Cikk keresés:    

Mivel lehet elégedett női válogatottunk Belgrádban?

2023. 09. 14., írta: Krasznai Bence, fotót készítette: UWW, cikket feltöltötte: Tollár Dániel

Női válogatottunk hatfős csapattal vág neki a belgrádi világbajnokságnak, amelyen hétfőn mutatkozik be. Martin Gábor edzővel beszélgettünk a várakozásokról.

Tavasszal még úgy tűnt, akár négyen is versenybe szállhatnak azért, hogy az 57 kilogrammos olimpiai súlycsoportban szerezzék meg a címeres mezt. Az U23-as Európa-bajnok Szél Anna budapesti UWW-rangsorversenyen elszenvedett térdsérülése miatt végül ellehetetlenült a lehetőségtől, így az Eb-második Bognár Erika, valamint a két Eb-bronzérmes, Dollák Tamara és Galambos Ramóna között dőlt el, ki képviselheti hazánkat az érintett kategóriában.

„A zágrábi Eb után Erikával is le kellett ülni, hogy mi legyen, hogy legyen – kezdi Martin Gábor, a női válogatott edzője. – Nagyon jól szerepelt az évközi viadalokon, ennek köszönhetően ötvenöt kilóban kiemelt lett. Azt beszéltük meg vele és az illetékesekkel, hogy esetében nem engedjük el ezt a lehetőséget, bízunk a jó szereplésében – ennek tükrében ő is úgy döntött, hogy marad az eredeti súlycsoportjában. Ramóna és Tamara is hosszabb sérülés után tért vissza. Makszim Molonov szövetségi kapitánnyal és a Bácsi Péter szakmai igazgatóval válogatóprogramot raktunk össze, ezen versenyek alapján, azt láttam, hogy még mind a két versenyzőnek meccsekre és versenyre van szüksége, ezért azt a döntést hoztam meg hogy Dollák Tamara ötvenkilenc kilóban Galambos Ramóna pedig ötvenhét kilóban fog indulni.”

Az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok, magyarként Eb-második Orsós Sztálvira az 53 kilogrammosok között próbálja megszerezni a Párizsba szóló repülőjegyet: „Az Eb után kisebb veseproblémával küzdött, majd apróbb betegségek is hátráltatták, de itt van velünk, teljes erőbedobással készül Belgrádra. Az utóbbi egy hónapban minden tökéletesen alakult, jó állapotban van, fejben is erős. Néhány nappal a rajt előtt a többiekhez hasonlóan ő is súlyrendezéssel és élesítéssel foglalkozik. Kiemeltként léphet szőnyegre a Stark Arénában, előzetesen tudjuk, hogy a négy közé jutásért valószínűleg az a svéd Emma Malmgren jöhet ellenfélként, akitől kikapott a zágrábi Eb döntőjében. Persze, addig a svédnek és neki is birkóznia kell kettőt, úgyhogy kár számolgatni előre. A sorsolás után okosabbak leszünk, mi mindenesetre bízunk a jó szereplésében.”

A világbajnokságon az U23-as Eb-második Szekér Szimonetta (50 kg) és az U23-as Eb-bronzérmes Szabados Noémi (68 kg) is olimpiai súlycsoportban indul. Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, összességében milyen eredménnyel lenne elégedett a szakmai stáb.

„Négy kvótával! – feleli elsőre némi humorral fűszerezve Martin Gábor. Fiatal a csapatunk, a nagyrészének ez az első olimpiai kvalifikációs vébéje. Viszont van azért már némi rutinunk a felnőttmezőnyben, tudjuk, kik azok a versenyzők, akiket biztosan meg tudunk verni, ami nagyon fontos az előrelépés szempontjából. Úgy gondolom, hogy van potenciál a lányokban, a két pótkvalifikációs versenyen nagyobb sansz van a kvalifikációra. A mostani világbajnokságon ha egy kvótát szerzünk, és emellett értékes győztes meccseket abszolválunk, azzal szerintem elégedettek lehetnénk.”

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A verseny és női válogatottunk programja

Hétfő-kedd. 55 kg: Bognár Erika (BHSE), 59 kg: Dollák Tamara (UTE). 
kedd-szerda. 50 kg: Szekér Szimonetta (BHSE), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló.
Szerda-csütörtök. 53 kg: Orsós Sztálvira (Csepel TC), 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 72 kg: nincs magyar induló.