddigi remek szereplésről, a várakozásról és a sportág sajátosságairól.

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) a strandvilágjátékokra való kvalifikációért strandbirkózásban öt állomásból álló versenysorozatot hirdetett. Sportolóink tavaly és az idén sorrendben Franciaországban, Görögországban, Romániában, Argentínában és Szingapúrban egyaránt megmérették magukat.

A világjátékokon nyolc súlycsoportban, négy-négy férfi és női kategóriában küzdenek a kijutók, a világranglista első nyolc helyezettje szerzett kvótát, tehát Balin összesen 64-en – plusz a szabadkártyás indulók – birkóznak az érmekért. Magyarország egyedül női plusz kategóriában nem indított versenyzőt, a többi hétben igen, s mindahányan kijutottak a világjátékokra, ami hatalmas siker. Különösen azért, mert csak a franciák és a románok szereztek nálunk több kvótát, nyolcat.

„A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) nagyon komolyan vette a kvalifikációs sorozatot. Hét kvótánk lett, miközben nagyjából három-négy volt az elvárás. Kitettek magukért a srácok és a lányok, versenyről versenyre fejlődtek. Hihetetlenül nagy élményekben volt részünk, gyönyörű helyeken szerepelhettünk. Bízom abban, hogy a világjátékokon is olyan jól teljesítünk, ahogyan az eddigi viadalokon” – fogalmaz strandbirkózó-válogatottunk edzője, Sükösd Attila.

Nem véletlen, hogy az MBSZ ennyire komolyan veszi a strandbirkózást: a sportág folyamatosan fejlődik, és akár az is megtörténhet, hogy bekerül a 2028-as Los Angeles-i olimpia programjába – erről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az októberi mumbai ülésén határoz.

A strandbirkózás szabályai letisztultak: egyszer három perces a menetidő, az a sportoló nyer, amelyik előbb eléri a három pontot. Három pontot ér, ha valakit eldobnak, és egyből a hátára esik, egy pont jár a kitolásért és azért, ha valakinek a könyöke, a feje vagy a térde leér a homokba. 

A magyar csapatot jelenleg is aktív birkózók alkotják, olyanok, akik közül többen tagjai a felnőttválogatottnak.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen birkózók alkotják a csapatunkat, akik alapvetően készen állnak arra, hogy a homokban is a lehető legtöbbet kihozzák magukból – nincs nagy különbség a két sportág között, egyelőre nem látom szükségét annak, hogy a szőnyegmunka mellett külön készüljünk erre. Persze, ez megváltozhat abban az esetben, ha a strandbirkózás bekerül az ötkarikás programba, amiben nagyon bízunk” – véli Sükösd Attila.

Hét fővel a birkózók az egyik legnagyobb magyar csapatot alkotják a világjátékokon, csak a strandkézilabdázók és -vízilabdázók vannak többen. 

A strandbirkózók súlycsoportonként nyolcan versenyeznek, két csoportban, amelyből az első két helyezett jut tovább az elődöntőbe.

„Nagyon sok van bennünk! – véli Sükösd Attila. – Akár két-három érmet is nyerhetünk, de az egy-két dobogós helyezés reálisabb elvárás. Tényleg bízom bennük, rengeteget fejlődtek, mindegyik rangsorversenyen volt példa arra, hogy valaki olyan ellenfelet legyőzött, akit korábban még nem tudott. Mindig összejött egy-egy bravúr. Nagyon élvezzük, amit csinálunk, szeretjük. Igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy Balin a legjobb eredményeket érjük el!”

Az augusztus 5-én kezdődő strandvilágjátékokon augusztus 10. és 11-én rendezik a strandbirkózó-versenyt.

STRANDVILÁGJÁTÉKOK, BALI

A magyar csapat

Férfiak
70 kg:
 Antal Dániel (UTE)

80 kg: Vida Csaba (KTE)
90 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Baja)
+90 kg: Végh Richárd (Érd)

Nők
50 kg:
 Réczi Bianka (TSC)

60 kg: Szabó Nikolett (FTC)
70 kg: Felhő Viktória (Kiskunhalas)