Cikk keresés:    

„Mondtuk, hogy alapozunk, de jönni akartak”

2021. 01. 10., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: Internet, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) szakmai igazgatójával, Bácsi Péterrel beszélgettünk a március 18-án kezdődő budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyt megelőző felkészülési programról, ami mellett szóba került az is, melyik súlycsoportokban lehet érdekes a válogatottság kérdése.

Jelenleg mindhárom fogásnem válogatottja Tatán dolgozik, ahol épp az alapozó időszak zajlik. A kötöttfogásúakhoz viszont hétfőn tízfős norvég alakulat csatlakozott, amely két hétig marad.

  • „Megkerestek minket, hogy szeretnének velünk együtt készülni – meséli az MBSZ szakmai igazgatója, Bácsi Péter. – Említettük nekik, hogy nálunk jelenleg az erősítésen van a hangsúly, de ez őket nem érdekelte. Persze jó okuk van rá; amikor hazatérnek, mindenképpen két hét karantén vár rájuk, szóval ők úgy döntöttek, hathetes európai edzőtábor-sorozatot indítanak, amelynek az egyik állomása Tata, majd Zágrábba utaznak két hétre, és onnan ugyanennyi időre visszajönnek Magyarországra, Budapestre. Ami minket illett: február elején kezdünk fokozatosan átállni a szőnyegmunkára, a birkózásra.”

A célkeresztben természetesen már most az európai olimpiai kvalifikációs verseny van, amelynek – ahogyan azt feltehetően már mindenki tudja – Budapest adhat otthon március 18. és 21. között.

Akadnak még olyan súlycsoportok idehaza, amelyekben kérdéses, ki képviselheti a magyar színeket az ötkarikás játékokért folyó harcban. Erről is kérdeztük a kétszeres kötöttfogású világbajnok szakembert.

  • „Kötöttfogásban amolyan nemzetközi, meghívásos edzőversenyt tervezünk Tatára február tizenharmadikán. Nagyjából tíz ország válogatottja lehet itt, de ez addig még változhat. Az biztos, hogy kötelezően mindenkinek negatív koronavírusteszttel kell érkeznie, emellett mi is teszteljük őket. A szóban forgó fogásnemben a kilencvenhét kilóban lehet a legnagyobb izgalmakra számítani, amelyben két-három versenyző között dőlhet el a címeres mez sorsa. A szabadfogásúak és a női birkózók Ukrajnában mérhetik össze a tudásukat egymással; előbbi szakágban a hetvennégy kilósok mezőnyében Kuramagomedov Murad és Vida Csaba párharca lehet érdekes, míg utóbbiban nincs túl sok kérdés – ha valamelyik kategóriában történhet meglepetés, az talán-talán a hetvenhat kilogrammosok között lehet Nagy Bernadett és Németh Zsanett között.”

A kötött- és a szabadfogású nemzeti együttes az első négy hetet együtt tölti Tatán és Mátraházán, majd előbbi fogásnem csapata csatlakozik Ukrajnában a női válogatottunkhoz, amely már a negyedik héttől ott dolgozik.